Başkent'ten Türkmenistan'a Koyun İhracatı - Son Dakika
Ekonomi

Başkent'ten Türkmenistan'a Koyun İhracatı

Başkent\'ten Türkmenistan\'a Koyun İhracatı

Ankaralı koyun yetiştiricisi Osman Nuri Günay, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Türkmenistan’a 190 baş damızlık koyun ihracatı yaptı.

03.09.2014 12:09

Ankaralı koyun yetiştiricisi Osman Nuri Günay, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Türkmenistan'a 190 baş damızlık koyun ihracatı yaptı. 9 yıldır hayvancılıkla uğraşan Günay, 22 baş damızlık koç ve 158 baş damızlık koyun ihracatı gerçekleştirdi.

Geniş mera alanları ve topografik yapısıyla küçükbaş hayvancılık için biçilmiş kaftan olan Ankara'dan yurt dışına koyun ihracatı başladı. Güdül'de yetiştiricilik yapan Osman Nuri Günay, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Türkmenistan'a 190 baş damızlık koyun ihracatı yaptı. 9 yıldır hayvancılıkla uğraşan Günay, 22 baş damızlık koç ve 158 baş damızlık koyun ihracatı gerçekleştirdi.

Yurt dışından hayvan ithal ederken artık ihraç eden bir yetiştirici olduğunu belirten Günay, "Yurt dışından Romanov ırkı koyunlar getiriyordum ama istediğimiz verimi alamadık. Bizde yerli ırklarımızı yetiştirmeye başladık ve çok memnun kaldık. Artık yerli ırklarımızı ihraç ediyoruz. Bu Bakanlığın uyguladığı 'Halk Elinde Islah' projesiyle sağlanan bir başarıdır. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Dünyanın en iyi koyun ırkları Türkiye'de. İthal ettiğimiz Romanov ırkı kuzular altı ayda 46 kilo ağırlığa ulaşamazken bizim ırklarımız 56 kilo ağırlığa ulaşıyor. Türkiye'nin dışarıdan koyun ithal etmesine gerek yok. İthalat çok büyük hata olur" dedi.

Son yıllarda gelişen hayvancılığa işaret çeken Günay, Kızılcahamam'da 8 yıl önce bin 550 civarında olan koyun sayısının şuanda 22 bine ulaştığını belirtti. Günay, bu başarının hayvancılığa verilen destek ve "Halk Elinde Islah" gibi uygulanan önemli projelerle sağlandığını da vurgulayarak, desteklerinden dolayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan'a ve Ankara İl Müdürü Muhsin Temel'e teşekkür etti.

TARIM İL MÜDÜRÜ TEMEL: "38 BİN BAŞ KEÇİ İLE 22 BİN BAŞ KOYUNUN KORUNMASI ÇALIŞMASI SÜRÜYOR"

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel ise ise Ankara'nın küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için çok uygun olduğunu belirterek, küçükbaş hayvan sayısının son on yılda yarı yarıya arttığını ve sağlanan bu başarının çok önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin artık canlı hayvan ihraç etmeye başladığını ve bu başarının tesadüf olmadığını vurgulayan Temel, "Uygulanan projelerle bu başarı sağlandı. Yerli ırklarımız yüksek verim kabiliyetine sahip. 'Halk Elinde Islah' ve 'Yerli Gen Kaynaklarının Korunması ve Geliştirilmesi' projeleri yerli ırklarımızın önemini ortaya koydu. Bu proje kapsamında Ankara'da 38 bin 318 baş keçi ve 22 bin 159 baş koyunun korunması ve geliştirilmesi çalışması sürüyor. Türkiye'den ilk koyun ihracatının Ankara'dan başlaması, Ankara'nın tarımda ve özellikle küçükbaş hayvancılıkta ne kadar önemli bir il olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

İlk ihracatı gerçekleştiren yetiştirici Günay, teşekkür eden Temel, gelecekte Ankara ve Türkiye'yi daha güzel günlerin beklediğini belirtti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Başkent'ten Türkmenistan'a Koyun İhracatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement