AK Parti Genel Sekreteri İpek Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

AK Parti Genel Sekreteri İpek Açıklaması

"Kazakistan, Türkiye'nin birçok alanda stratejik ortağıdır.

01.12.2014 18:27

AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Kazakistan'ın, Türkiye'nin birçok alanda stratejik ortağı olduğunu, bağımsızlığını kazandıktan sonra güçlü ve saygın bir konuma ulaştığını belirtti.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Kazakistan Ankara Büyükelçiliğince düzenlenen, Büyükelçilikte düzenlenen "Kazakistan'da Yatırım İmkanları" konulu toplantıda konuşan İpek, Kazakistan'ın 161 ülkeyi geride bırakarak EXPO 2017'ye ev sahipliği yapmaya hak kazandığını, söz konusu organizasyonun bu ülke için çok önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

İpek, "Kazakistan, Türkiye'nin birçok alanda stratejik ortağıdır. Ülke bağımsızlığını kazandıktan kısa bir süre sonra çok güçlü ve saygın konuma ulaştı" dedi.

Kazakistan ve Türkiye'nin dünya coğrafyası üzerinde bulundukları yer itibarıyla çok önemli ve farklı bir konumu olduğunu anlatan İpek, "Çok önemli meydan okumalar bölgemizde gerçekleşiyor. Ekonomisiyle ve siyasal yapısıyla güçlü olan Türkiye, bu coğrafyada bir istikrar adası, bir istikrar ülkesi olarak duruyor" değerlendirmesinde bulundu. İpek, Türkiye'nin son yıllarda her alanda bir çok başarılara imza attığını ifade ederek "Türkiye üretme ve pazarlama yeteneği olan, rekabet gücü olan bir ülke haline geldi" diye konuştu.

İpek, birkaç yıl içinde dünyadaki en önemli meydan okumaların Çin, Hindistan ve Kazakistan'ın olduğu coğrafyada gerçekleşeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bugünden bunun ayak izlerini görmekteyiz. Kazakistan bu meydan okumalara kendini çok iyi bir şekilde hazırlamıştır, hazırlamaktadır. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, ülkenin kısa sürede büyük başarılara imza atmasına büyük katkı sağlamıştır."

Kazakistan'da yatırımlar açısından çok elverişli bir ortam olduğunu ifade eden İpek, "Kazakistan'a yatırım için en önemli güvence istikrarlı yönetimdir. Bu Kazakistan'ın diğer devletlerle rekabet edebilmesinde de çok önemli bir artıdır" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki şirketlerin Kazakistan'daki yatırım fırsatlarını kaçırmaması hususunda uyaran İpek, şunları söyledi:

"Türkiye Kazakistan'ın olduğu coğrafyada mutlaka bulunmalı. Birbiriyle Kardeş olan Türklerin, birbiriyle kardeş olacak şirketler kurarak, hem Kazakistan'ı hem de Türkiye'yi geliştirecek, büyütecek ve birlikteliğimizi daha iyi noktalara getirecek fırsatları iyi değerlendirmemiz gerekli."

-Kazakistan'da yatırım fırsatları-

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev de Türkiye'nin Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunun altını çizdi.

Ülkesindeki yatırım imkanlarından bahseden Tüymebayev, "Devlet Başkanımız tarafından imzalanan yeni yasayla ülkeye 20 milyon doların üzerinde yatırım yapan yabancı yatırımcılara 10 yıllık kurumlar vergisi, 8 yıla kadar taşınmaz mülk vergisi ve 5 yıla kadar da gümrük vergisi muafiyetinin yanında, yatırımın yüzde 30'unu iade gibi büyük avantajlar sunuyoruz" dedi.

EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ise Kazakistan ve Türkiye arasında büyük ticari potansiyel taşıdığını belirterek "İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi gelişmesi gerekiyor. Bunun içinde serbest ticaret anlaşması yapılmalı. Bu anlaşma sağlanırsa karşılıklı ticaret büyük ölçüde gelişecektir" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi AK Parti Genel Sekreteri İpek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement