Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Yapısal reformların ertelenemez olduğu konusunda G20 ülkeleri arasında güçlü bir mutabakat var" dedi.
Babacan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda katılımcıların sorularını yanıtladı.
Ülkelerin yatırım programlarına ilişkin herhangi bir taahhüt verip vermediğine ilişkin soruya Babacan, yatırım programlarının ilgili ülkelerin liderliğinde ve sahipliğinde gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını, dolayısıyla her ülkenin şu anda kendi bünyesinde, kendi programı üzerinde çalışmasını yaptığını belirtti.
Ali Babacan, "Bazı ülkelerde çok daha uzun vadeye yayılmış bazı programlar olabilir. ya da bazıları daha kısa vadeye yayılmış programlar olabilir. Bunları bekleyip görmemiz gerekecek ama bizim mutabık kaldığımız anlaşma şu ki; bu programların ilgili ülkeler tarafından çalışması yapılmalı. Kendi bünyelerinde gerçekleştirmeliler ama G20 ülkeleri içerisinde çok ciddi bir konsensüse vardığımızı söyleyebilirim. Mutlaka ülkelerin daha fazla kaliteli ve nitelikli yatırıma önem vermeleri gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde son dönemde yaşananlara yönelik herhangi bir görüşme yapılıp yapılmadığı sorusuna Babacan, "Yunanistan, komşu ülkemiz. Yunanistan'la ilgili herhangi bir konuşma veya bir tartışma ortamı olmadı. Ancak tabi ki ikili görüşmeler esnasında bununla ilgili konular ele alındı. Ben 'Kaç tane ikili görüşme yapıldı? Kaçında bu konu ele alındı' bilmiyorum. Buradan bazı meslektaşlarımın Atina ve Brüksel'e geçeceklerini biliyorum. Finansal organizasyonlarla ilgili görüşmeler yapılacak. Tabii ki gündemde olan önemli bir konu. Dün de değindiğim üzere; mümkün olan en kısa sürede karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm olmasını umuyorum" cevabını verdi.
Bir soru üzerine Türkiye'nin fiyat istikrarı ve genel enflasyon hedefleri açısından TCMB'nin kuru çok ciddi olarak yakından takip etiğine işaret eden Babacan, "Hükümetin bir üyesi olarak herhangi bir şekilde daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim. Hükümet temsilcilerimiz de burada. Onların kendileriyle görüşüp, yorumlarını alabilirsiniz" dedi.
"Her bir ülkenin para birimi ile ilgili olarak farklı tercihi olabilir"
Kurlardaki oynaklık ile ilgili olarak görüşmeler yaptıklarını ifade eden Babacan, bu konuyu nasıl ele alabileceklerini ve bu oynaklığı nasıl ele almaları gerektiğini değerlendirdiklerini söyledi.
"Her bir ülkenin burada para birimi ile ilgili olarak farklı tercihi olabilir. Bu para birimi çok değerli, az değerli, hak ettiği değeri bulmuyor, bu konuda herhangi bir değerlendirmemiz olmaz. Ulusal politikalarında burada etkili olabileceğini görebiliyoruz" diyen Babacan, bunun bazen tahmin edilenden de fazla olabildiğini aktardı.
Bu noktada tabi merkez bankalarının da önemli bir rolü olduğuna dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Babacan, ama G20 platformunun herhangi bir şekilde fazla değerlenen ya da az değerlenen para birimlerini değerlendirme platformu olmadığını kaydetti.
Volatilitenin önemli bir konu olduğuna değinen Babacan, "Ortak bir anlayışımız da var. Volatiliteyi nasıl indirebileceğimiz ve öngörülebilirliği daha fazla nasıl sağlayabileceğimiz konusunda görüşmeler yaptık. Tabi ki merkez bankaları bu noktada daha tahmin edilebilir olma yolunda çok ciddi çalışmalar yapıyor. İletişim noktasında da farklı çalışmalar yapabilirler. İyi iletişim kilit nokta. Piyasaları volatilitenin etkilememesi açısından önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"Yapısal reformların ertelenemez olduğu konusunda G20 ülkeleri arasında güçlü bir mutabakat var"
Yapısal reformların ertelenemez olduğu konusunda G20 ülkeleri arasında güçlü bir mutabakat olduğunu dile getiren Babacan, pek çok ülkede maliye politikaları ve para politikalarının sınırına gelinmiş durumda olduğunu söyledi.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in bir merkez bankası başkanı olarak yapısal reformlara vurgu yapmasının çok doğal olduğunu hatırlatan Babacan, sözlerine şöyle devam etti:
"Bazen merkez bankalarının elinde sihirli bir değnek var, ellerindeki enstrümanlarla ekonomideki bütün sorunların çözülebileceği güçlü, sürdürülebilir bir büyümeye ülkeleri tek başına sokabileceği düşünülüyor. Bu yanlış bir kanaat. Merkez bankaları uygun bir ortam hazırlamakta üstelik onu da sınırlı bir süre için yapabilmekte. Merkez bankalarının elindeki enstrümanlar bir ülkenin sürdürülebilir, sağlam ve güvenilir bir şekilde büyümesi için yeterli enstrümanlar değil. Dolayısıyla merkez bankaları bulundukları ülkede ortamı hazırlamalılar, şartları oluşturmalılar. Ama asıl büyüme potansiyelini artıracak büyümenin daha güçlü ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak adımların ancak ve ancak yapısal reformlarla gerçekleştirilmesi mümkün.
Bu hükümetlerin görevidir. Meclislerin görevidir. Dolayısıyla bizim özellikle uygulama diye yaptığımız vurgunun özünde de bu vardır. Pek çok ülkede neler yapılması gerektiği belli. G20 ülkeleri neler yapacaklarını yazmışlar ve G20 platformuna ortak bir şekilde bildirmişler. Binden fazla taahhüt var. Reform ve makro ekonomi politika taahhüdü var. Önemli olan bunların uygulanması. Bazı ülkelerde de reform yorgunluğu doğru. Reformlarının bazıları, siyasi maliyet getiren zor reformlar. Ama gerekli reformlar. Önemli olanda zor ve gerekli olanı yapabilmek. Bunu gerçekleştiren ülkeler kendini farklılaştırıyor. Ayrıştırıyor ve gerçekten iyi bir performans ortaya koyuyor. Geciken ülkelerde de ekonomik toparlanma kalıcı olamıyor."
"G20 ülkeleri özellikle terörizmle mücadele konusunda çok daha derin bir işbirliği içerisinde olduğunu söylediniz. Bu işbirliğini nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Bu noktada bazı spesifik hedefleriniz var mı?" sorusunu Babacan, "Terörizmin finansmanı ve bununla nasıl mücadele edeceği G20 resmi bildirisinde tebliğ edildi. Ekinde de bunun ayrıntıları var" şeklinde yanıtladı.
Ali Babacan, "Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın lojmanından taşınması üzerine artan bir söylenti var. İstifa söylentileri. Siz bu söylentileri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Ben derim ki, hiç bir söylentiye kulak asmayın. Bilgileri sağlam kaynaklardan alın. Gerçekten ilgili ve yetkili olanlardan alın" yanıtını verdi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Başbakan Yardımcısı Babacan, Soruları Yanıtladı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?