Ahşap paletçiler hammadde bulamıyor - Son Dakika
Ekonomi

Ahşap paletçiler hammadde bulamıyor

Ahşap paletçiler hammadde bulamıyor

Lojistik sektörünün can damarı olan ahşap palet üreticileri son 1 yılda aşırı yükselen ağaç fiyatları ve hammadde sıkıntısı yüzünden üretim yapamaz hale geldiler.

19.01.2022 14:03  Güncelleme: 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lojistik sektörünün can damarı olan ahşap palet üreticileri son 1 yılda aşırı yükselen ağaç fiyatları ve hammadde sıkıntısı yüzünden üretim yapamaz hale geldiler. Yeterli ahşap palet üretilememesi halinde ülke ihracatının durma tehlikesi ortaya çıkarken sektör temsilcileri yaşadıkları soruna çözüm bulmak için girişimlerini sürdürüyor. PALDER (Tüm Ahşap Palet ve Malzeme Üreticileri Derneği) Başkanı Hikmet Yörür, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü ve AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez ile yaptığı toplantıda yaşadıkları sorunu anlatıp çözüm için destek istedi.

Konya Sanayi Odası'nda gerçekleşen toplantıda konuşan PALDER Başkanı Hikmet Yörür, ahşap paletlerin lojistik ve depolamada kilit role sahip olduğunu belirtti. İhraç ürünlerinin taşınması için de ahşap palete ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Yörür, "Günümüzde ahşap palet olmadan taşıma ve depolama yapılamıyor. Son dönemde çok sayıda ihracatçı firma ahşap palet almak için üyelerimizi arıyor. Ancak hammadde bulamadığımız için palet veremiyoruz. Sıkıntının daha fazla büyümeden çözülmesi için desteğe ihtiyacımız var. Biz palet veremeyince ihracat durma noktasına gelebilir" dedi. Hikmet Yörür bir diğer önemli sorunların ise hammaddeleri olan ağacın fiyatının son 1 yılda yaklaşık 6 kat artması olduğunu söyledi. Fiyat artışının nedeninin sadece kur olmadığını vurgulayan Yörür, "Asıl sorun hammadde yetersizliği. Tüm dünyada ağaç fiyatları tavan yaptı. 1 yılda tam 6 kat artan fiyatlar ve hammadde yetersizliği yüzünden üyelerimiz çok zor durumdalar" dedi.

Hikmet Yörür, 2021 yılı Şubat ayında ağacın metreküpünü 400 liraya alırken doların kurunun 7,21 TL olduğunu, bugün dolar kurunun 13,43 olduğu halde ağacın metreküpünün 2.500,00TL'ye yükseldiğini söyledi. Doların 2 kat bile artmadığı halde ağacın fiyatının 6 kat arttığına dikkat çeken Yörür, artan maliyetler ile baş edemediklerini ifade etti. Yaşadıkları sıkıntıları tek tedarikçileri olan Orman Genel Müdürlüğü'ne her fırsatta aktardıklarını da söyleyen Yörür, "Ahşap palet sanayicileri olarak OGM'den beklentimiz, sektörümüzün ihtiyacı olan ağaç hammaddesini üretmesi ve makul fiyatlardan satışa sunmasıdır" dedi.

"Yanık sahalardan kesilen ağaçlar palet için uygun değil"

Yaz aylarında yaşanan orman yangınları sonrasında OGM tarafından yanık sahaların satışa sunulduğunu da söyleyen Hikmet Yörür, ahşap paletlerin yanık sahalardan üretilen ağaçlardan yapılmasının sakıncalı olduğunu da söyledi. Yörür, "Çünkü bu ağaçlar zamanla kurtlanıyor. Kurtlu ağaçtan yapılan paletler ısıl işlem görse bile yurt dışına çıkamayıp gümrüklerde kalıyor. Bu nedenle yanık sahaların lif yonga sektörüne satılması, yeşil alanlardan da ahşap palet sektörüne makul fiyatlı satış yapılması gerekiyor" dedi. Hikmet Yörür OGM'den bir diğer beklentilerinin de kağıtlık ve sanayi odunu tabir edilen ince kuturlu ağaçların 130 CM boyunda kesilmesi olduğunu söyledi. Başkan Yörür, "OGM bu talebimizi kabul etti ama bazı Orman İşletmeleri OGM'nin emrine uymayıp 110 CM üretmeye devam ediyor. Bu sorunun çözülmesi ülke ormanlarının daha verimli kullanılmasını sağlar" diye konuştu.

Başkan Kütükcü: "Sorunlarla yakından ilgileniyoruz"

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de, ahşap palet sektörünün sorunları ile yakından ilgilendiklerini belirterek konu hakkında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve bu girişimlerinin devam edeceğini söyledi. Kütükcü, Türkiye'nin ihracatında ahşap paletlerin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Sanayicilerimiz şu anda ihracata odaklanmış durumda. Burada da taşıma ve depolamanın olmazsa olmazı ahşap paletler. Konya Sanayi Odası olarak, işletmelerimizin ürünlerinin lojistik ve depolamada herhangi bir aksama yaşamaması için, palet üreticilerimizin yaşadığı sorunları yakından takip ediyoruz. Bu konuda sektörden gelen talepleri yazılı olarak üst birliğimiz TOBB ile Tarım ve Orman Bakanlığımıza ilettik. Orman Genel Müdürlüğü'nün ahşap palet üreticilerinin sorunlarını çözmek için gerekenleri yapacağına inanıyoruz. Bu konuda başlattığımız girişimleri devam ettireceğiz" dedi.

Milletvekili Etyemez: "Palet üreticilerinin ham madde sorununu çözeceğiz"

Milletvekili Halil Etyemez, ahşap palet sektörünün önemin farkında olduklarını belirterek, ahşap palet sanayicilerinin sorunlara çözüm bulacaklarını söyledi. Kendisine aktarılan sorunları çözmek için gerekli girişimleri yapacağını ifade eden Etyemez, "Bizler Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ülkemizdeki üretimin önündeki tüm engelleri kaldırmaya devam edeceğiz. Ahşap palet sektörünün hammadde sıkıntısını aşmak için de ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.

Etyemez Türkiye'nin en önemli zenginliğinin müteşebbisleri olduğunu sözlerine ekledi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ahşap paletçiler hammadde bulamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement