Bankaların Sermaye Koruma Tamponu Asgari Oranlarında 2019'a Kadar Geçiş Süreci Uygulanacak - Son Dakika
Ekonomi

Bankaların Sermaye Koruma Tamponu Asgari Oranlarında 2019'a Kadar Geçiş Süreci Uygulanacak

Bankaların Sermaye Koruma Tamponu Asgari Oranlarında 2019\'a Kadar Geçiş Süreci Uygulanacak

Bankaların ekonomik ve mali göstergelerin bozulması durumunda karşılaşılabilecek kayıplar nedeniyle özkaynakların sermaye yeterliliğine ilişkin düzenlemelere göre yetersiz kalmasının önüne geçilmesi amacıyla bulundurması beklenen ilave çekirdek...

05.11.2013 10:14

Bankaların ekonomik ve mali göstergelerin bozulması durumunda karşılaşılabilecek kayıplar nedeniyle özkaynakların sermaye yeterliliğine ilişkin düzenlemelere göre yetersiz kalmasının önüne geçilmesi amacıyla bulundurması beklenen ilave çekirdek sermaye tutarını ifade eden sermaye koruma tamponu asgari oranlarında, 1 Ocak 2019'a kadar geçiş süreci uygulanacak. Sermaye koruma tamponu oranı 2014 ve 2015 yılında yüzde sıfır, 2016 yılında yüzde 0.625, 2017 yılında yüzde 1.25, 2018 yılında 1.875 olacak.

BDDK'nın Sermaye Koruma Ve Döngüsel Sermaye Tamponlarına İlişkin Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 43 ve 93. maddelerine dayanılarak hazırlandı.

Yönetmelik ile ilave çekirdek sermaye tutarı, bankanın çekirdek sermayesinin "Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin" konsolide olmayan hesaplamalar için 28. maddesi, konsolide hesaplamalar için ise 29. maddesi uyarınca sağlanması gereken çekirdek ve ana sermaye yeterliliği oranları ile sermaye yeterliliği standart oranını karşılamak üzere kullandığı çekirdek sermaye tutarını aşan kısmı olarak belirlendi. Buna göre bankaların ilave çekirdek sermaye gereksinimi Bankaya Özgü Döngüsel Sermaye tutarı (BDST) oranı ile Sermaye Koruma Tamponu (SKT) oranı toplamının Risk Ağırlıklı Varlıklar Tutarı (RAVT) ile çarpımı sonucu bulunacak tutar olacak.

SKT oranı konsolide ve konsolide olmayan bazda binde 25 olacak. BDST oranı, Kurulca belirlenecek usul ve esaslar dahilinde, kredi portföylerinin ülke dağılımı esas alınarak konsolide ve konsolide olmayan bazda bankalarca hesaplanacak. Bankaların BDST oranı hesabında Türkiye'deki riskleri için kullanacakları döngüsel tampon oranı Kurulca belirlenecek.

-SINIRLAMALAR-

Bankalarca konsolide ve konsolide olmayan bazda hesaplanacak ilave çekirdek sermaye tutarının ilave çekirdek sermaye gereksiniminden daha düşük olması halinde yapılacak kar dağıtımı, ilave çekirdek sermayenin ilave çekirdek sermaye gereksinimine bölünmesi suretiyle bulunacak. Söz konusu bulunan değerin, karşılık geldiği dilime tekabül eden azami kar dağıtım oranı nispetinde sınırlandırma yapılacak. Buna göre değeri yüzde 25 veya da az olanların azami kar dağıtım oranı sıfır, yüzde 25'ten fazla ancak yüzde 50 veya daha az yüzde 20, yüzde 50'den fazla ancak yüzde 75 veya daha az yüzde 40, yüzde 75'ten fazla ancak yüzde 100'den daha az yüzde 60 olarak belirlendi.

/** Azami Kar Dağıtım

Dilimler Oranı (%)

%25 veya daha az 0

%25'ten fazla ancak %50 veya daha az 20

%50'den fazla ancak %75 veya daha az 40

%75'ten fazla ancak %100'den daha az 60

**/

Konsolide ve konsolide olmayan hesaplamaların her ikisinde de ilave çekirdek sermaye tutarının ilave çekirdek sermaye gereksiniminden az olduğunun ortaya çıkması halinde, bunun uygulanmasında bankalarca bu hesaplamalardan en yüksek kâr dağıtımı sınırlamasına neden olanı dikkate alınacak.

-KAR DAĞITIMI-

Kar dağıtım tutarı, azami kar dağıtım oranının dağıtılabilir kar tutarı ile çarpılması suretiyle bulunacak. Dağıtılabilir kar tutarının kapsamına ve hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurulca belirlenecek.

Bu Yönetmelik uygulamasında kar dağıtımı olarak kabul edilecek işlemler şunlar olacak:

"-Pay sahiplerine yapılacak kâr payı ödemeleri ve hisse senedi geri alım işlemleri.

-Bankanın ödeme yapmama hakkına sahip olmasına rağmen ilave ana sermayeye dâhil araçlar için yapılacak ödemeler.

-2 numaralı Türkiye Finansal Raporlama Standardı kapsamında çalışanlara yapılacak her türlü ihtiyari ödemeler.

-Kurulca belirlenecek diğer ödeme ve işlemler."

Bunun uygulamasında, bedelsiz hisse senedi verilmesi gibi çekirdek sermayeyi azaltmayan işlemler ile yapılmaması bankanın ihtiyarında bulunmayan ve banka açısından yükümlülük, karşı taraf açısından ise bir alacak hakkı niteliğinde olan ödeme ve işlemler kâr dağıtımı olarak kabul edilmeyecek. Bankalar, azami kar dağıtım tutarlarına ilişkin hesaplamaların açık ve doğru bir şekilde yapılmasını temin etmek, kâr dağıtımlarının kar dağıtımı olarak kabul edilen kalemlere ilişkin yasal sınırlamalar dâhilinde kalmasını sağlayacak süreçleri oluşturmak ve bu süreçler ile yapılan hesaplamaları Kurum denetimine hazır bulundurmakla yükümlü olacak.

Kar dağıtımına yönelik yasal sınırlamalar ile Kurul veya Kurumca belirlenen diğer sınırlamalar saklı olacak.

-SERMAYE KORUMA PLANI VE DİĞER ÖNLEMLER-

Kar dağıtım sınırlamasına tabi olan bankalar, azami kar dağıtım oranının bildirimini izleyen bir ay içinde Kuruma banka yönetim kurulunca onaylanmış, ilave çekirdek sermaye gereksiniminin sağlanmasına yönelik bir sermaye koruma planı sunacak.

-ASGARİ ORANLARDA GEÇİŞ SÜRESİ-

1 Ocak 2019 tarihine kadar her bir yıl için sermaye koruma tamponu oranı 2014 ve 2015 yılında yüzde sıfır, 2016 yılında yüzde 0.625, 2017 yılında yüzde 1.25, 2018 yılında 1.875 olacak.

/**

Sermaye Koruma Tamponu Asgari Oranlarda Geçiş Süresi

Yıl SKT Oranı (%)

2014 0

2015 0

2016 0,625

2017 1,25

2018 1,875*//

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bankaların Sermaye Koruma Tamponu Asgari Oranlarında 2019'a Kadar Geçiş Süreci Uygulanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement