Amerika ile Ticaret ve Ortak Projeler - Son Dakika
Ekonomi

Amerika ile Ticaret ve Ortak Projeler

Amerika ile Ticaret ve Ortak Projeler

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş M.Özaydemir, ABD ile Türkiye arasında 15 milyar dolar bir ticaret hacmi olduğunu, ancak ülkenin toplam dış ticaretinde yüzde 3 civarında bir payın siyaseten görülen yakınlığa çok da yakışmadığını bildirdi.

12.09.2013 16:15

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş M. Özaydemir, ABD ile Türkiye arasında 15 milyar dolar bir ticaret hacmi olduğunu, ancak ülkenin toplam dış ticaretinde yüzde 3 civarında bir payın siyaseten görülen yakınlığa çok da yakışmadığını bildirdi.

Eskişehir Sanayi Odası'nda Amerika ile ticaret ve ortak projeler için finansman konusunun mercek altına alındığı bir toplantı düzenlendi. ABD Büyükelçiliği Ticari Ataşesi John Fay ve Baş Ekonomi Uzmanları Scott Olson ile Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Zeynep Bilgi, PSF Finance Yetkilisi Berat Pehlivanoğlu'ndan katıldığı toplantıda, ESO Yönetim Kurulu Üyeleri Sinan Musubeyli, Ercan Tezcan, Hasan Aydıngör, ETO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ş. Koşar ve sanayiciler yer aldı.

Toplantıda bir konuşma yapan ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, uluslararası ticaretteki en büyük engellerden birinin coğrafi uzaklık olduğunu, Türkiye ABD dış ticaretinde bu sorunun aşılamayacak bir sorun olmadığına değindi. Ö-zellikle Türkiye'nin ihracatı içinde yüzde 3'ler civarında teknoloji ürünü payı olmasının uzak dış ticaretin gelişmesindeki en önemli engel olduğunu ifade eden Özaydemir, "Ülke sanayinin üretim yanında yükte hafif pahada ağır malların üretimi artmadıkça iki ülke arasında dış ticaretin sınırlı kalmasının önüne de geçemeyiz. Bu konuda bizlerde üzerimize düşeni yapmak için çalışıyoruz. Mesela Oda olarak bizler iki konu üzerinde yoğunlaştık. Yüksek katma değerli ürünler ve niteliği yüksek insan yetiştirme projelerimiz bu yönde" dedi.

Toplantıda konuşan ABD Büyükelçiliği Ticari Ataşesi John Fay ise, Eskişehir sanayi ve ticaret hacmini önemsedikleri ve ciddi potansiyele sahip olduğunu düşündüklerini belirterek, "Eskişehir ile firmalarımız iş yapmak istiyor. Bu sağlamamız gerek. Ayrıca Türkiye ABD açısından çok önemli bir ülke. Milyonlarca dolarlık karşılıklı ihracatımızı arttırmalıyız" diye konuştu.

Bu yılın ilk yarısında ikili ticaretteki rakamın 9,6 milyar dolar olduğunun bilgisini veren Fay, ABD'deki Türk yatırımlarının yaklaşık 1 milyar dolar, Türkiye'deki ABD yatırımlarının ise yaklaşık 8 milyar dolar civarında olduğunu vurguladı. Ülkesi ve Türkiye arasındaki sanayi hacminin arttırmak için çalıştıklarını da ifade eden Fay, iki ülke arasındaki öncelikli sektörlerin; sağlık, tıp, havacılık, enerji ve diğer belirlenen sektörler olduğunu ifade etti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Amerika ile Ticaret ve Ortak Projeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement