Adaylar Vekil Olabilmek İçin, En Az 200 Bin Lira Harcayacak - Son Dakika
Ekonomi

Adaylar Vekil Olabilmek İçin, En Az 200 Bin Lira Harcayacak

Adaylar Vekil Olabilmek İçin, En Az 200 Bin Lira Harcayacak

Yaklaşık 1 koltuğa 18'e yakın aday düşüyor. Bıçak sırtı bir sırada aday olanların yaklaşık 200 ila 500 bin lira arasında harcama yapabileceği belirtiliyor.

20.04.2015 08:18  Güncelleme: 18:01

Milletvekili adaylarının kesinleşmesiyle birlikte kampanya süreci başladı.

7 Haziran genel seçiminde 550 koltuk için, 20 partiden yaklaşık 10 bin kişi yarışacak. Her partinin her ilde aday çıkarmadığı dikkate alınırsa, bir koltuğa 18'e yakın aday düşüyor. Kıran kırana geçecek mücadelede kampanya için yapılacak harcama, adayların rakiplerine fark atmasında önemli rol oynuyor. Özellikle bıçak sırtı bir sırada aday olanların yaklaşık 200 ila 500 bin lira arasında harcama yapabileceği belirtiliyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Türkiye'ye geldiğinde görüştüğü tek sivil toplum örgütü Denge ve Denetleme Ağı seçimlerin şeffaf finansmanı için "Aramızda paranın lafı olsun" kampanyası başlattı. "Siyasete harcanan paranın lafını edebilseydik hayatımızda neler değişirdi" sorusunu temel alan kampanyada "Söz konusu olan milletin parasıysa, harcanan üç kuruşun bile lafı olmalı" mesajı veriliyor.

ÖNCE OFİSE PARA
Kendisi de bir dönem milletvekili aday adayı olan kampanyanın önemli isimlerinden Şakir Gürel seçim kampanyalarında paranın nerelere harcandığını şöyle anlattı: "Önce seçim ofisleri tutuluyor. Bizde şark kültüründen kaynaklanan kötü bir bakış açısı var. Bir yerdeki 10 kahvehaneden 6-7'si bir parti tarafından kapatılmışsa orada o partinin havası esiyor. Seçim konvoyları kurulurken inanılmaz bir araç kiralama var, duraklarda taksi kalmıyor. Afiş, bayrak vs genelde genel merkez tarafından gönderiliyor, ancak parti yardımda bulunamıyorsa aday kendi karşılıyor. Araçların parti ve aday fotoğrafları ve afişlerle giydirilmesi de ayrı bir kalem. Paranın büyük bölümü bunlara gidiyor. Reklam ve ilan harcamaları bu harcamanın yanında tali kalıyor. Yani para aday seçiminde birincil etken. Parası olmayan düdüğü çalamıyor. Maalesef eşit şartlarda siyaset yapma imkanı yok. Partilere verilen Hazine yardımının bir önceki oy oranına göre dağıtılması da adaletsizlik."

10 ADIMDA ŞEFFAF FİNANSMAN

Kampanyada seçimlerin şeffaf finansmanı için neler yapılması gerektiği 10 adımda anlatılıyor:

1- Partinizin aldığı nakdi bağışları, ayni yardımları ve kampanya harcamalarını kamuoyu ile paylaşmak için seçim kampanyalarının resmi olarak başladığı gün, internet sitesi oluşturun.
2- Seçim takviminin başlangıç tarihi itibariyle partinizin mali kaynaklarını, bağışçılarınızın kimler olduğunu ve bağış miktarlarını günlük olarak internet sitenizde paylaşın.
3- Partinizin kampanya harcamalarının bilançosunu (harcama kalemleri, harcama miktarları, harcama yapılan kurumlar, uzmanlar ve çalışanlar olarak) hergün internet sitenizde paylaşın.
4- İsimsiz, sahte isimle veya başkası adına bağış yapılamayacağı konusunda bir ilke belirleyip denetimini yapın.
5- İnternet siteniz vatandaşların soru sorabileceği ve bilgi talep edebilecekleri bir formatta olsun. 48 saat içinde cevap verin ve yayınlayın.
6- Merkezi ve yerel idarelerin mali kaynaklarını kampanyalarınızda kullanmayın, ihlaller durumunda caydırıcı yaptırımlar uygulayın.
7- Partinizin milletvekili adaylarının mal varlıklarını internet sitenizde paylaşın.
8- Seçim hesaplarıyla yapılan harcamaların denetiminin bağımsız ve etkin bir denetim organı tarafından kayda alınmasını sağlayın. Herhangi bir ihlalle karşılaşıldığı zaman caydırıcı yaptırımlar uygulayın.
9- Seçim kampanyalarının finansmanına dair belirlediğiniz ilkelerin ihlal edilmesi durumunda oluşturulan bir etik kurul tarafından anında müdahale edilmesini sağlayın, kamuoyunu bu konuda bilgilendirerek denetim sonuçlarını internet sitenizde paylaşın.
10- Seçim sonuçlarının ilan edilmesinden sonra partinizin seçim bilançosunu (bağış miktarı, toplam harcamalar ve harcama kalemleri) internet sitenizde paylaşın. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Adaylar Vekil Olabilmek İçin, En Az 200 Bin Lira Harcayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • ramazan: bu masrafı ihaleler alarak bizlerden çıkaracaklar. 7 0 Yanıtla
  • cano: 200 ne ki büyük ikramiye için, adam vekil olursa tüm sülale kurtuluyor siz 200 bin diyorsunuz.. 6 0 Yanıtla
  • VATAN PARTiLi: Bu soygundur bu harciyanlardan hizmet beklemeyin 5 0 Yanıtla
  • E.D.: Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmiyor tabii sayın vekiller değil mi ? Siz o parayı nasılsa 3-4 ayda çıkartırsınız . . E tabii sonrasında bir ömür ayda (28 vatandaşın maaşına eşdeğer) 14. 000 TL emekli maaşınız da olacak , rahatt rahat yaşarsınız . . Bu kavgalar, harcamalar, kampanyalar hep bu yüzden , yoksa hizmet ve proje ile alakası yok 4 0 Yanıtla
  • ozluk haklari budanmalı bunlarin.: Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez. olmak isteyenlerin tumu cikar icin oluyor denebilir. o nedenle hicbir vekil vicdani ile degil, liderinin onayi disinda karar veremez. bir nevi besyuzelli tane evet , hayir butonu. evete basilacak baas. Kabull. masslarini yariya indirin, ki o bile cok, diger vatandaslarin sahip oldugu hastane, emekli haklarini kullansinlar. , emekli veya donem sonunda bir ozellik taninmasin, yedi ceddi tabii olmasin bu sofraya bakin biri kalirmi. yani bir nevi yagma hasanin boregi. 3 0 Yanıtla
  • Karagöz : Iki yüzbin yatır kısa sürede 5 milyon yap ne güzel yatırım.... 3 0 Yanıtla
  • vatan partisi: 80 sene kurulan okullarda dunyanin en iyi matemetikcisi cikiyordu simdi ne cikiyor 3 0 Yanıtla
  • dadaş: kaz gelecek yerden civciv esirgenmez 3 0 Yanıtla
  • liceli: Oylar hdp ye 2 1 Yanıtla
  • liceli: Oylar hdp ye 1 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement