'AKP Kapatılmaz'a Oynadılar Yabancı ile Borsayı Uçurdular - Son Dakika
Ekonomi

'AKP Kapatılmaz'a Oynadılar Yabancı ile Borsayı Uçurdular

Türkiye'ye Yeniden Giriş Yapan Yabancı Yatırımcıların Hem Borsaya Hem de Cazip Buldukları Faizlerden Bonoya Yönelmesi, Piyasalarda Yeni Bir İyimserlik Dalgası Yarattı.

18.07.2008 02:18

Türkiye’ye yeniden giriş yapan yabancı yatırımcıların hem borsaya hem de cazip buldukları faizlerden bonoya yönelmesi, piyasalarda yeni bir iyimserlik dalgası yarattı.

Dış piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra içeride AKP’nin kapatılmayacağına ilişkin oluşan beklentinin fiyatlanmaya başlamasıyla, bankacılık hisselerine gelen alımların öncülüğünde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) hızlı yükselirken, döviz ve bono faizleri inişe geçti. Döviz piyasalarında dolar, dün 1.20 YTL’ye kadar gerilerken, İMKB Ulusal 100 endeksi de günü yabancı desteli alımlarla yüzde 3.63’lük yükselişle 37.695 puandan tamamladı. Yatırımcıların büyük bölümünün "AKP kapatılmaz" görüşüne göre alım yaptığına dikkat çeken bazı analistler, bu beklentiye rağmen temkinli olduklarını ve kapatılma olasılığının da dikkate alınması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Aslında riskler devam ediyor

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, İMKB’nin dış borsaların üzerinde yaklaşık yüzde 4 primli olmasının en önemli sebebinin, yatırımcıların AKP’ye yönelik kapatma davasına ilişkin algılamasının değişmesi olduğunu söyledi. Erginol, "AKP’nin kapatılmaması beklentisi fiyatlandırılıyor. Bankacılık hisselerine sert alımlar geliyor. Ancak unutmamak gerekiyor ki risk dün neyse bugün de aynı. Değişen sadece algılamalar" dedi

Fazla para ve faiz etkisi

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, İMKB’deki yükselişteki diğer etkenleri de "Faizlerde yüzde 22.80 seviyesinin görülmesi ardından yaşanan gevşeme, dış borsalardaki olumlu seyir, Hazine ihaleleri ve iç borç geri ödemesi sonrasında piyasada yaklaşık 4 milyar YTL para kalması" olarak sıraladı. Hazine, önceki gün toplam 13.6 milyar YTL’lik iç borç geri ödemesini karşılamak için hafta içinde düzenlediği üç ihale ile toplam yaklaşık 9.8 milyar YTL borçlandı. İhale sonrası piyasada ise yaklaşık 3.9 milyar YTL kalmıştı.

Endeksi bankalar sürükledi

Son dönemde büyük oranda değer kaybeden bankacılık hisselerine gelen alımlar da ise bu yükselişi destekliyor. Günün işlem hacmi en yüksek hisseler arasında Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Akbank yer aldı. Ak Yatırım Araştırma Müdürü Erkan Savran, piyasadaki yükselişle ilgili olarak, "Dış piyasalar etkili; fakat, özellikle son bir haftadır piyasada AKP’nin kapatılmayacağı yolunda tam temeli bilinmeyen bir beklenti var. Raportörün görüşü de bu iyimserliği körükledi. Ancak bizim genel beklentimiz kapatılacağı yönünde" diye konuştu. Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, önceki gün üyelere dağıtılan esas hakkındaki raporunda, "AKP kapatılmasın" diye görüş bildirmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'AKP Kapatılmaz'a Oynadılar Yabancı ile Borsayı Uçurdular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement