Ankara: Ziraat Odaları'ndan Yaş Çay Fiyatlarının Açıklanmamasına Tepki - Son Dakika
Ekonomi

Ankara: Ziraat Odaları'ndan Yaş Çay Fiyatlarının Açıklanmamasına Tepki

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 2006 yılı yaş çay yaprağı maliyetinin kilogramda 64 Ykr olarak belirlendiğini belirterek, yaş çay fiyatlarının bu maliyetin altında bırakılmamasını talep etti.

02.06.2006 14:45

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 2006 yılı yaş çay yaprağı maliyetinin kilogramda 64 Ykr olarak belirlendiğini belirterek, yaş çay fiyatlarının bu maliyetin altında bırakılmamasını talep etti.

TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oldukça önemli bir yere sahip olan çay tarımının, sanayide geliştirilerek istihdam yarattığını, bölgesel göçü önlediğini ve bir milyon insanın geçim kaynağı ifade etti. Söz konusu bölgede çayın ekonomik ve sosyal yönden yeri ve önemi dikkate alındığında, yaş çay yaprağının fiyatlandırılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin arazi ve iklim yapısının üreticileri çaya bağımlı kıldığını, bu nedenle fiyat politikalarının üreticileri doğrudan etkilediğini vurguladı.

Bayraktar, TZOB tarafından yapılan çalışmada, 2006 yılı yaş çay yaprağı maliyetinin kilogramda 64 YKr olarak belirlendiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Sezon açılmış, çay alımları başlamış, ancak henüz fiyat ilan edilmemiştir. Fiyat açıklanırken üretici maliyeti dikkate alınmalı, yaş çay fiyatları üreticilerimizin çay tarımından yeterli gelir elde edebilmesini sağlayacak düzeyde belirlenmelidir. Bununla birlikte çayda prim uygulamasına devam edilmeli. Ürün bedelleri ve destekleme primleri yeterli miktarda ve zamanında ödenmelidir. 2005 yılına baktığımızda, prim verilmesine karşın yaş çay fiyatları maliyetin altında kalmıştır. Primlerin zamanında ve yeterli miktarda verilmemesi sonucu üretici alın terinin karşılığını alamamıştır. 2005 yılı ürün için verilen 7 Ykr'lik prim kararı 28 Ocak 2006 tarihinde, hasadın başlamasından yaklaşık 9 ay sonra açıklanmıştır.''

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ankara: Ziraat Odaları'ndan Yaş Çay Fiyatlarının Açıklanmamasına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement