Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'in, Türkiye'nin iki gün içinde Suriye'ye gireceği iddiası hakkında, "Kaynaklarını açıklasın, biz kaynaklarını tekrar gözden geçirmesini tavsiye ediyoruz kendisine" dedi.
Bakan Yıldız, TÜBİTAK tarafından yürütülen Milli Güneş Enerjisi Santral Teknolojisi (MİLGES), Milli Hidroelektrik Santral Teknolojisi (MİLHES), Yüksek Gerilim Doğru Akım Teknolojisi (YGDA) ile Milli Türbin Kanadı Teknolojisi (MİLKANAT) projelerinin tanıtımı toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'in "Türkiye'nin iki gün içinde Suriye'ye gireceğine" ilişkin iddiasının sorulması üzerine Yıldız, "Kaynaklarını açıklasın, biz kaynaklarını tekrar gözden geçirmesini tavsiye ediyoruz kendisine" diye konuştu.
UAEA'nın Akkuyu raporu
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA), Akkuyu nükleer santrali için hazırladığı raporun, bakanlık tarafından ÇED raporu ile ilgili mahkemeye verilmediği iddiaları üzerine Yıldız, "Kendileri 31 ayrı ülkede bu operasyonlarla alakalı tespitler yapıyorlar. Bu rapor bir denetim raporu değildir. Bizim istediğimiz bir tespit raporudur" değerlendirmesinde bulundu. Yıldız, raporun hukuki bağlayıcılığı olamadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"ÇED ile alakalı açılan bir davanın konusu bu tespit raporu değildir. Hukuka taraf olabilecek, hukuki bağlayıcılığı olan bir rapor da değildir. O yüzden, bununla alakalı bir gizlilik, bir gizem oluşturmaya çalışmak son derece yanlıdır, kasıtlıdır.
Bu raporda, 'ÇED bir an önce çıksın' diyor. 'Kanuni düzenlemeler yapılmamıştır' diyor. Kanuni düzenlemeleri gönderdik. 'Proje uygulama daire başkanlığı mutlaka daha da geliştirmelidir' deniyor, onu Başbakanlığa gönderdik. 'İnşaat uygulamaları ile alakalı bir firmanın tutulması lazım' diyor, Çek Cumhuriyeti'nden bir firma bunu kazandı. 2013 yılının sonunda hazırlanan tespit raporu şu anda güncelliğini bile yitirdi. Bizim o rapordan yaptığımız, karşılığını verdiğimiz çok nokta var"
Gazprom'dan özel doğalgaz şirketlerine indirim iddiası
Gazprom'un Türkiye'deki özel doğalgaz dağıtım şirketlerine indirim yaptığı haberlerinin sorulması üzerine Yıldız, 2 yıl öncesine kadar özel sektörün fiyatlarının, BOTAŞ'ın alım fiyatlarından daha düşük olduğunu, şimdi ise tam tersi, BOTAŞ'ın alım fiyatlarının özel sektörün alım fiyatlarının altına düştüğünü söyledi.
Gazprom'la yapılan yeni sözleşme görüşmelerinde özel sektörün zarar etmemesini talep ettiklerini belirten Yıldız, "Özel sektör zarar ederse bu gazı getiremez. Biz özel sektörün karına karışmayız ama zarar ederse arzda bir sıkıntı olabilir. Onlar da 'biz zarar ettirmeyeceğiz' dediler" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin 50 milyar metreküplük doğalgaz tüketiminin beşte birinin özel sektör tarafından karşılandığını ifade eden Yıldız, "Önemli olan, Türkiye'nin 50 milyar metreküplük doğalgazın arzını zamanında sağlıyor olmasıdır. Biz bunu sağlıyoruz" dedi.
BOTAŞ olarak bütün ülkelerden ve firmalardan daha ucuza gaz almakla alakalı çabalarının devam edeceğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:
"Bu yalnızca Rusya değil, İran gibi diğer farklı ülkelerde de devam edecek. Dünyadaki her bir gelişme bunu etkiler. Nükleer güç santralleri Japonya'da ne kadar fazla kullanılırsa, sıvılaştırılmış gaz fiyatları o kadar düşer. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kaya gazı ne kadar ihraç edilirse fiyatlar o kadar düşer. Bunların her birisi Türkiye'nin lehine olacak gelişmelerdir."
Geçen hafta önlisans başvuruları gerçekleşen rüzgar enerji santralleri için tahsis edilecek üç bin megavatlık kapasiteye 14 katı başvuru alındığını da hatırlatan Yıldız, yatırımcının Türkiye'deki siyasi istikrara ve Türkiye'deki siyasi istikrarın sürdürülebilir oluşuna inancının tam olduğunu, rakamların bunu gösterdiğini söyledi.
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Yıldız Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?