Mısır ve soya fasulyesi fiyatları yükseldikçe enflasyon kaygısı arttığı için altın korunma aracı olarak rağbet görebilir.
Wall Street Journal'in haberine göre, altın son aylarda fiziksel ve yatırımcı taleplerindeki düşüşle hareket etti ama enflasyon küresel bir endişe kaynağı olursa şansı dönebilir.
UBS Analisti Edel Tully "Çin ve Hindistan gibi kültürlerinde altına merak olan ülkelerde, gıda enflasyonunun tırmanmasıyla talep görebilir. Gelişen ülkelerden gelecek fiziksel talep, batıyı da altına yöneltebilir" dedi.
Chicago Borsası'na göre soya fasulyesi fiyatı bu yıl yüzde 3.5 yükseldi, mısır vadelisi ise yüzde 3'e yakın primli. 20 Temmuz'da soya ve mısır vadelileri rekor kırdı. UBS'e göre, gıda Çin'de TÜFE'nin yüzde 30'u, Hindistan'da ise yüzde 50'sine denk geliyor. Birleşmiş Milletler'in gıda ve tarım organizasyonu da gelecek ay açıklayacağı gıda fiyatı endeksinin 3 aylık düşüş grafiğini kıracağı uyarısında bulunuyor.
ALTIN BU VERİYİ BEKLİYOR
Altı haftanın en kötü haftalık performansını sergileyen altın, zincirlerini kırmak için ABD istihdam verisini bekliyor.
Altı haftanın en kötü haftalık performansını sergilyen altının istihdam verisinden destek bularak dört günlük düşüşünü kırması bekleniyor. ABD istihdam verisinin yeterince Amerikalının iş bulamadığını göstermesi durumunda daha fazla teşvik şansının artacağı beklentisi altını şimdiden besliyor.
Spot altının onsu önceden yüzde 0.3 kaybederek 25 temmuzdaki seviyesine geriledikten sonra Singapur'da yerel saatle 11.41'de 1,590.15 dolardan alıcı buldu. Bloomberg veri tabanına göre ETF'deki altın varlıkları dün üst üste üç gün genişleme göstererek iki haftanın yükseği olan 2,397.222 metrik tona ulaştı.
Külçe altın, Amerikan Merkez Bankası Fed'in daha fazla parasal genişlemeye dair sinyal vermemesinin ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin bölgenin borç krizini soğutma adına acil tedbir uygulamakta yetersiz olmasının ardından bu hafta yüzde 2 değer kaybederken 22 haziran tarihinden beri de en kötü haftalık kaybını yaşadı. Comex'teki aralık teslimli altın vadelileri ise yüzde 0.2 yükselişle 1,593.10 dolar oldu.
Son Dakika › Ekonomi › Altın Fiyatları Uçabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.