Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin, karşılaştığı tüm badirelere rağmen çok hızlı toparlandığını ve 2017 yılını atılım yılı haline getirdiğini belirterek, "Geçen yılın 4. çeyreğinde ve 2017 yılının tamamında beklentilerin ötesinde bir büyüme göreceğiz." ifadesini kullandı.
Özlü, yazılı açıklamasında, Kasım 2017'ye ilişkin sanayi üretim endeksini değerlendirdi.
Geçen yılın kasım ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 arttığına işaret eden Özlü, arındırılmamış endekste yıllık bazda yüzde 6,9, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde ise bir önceki aya göre yüzde 0,3 artış görüldüğüne dikkati çekti.
Özlü, sanayi üretiminin kasım ayında da beklentilerin üzerinde arttığını vurgulayarak, "Bu veriler 4. çeyrekte de ülke büyümesinin güçlü seyredeceğini ve büyümenin sanayi sektörü öncülüğünde olacağını göstermektedir. Dayanıklı tüketim malları hariç tüm ürün gruplarının üretiminde artış görüldü. Dayanıklı tüketim mallarındaki düşüş ise vergisel teşvikler nedeniyle öne çekilmiş taleplerden kaynaklandı. Önümüzdeki aylarda bu ürün grubu da büyümeye tekrar olumlu yönde katkı verecek." değerlendirmesinde bulundu.
"Beklentilerin ötesinde büyüme görülecek"
Türkiye'nin, karşılaştığı tüm badirelere rağmen çok hızlı toparlandığını ve 2017 yılını atılım yılı haline getirdiğini dile getiren Özlü, geçen yılın 4. çeyreği ve 2017'nin tamamında beklentilerin ötesinde büyüme görüleceğini bildirdi.
Özlü, geçen yıl büyümeye en büyük katkının sanayicilerden geldiğine işaret ederek, "İç piyasadaki ve dış pazarlardaki gelişmeleri çok iyi takip eden sanayicilerimiz başarılı sonuçlar sergilemiştir. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 157 milyar doları aşan ihracat rakamı bunu göstermektedir. Mal ihracatımızın yüzde 94'ünün sanayi ürünlerinden oluştuğu göz önüne alınırsa sanayicimizin başarısı daha net görülecektir." ifadesini kullandı.
"2018'de atılımlar devam edecek"
2018 yılının, sanayi üretimi öncülüğünde atılımların devam edeceği bir dönem olacağını belirten Özlü, şunları kaydetti:
"Nitelik artışıyla daha yüksek katma değerli ve uluslararası piyasalarda daha rekabetçi ürünler üretebileceğiz. Bunun yolu ise Ar-Ge'ye ve tasarıma daha fazla yatırım yapmaktan geçmektedir. Son 1 yılda 437 Ar-Ge merkezi açıldı ve toplam Ar-Ge merkezi sayımız 770'e çıktı. Benzer şekilde tasarım merkezi sayımız da 2017 sonu itibarıyla 142'ye ulaştı. Bu merkezlerin sayısı kısa sürede bini aşacak. Türkiye burada geliştirilen ve tasarlanan, fikri hakları kendine ait ürünlerle uluslararası arenada çok daha rekabetçi olacak."
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Özlü, Sanayi Üretimi Verilerini Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?