ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, deprem bölgesini ziyaret etti Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, deprem bölgesini ziyaret etti Açıklaması

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, deprem bölgesini ziyaret etti Açıklaması

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, "Acılarımızın üstesinden gelmek ve bu şehirlerimizi yeniden imar edebilmek için daha çok çalışmalı, daha çok gayret etmeliyiz.

12.02.2023 13:17  Güncelleme: 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, "Acılarımızın üstesinden gelmek ve bu şehirlerimizi yeniden imar edebilmek için daha çok çalışmalı, daha çok gayret etmeliyiz. Gerekirse bölgeye özel teşvikler verilerek bu iller canlandırılmalı, yeniden inşası ile birlikte ekonomik olarak ayaklandırılmalı." ifadesini kullandı.

Aydın, beraberindeki heyet ile depremden etkilenen Adıyaman ve Malatya illerinde arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının yapıldığı yerlerde kurtarma ekipleriyle görüştü, depremzedelerin ihtiyaçlarını dinledi.

Açıklamada, depremin etkilerine ilişkin görüşlerine yer verilen Aydın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin "son yüzyılın afeti" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Geniş bir coğrafyada binlerce insanımızı vurdu. 130 atom bombası etkisinde, neredeyse Almanya'nın yüz ölçümü kadar 300 kilometrelik alanda 15,2 milyon insanımızı etkiledi. Toplam gayri safi yurt içi hasılamızın yüzde 10.1'ini gerçekleştiren 10 ilimiz etkilendi. Bu 10 ilimiz ayrıca, yüzde 1,15 puanlık büyümemize katkı sunuyordu. 254,2 milyar liralık ihracatımızın yüzde 10,9'u, yani 27,6 milyar doları bu illerimizden geliyordu. Özellikle Gaziantep ilimiz 11,2 milyar dolar ile hatırı sayılır bir katkı sunuyordu.

Bu verilere baktığımızda, bir an öne yaralarımızı sarıp illerimizi yeniden kalkındıramazsak genel büyüme hedefimizden yüzde 1'lik bir kaybın yaşanacağı gözüküyor. Bu da çok ciddi bir oran. Ayrıca, depremzede 10 il 176,4 milyar lira ile yüzde 7,5'lik vergi ödeme dilimine sahipti ve yine bankalardaki mevduatın yüzde 6,9 oranına denk gelen 567,7 milyar liralık bölümü bu 10 ilde bulunuyor."

"Özel teşvikler ile bu bölgeler canlandırılacaktır"

Orhan Aydın, bütün bu verilerin "3 ila 5 milyar dolarlık bir ekonomik kaybın söz konusu olduğunu, vergiden bankacılığa, büyümeden gayri milli hasılaya kadar ekonomik noktada etkileri olacağını" gösterdiğini belirtti.

Aydın, "Bu bilinç ile acılarımızın üstesinden gelmek ve bu şehirlerimizi yeniden imar edebilmek için daha çok çalışmalı, daha çok gayret etmeliyiz. Gerekirse bölgeye özel teşvikler verilerek bu iller canlandırılmalı, yeniden inşası ile birlikte ekonomik olarak ayaklandırılmalıdırlar. Depremin ilk gününden itibaren bölgede büyük bir mücadele veriliyor. Buna bizatihi şahitlik etmiş bulunuyoruz. Acılarımızı elbette telafi edebilmek zor, devlet ve millet el ele vererek bu zor günleri de aşacak ve bu şehirlerimizi hep birlikte yaşatacağız." ifadelerini kullandı.

ASKON olarak depremin ilk gününden itibaren tüm şubeleri ile organize olduklarını ve depremzede iller ile şubelerini eşleştirerek AFAD ile koordineli bir şekilde gereken ihtiyaçlar üzerine yardım tırlarını, kargo uçaklarını, iş makinelerini, temel gıda maddelerini, giyecek içecek, ısınma, su, ekmek ve benzeri ürünleri tedarik ederek sürekli bölgeye çıkardıklarını bildiren Aydın, "12 uçak, 1.528 tır, 76 iş makinesi, 987 uzman ve gönüllü ekip, 865 özel kazı ve kurtarma ekibi ile sahada olduk. Acılarımız büyük, milletçe başımız sağ olsun, Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Omuz omuza büyük bir dayanışma ile tekrardan ayağa kalkacağımıza inancımız tam. ASKON olarak elimiz her daim bu bölgede olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Deprem bölgesinde temaslarda bulunan ASKON Genel Başkanı Aydın'a genel merkez yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve temsilcileri, Genç ASKON yönetimi de eşlik etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, deprem bölgesini ziyaret etti Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement