Başbakan'a Sadece E-posta ile Ulaşılsın, Bilişimde Devrim Olsun - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan'a Sadece E-posta ile Ulaşılsın, Bilişimde Devrim Olsun

Başbakan\'a Sadece E-posta ile Ulaşılsın, Bilişimde Devrim Olsun

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın ve Bakanların Temel İletişim Biçimi Olarak, E-postayı Benimsemelerini Önerdi.

25.10.2007 01:47

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın ve bakanların temel iletişim biçimi olarak, e-postayı benimsemelerini önerdi.

Arkan, "Sadece Sayın Başbakan’ın, ’Bundan sonra benimle sadece e-posta marifetiyle haberleşecekseniz’ demesi bile Türkiye’de devrim yaratır" dedi.

MICROSFT Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, korsan yazılımın bilişim sektörünün gelişimi açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek "Türkiye, korsan kullanım oranı açısından, bir hayli kötü durumda. Ciddi vergi, istihdam ve benzeri kayıplar var. Korsan yazılım aynı zamanda örgütlü bir suç, dolayısıyla farkında olmadan bu yolu tercih edenlerin aslında, terörü besleyen bir ekonomik devinim içerisinde olduklarını da, burada vurgulamak lazım" dedi. Çağlayan Arkan, haftalık İngilizce ANKA Review Dergisi’nde yer alan söyleşisinde, yasadışı çoğaltma ve korsan yayının, sadece bilişim sektörünün sorunu olmayıp edebiyat, yayıncılık, müzik, eğlence ve entelektüel sermaye ile ilgili tüm alanlarda kanayan çok büyük bir yara olduğunu söyleyerek "Bu, sadece Microsoft’un sorunu değil, bütün yazılım firmalarının sorunu, yerel ve yabancı. Dolayısıyla, burada, herkes kaybediyor, farkında olmaksızın" diye konuştu.

KORSANIN UCU TERÖR: Çağlayan Arkan Türkiye’de hukuksal altyapı olarak hiçbir eksiğin olmadığını ancak uygulamada çok büyük boşluklar olduğunu hatırlatarak "Hiçbir şekilde, ne emniyet teşkilatında ne de belediyeler veya yerel yönetimler düzeyinde bu konunun arkasında durulduğunu, konuya sahip çıkıldığını görmüyoruz. Bu, tamamen suç ve ceza bağlamında ele alınması gereken, bir ucu terörle, bir ucu da vergi tahsilatı ve buradaki kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye giden ve sonuçta, her türlü olumsuz etkiyi doğuran bir konu" dedi. Uluslararası araştırma kuruluşu IDC’nin korsan yazılımla ilgili araştırmasına değinen Arkan "Rapor genel yazılımda korsan kullanımının yüzde 65 olduğunu gösteriyor. Rapora göre korsan yazılımı 10 puan azaltabilirsek, yani yüzde 55’ler düzeyine çekebilirsek, Türkiye için, yazılım alanında yaklaşık 1 milyar dolarlık büyüme sağlamış oluruz ve 30-35 bin civarında da yeni istihdam yaratmış oluruz. Yaklaşık 300 milyon dolar yeni vergi tahsilatı da yapılmış olur" değerlendirmesinde bulundu.

BEYNİ ANLAMAK İMKANSIZ: "Bilgisayarın mı beyni gelişiyor yoksa insan beyni mi zayıflıyor" şeklindeki soruya Microsoft Genel Müdürü, "Bilgisayarlar tabii ki gelişiyor. Hesaplama yetenekleri, hafızaları ve süratleri müthiş bir şekilde artıyor. Ancak, henüz insan beyniyle karşılaştırma yapmak bence mümkün değil. Microsoft’un Harvard Üniversitesi’yle yaptığı yeni bir araştırma çalışması, insan beyninin keşfine yönelik teknoloji destekli önemli adımlar atılabilir mi sorusuna yanıt arıyor. İnsan beyninden bir santimetre küp, üç boyutlu bir

kesit alıp da bunu mikron düzeyinde dilimlere ayırıp, beyindeki hücrelerin ve oradaki elektrik akımlarının hangi durumlarda, nasıl birbiriyle bağlantı yaptığını, insan beyninin nasıl çalıştığını anlamak için gerekli bilgisayar gücü, o bir santimetrelik kısmı için bile bugün söz konusu değil. Bu araştırma, insan beyni üzerinde bu yüzden yapılamıyor. Bu işi bugün ancak çok daha basit çalışan, dolayısıyla daha az, daha kalın kesitlerle iş yapabildiğiniz ve daha az veri değerlendirmenizi gerektirecek fare beyniyle ve çok daha küçük bir hacim için yapmak mümkün oluyor. Dolayısıyla insan beynini anlamaktan hálá çok uzağız. Şu anda da, çok yakın gelecekte de olabilir şeyler değil" yanıtını verdi.

Hedef dünyada 2 milyar bilgisayar kullanıcısı

DÜNYADA mevcut durumda 1 milyar bilgisayar kullanıcısı olduğunu Microsoft olarak geriye kalan 5 milyar insanın da bilgiye, internete erişmesi ve fırsat eşitliği sahibi olmasına katkı sağlamak gibi bir vizyonu olduğunu ifade eden Çağlayan Arkan, "İnternete erişen insanla, erişmeyen insanın fırsat eşitliği açısından, farklı noktalarda olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, yine lider firma olarak kendimize biçtiğimiz görev, bu 1 milyarın aslında 6 milyara çıkması, bu bağlamda önümüzdeki 5 yıllık perspektifte, 1 milyarın 2 milyara ulaşması ve yavaş yavaş bu artışın devam etmesi, Türkiye’nin de tüm kişi ve kurumlarıyla beraber, bilgi ve teknolojiyi kucaklaması bizim için çok önemli" dedi.

Bilişim sektöründe görüntü vahim

MICROSOFT Genel Müdürü Çağlayan Arkan, donanım ve yazılım dengesi açısından değerlendirildiğinde Türkiye’nin bilişim sektörünün küçük bir sektör olduğunu, gelişmiş ülkelerdeki bilişim sektörlerinin, aşağı yukarı yüzde 50’sinin hizmetten, yüzde 30’unun yazılımdan, yüzde 20’sinin donanımdan oluştuğunu söyleyerek "Türkiye’de bu oran, yüzde 70 donanım lehine. Yani, Türkiye’de yazılım ve hizmet adına yerel katma değer üretilmiyor. Bu, daha vahim bir görüntü, bilişim sektörünün kendini geliştirmesi açısından da vahim. Demek ki, bilişim sektörü çok önemli ölçüde bir kutuyu, bir yerden alıp, başka bir yere koyuyor ve bunun üzerine katma değer adına bir şey koyamıyor. Ancak biz Türkiye’de, hem yapılacak çok işin olduğunu, hem pazarın çok büyük büyüme potansiyeli taşıdığını ve bizim de alınacak çok yolumuz olduğunu gösteriyor. Türkiye, bu yönüyle bizim açımızdan en heyecan verici pazarlardan biri" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Başbakan'a Sadece E-posta ile Ulaşılsın, Bilişimde Devrim Olsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement