Avrupa'yı Bile Geride Bıraktık - Son Dakika
Ekonomi

Avrupa'yı Bile Geride Bıraktık

Avrupa\'yı Bile Geride Bıraktık

Avrupa Birliği Ülkelerindeki Pazar Daralmasından Ürken Türk Otomotiv Sektörü, Daha Büyük Darbeyi İçerde Yedi.

27.11.2008 01:37

Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki pazar daralmasından ürken Türk otomotiv sektörü, daha büyük darbeyi içerde yedi. OSD’nin verilerine göre, Türk otomotiv pazarı yüzde 39.2 daralmayla, bu konuda AB ülkelerini de geride bıraktı.

EYLÜL sonuna kadar Avrupa’ya göre global krizin etkilerinin daha az görüldüğü Türk otomotiv pazarı, ekim ayında yaşadığı kayıpla Avrupa’yı da geride bıraktı. Avrupa Birliği (AB) ve EFTA ( İsviçre, Norveç, İzlanda) ülkelerinde otomobil pazarında ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.5 daralma yaşanırken, aynı dönemde Türkiye otomobil pazarındaki kayıp yüzde 39.2’a ulaştı. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, küresel krizin etkisi giderek derinleştiğini belirterek, "Ekim ayı itibariyle, Türkiye otomobil ve ticari araç pazarındaki daralma, AB’ye göre daha etkili olarak devam ediyor. AB pazarındaki daralma otomotiv sanayi ihracatını olumsuz etkiliyor. İç ve dış pazardaki bu talep düşmesi üretimi çok olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

İzlanda’da yüzde 85 düştü

Ercan Tezer’in verdiği bilgiye göre, 2007’nin aynı aylarıyla kıyaslandığında, AB (27) ve EFTA ülkelerinde haziran ayında yüzde 7.9 ile daralmaya başlayan otomobil pazarı, ağustos ayında yüzde 15.7 ile gerilemeye devam etti ve eylül ayında olduğu gibi ekim ayında da 14.5 daralarak 1.3 milyon adede geriledi. Ekim ayında en sert düşüş yüzde 85.8’le İzlanda’da gerçekleşti, bu ülkeyi yüzde 55.1’le Letonya, yüzde 54.6 ile İrlanda, yüzde 40’la İspanya, yüzde 33.8’le Estonya, yüzde 22.7 ile İsveç, yüzde 23’le İngiltere ve yüzde 22.1’le Danimarka izledi.

27 bin oto satıldı

Eylül ayında AB pazarındaki daralmanın, Türkiye pazarına göre daha keskin olurken, bu durumun aksine Ekim ayında, Türkiye otomobil pazarının yüzde 39.2 azalarak 27 bin adede gerilediği dikkati çekti. 2007 ve 2008’nin ikici yarısında, ekim ayına kadar Türkiye ile AB ve EFTA ülkelerinde hafif ticari araç pazarlarındaki trend oldukça benzerlik gösteriyordu. Ancak ekim ayı itibariyle Türkiye hafif ticari araç pazarında daralma yüzde 35’le yüksek bir düzeye ulaşırken, AB ve EFTA ülkelerinde pazar yüzde 18.7 oranında daraldı. Ekim ayında Türkiye’de hafif ticari araç pazarı 13 bin adede, AB ve EFTA ülkelerinde ise 160 bin adede geriledi.

3 ülkede artış yaşandı

AB ve EFTA Ülkelerinde ekim ayı hafif ticari araç pazar verileri incelendiğinde, en fazla düşüşün yüzde 85.3’le İzlanda’da gerçekleştiği görüldü. Fransa’da ise yüzde 0.8’lik bir düşüş oldu. Eylül ayında önemli artışlar gösteren Çek Cumhuriyeti ve Romanya gibi ülkelerde de ekim ayında pazar daralması başladı. Ekimde yaşanan önemli düşüşlere rağmen, Avusturya, Belçika ve Slovakya’da az da olsa artış gerçekleşti.

Biryıldız, BMW’nin genel müdürü oldu

26 yıl Mercedes-Benz’in çeşitli kademelerinde çalışan Eşref Biryıldız, Hakan Bayman’ın ayrılmasıyla 24 Kasım 2008 tarihi itibariyle Borusan Otomotiv’in bünyesindeki BMW Group Distribütörlüğü Şirketi’nin Genel Müdürlüğü ve Yönlendirme Komitesi Üyeliği görevine getirildi. Son olarak Mercedes-Benz Türk’ün Direktörler Kurulu Üyesi ve Pazarlama-Satış Direktörü olan Biryıldız, bu görevinden geçtiğimiz yıl emekli olmuştu. Eğitimini 1973’te Darüşşafaka Lisesi ve 1977 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde tamamlayan Eşref Biryıldız, iş hayatına 1981 yılında Mercedes-Benz Türk A.Ş.’ de başlamıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Avrupa'yı Bile Geride Bıraktık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement