Başbakan Yardımcısı Babacan Helsinki'de - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Babacan Helsinki'de

Başbakan Yardımcısı Babacan Helsinki\'de

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin büyüme performansının büyük bir başarı olduğunu belirtti.

02.04.2012 14:15

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin büyüme performansının büyük bir başarı olduğunu belirtti.

Babacan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, eski Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ile görüştükten sonra basın mensuplarına açıklama yaptı.

Türkiye'nin büyüme performansını herkesin hayretle karşıladığını ifade eden Babacan, "Türkiye ekonomisinin hele Avrupa'nın bu kadar zor bir dönemde dünyanın zor bir döneminde ortaya koyduğu büyük bir başarıdır. Bu büyüme performansı herkesin bir bakıma gıpta ettiği özellikle Avrupa'dan bakıldığında hem hayretle karşılanan hem de gıpta edilen bir rakam. Değil yüzde 8,5, bunun yarısı, bunun yarısının yarısını alalım, hatta yüzde yarımlık, yüzde 1'lik bir büyüme için yoğun çaba sarf eden o kadar çok ülke var ki şu anda Avrupa'nın genelinde. Tabii bu son derece olumlu bir sonuç" dedi.

Özellikle bu büyümenin özel sektör aktivitesinden gelmesinin dikkatin çekilmesi gereken bir olduğunu vurgulayan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada kamu harcamalarının büyümeye bir katkısı yok. Zaten 2009'dan bu yana, yani krizin başladığından bu yana hep iddiamız şu olmuştur. Böyle bir dönemde kamu harcamalarını artırarak büyümeyi sağlayamazsınız, bunu deneyen Avrupa ülkelerinin hepsi şu anda krizin daha da derinlerinde. Çok daha sert harcama kısıcı tedbirlerle o derinlerden su üstüne çıkmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla bu gelişmeler aslında bizim ta 2009'dan bu yana 'kriz nasıl yönetilir' tezini bir bakıma doğrulamış oluyor. Biz ne dedik; 'siz devlete güveni sağlayacaksınız, kamu borç stokunuzu kontrol altında tutacaksınız, bütçenizi kontrol altında tutacaksınız, güven ortamında büyüme özel sektör eliyle olacak'. Bu şu anda gerçekleşmiş durumda. 2010 yılında yüzde 9'luk bir büyüme, 2011 yılında yüzde 8,5 oranında bir büyüme, kuşkusuz bu çok sevindirici. Öte yandan açıklanan GSYH rakamlarıyla beraber değerlendirdiğimizde şunu da memnuniyetle görüyoruz ki kamu borcunun milli gelire oranı Türkiye'de yüzde 39,4'e düşmüş durumda. Özellikle kamunun net döviz cinsinden borcu milli gelirin yüzde 1'inin bile altına inmiş durumda. Sadece 0,8. Döviz cinsinden kamunun net borcuna baktığımız zaman sadece binde 8'i kadar rakama inmiş durumda."

Bu kamu maliyesi göstergelerinin ne kadar sağlam ve sıhhatli bir yapıda olduğunu gösterdiğini ifade eden Babacan, "Geçen sene yine 1,4'lük bir bütçe açığıyla kapattık. Yüzde 34'lük bir kamu borç stoku bu Avrupa ortalamalarının yarısının da aşağıda bir rakam" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin enflasyonunun bu aralar nispeten yüksek olduğunu, cari açığının da yüksek olduğunu belirten Babacan, "Buna rağmen Türkiye'de istikrar varsa buna rağmen Türkiye büyümeyi elde ediyorsa bu ağırlık olarak bizim kamu maliyesinde sağladığımız disiplin ve borç stokundaki ve bütçe açığındaki ortaya koyduğumuz sorumlu, titiz duruşun sonucudur. Bu sonuçlar bizi mutlu ediyor, ancak şunu da görmek lazım" dedi.

Ali Babacan, 2012 yılında Türkiye'nin büyüme hızının 2011'e göre biraz daha düşük olacağına dikkati çekerek, "Buna da hazır olmamız gerekiyor. Çünkü büyümenin hızı önemli. Aynı zamanda sürdürülebilir oluşu da son derece önemli. Bundan sonraki dönemde her zaman istikrar önceliğimiz olacak. Güven ortamını korumak önceliğimiz olacak ve yine ağırlıklı olarak özel sektör yatırımlarıyla büyüme Türkiye'nin temel çizgisini oluşturacak" ifadesini kullandı.

- HELSİNKİ

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Babacan Helsinki'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement