Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Açıklaması

Bülent Karaaslan - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz'da yürürlüğe girip girmeyeceğine ilişkin olarak, "Değişiklikler 1 Temmuz'a yetişmeyebilir, küçük de olsa böyle bir ihtimal olabilir."

05.06.2012 11:20

Bülent Karaaslan - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz'da yürürlüğe girip girmeyeceğine ilişkin olarak, "Değişiklikler 1 Temmuz'a yetişmeyebilir, küçük de olsa böyle bir ihtimal olabilir. O zaman tabi ki uygulamayı biraz ertelemek icap eder. Çünkü uygulama başladıktan sonra belki telafisi imkansız bazı zararlar doğabilir" dedi.

Bakan Ergün, Libya'daki temaslarının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Arap Birliği ülkeleriyle Türkiye arasında geçen yıl başlatılan sanayi zirvesinin ikinci toplantısının Libya'da yapıldığını anlatan Ergün, Arap ülkelerinde sanayi, üretim, yatırım, girişimcilik, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin gelişebilmesi açısından Türkiye'nin bir model olduğunu söyledi.

Türkiye'nin özellikle organize sanayi bölgeleri, teknoparkları, küçük ve orta boy işletmeleri konusundaki tecrübelerinin, sanayileşmeyi ve yatırımları teşvik mekanizmalarının, üniversite-sanayi işbirliğinin kurulmasıyla ilgili deneyimlerinin bütün Arap ülkelerinde örnek olarak alındığını ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

"Şimdi onların mevzuatlarının hazırlanmasına, uygulamaların yapılmasına, yönetmeliklerin hazırlanmasına bizim ekiplerimiz destek veriyorlar. Her ülkeye gerekirse uzman arkadaşlarımızı gönderiyoruz. Bakanlığımızdan, TÜBİTAK'tan, KOSGEB'ten, Türk Standartları Enstitüsü'nden, Türk Patent Enstitüsü'nden arkadaşlarımızı, o ülkelerdeki kurumsal yapıların oluşması için görevlendiriyoruz."

-Türk Ticaret Kanunu-

Ergün, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz'da yürürlüğe girip girmeyeceğine ilişkin soru üzerine bu konuda kapsamlı bir çalışmanın yürütüldüğünü belirterek, "Kanun, geçen yıl parlamentodan hızlı bir şekilde geçti ve üzerinde anlaşılamayan maddeler bir anlamda daha sonra düzeltilmek üzere, bir kenara konularak parlamentodan geçmiş oldu. Şimdi uygulanması için takvim sıkışıyor" dedi.

Sivil toplum örgütü temsilcileri ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin, uygulamada ne tür aksaklıklar çıkabileceğine dair görüşlerinin alındığını, bu nedenle bazı değişikliklerin yapılacağını anlatan Ergün, "Ama bu değişiklikler 1 Temmuz'a yetişmeyebilir, küçük de olsa böyle bir ihtimal olabilir. O zaman tabiki uygulamayı biraz ertelemek icap eder. Çünkü uygulama başladıktan sonra belki telafisi imkansız bazı zararlar doğabilir, bu telafisi imkansız zararların doğmaması adına, işi düzgün yapmak adına belki bir süre daha ertelenmesi gündeme gelebilir. Henüz net bir şey yok" diye konuştu.

-"Çok sayıda firma teşvik sisteminin ayrıntılarını bekliyor"-

Bakan Ergün, yeni teşvik sisteminin ardından beklenen yatırımlarla ilgili olarak da yurt içi ve yurt dışında bir çok firmanın yeni teşvik sisteminin detaylarını beklediklerini kaydetti. Japonya ve ABD'de bu konuda bir çok firmayla görüşmeler yapıldığını ifade eden Ergün, "Bu ülkelerdeki birçok firma Türkiye'yi ilgiyle takip ediyor. Yurt içi ve yurt dışındaki bir çok firma, teşvik sisteminin ayrıntılarını görerek yatırım kararı verecekler" şeklinde konuştu.

-6 milyar dolarlık proje: Fatih projesi-

Bakan Ergün, bir başka soru üzerine, Fatih Projesiyle 30'dan fazla firma ve konsorsiyumun ilgilendiğini söyledi. Bu projeyi, Türkiye'de hem yazılım sektörünün gelişmesi, özellikle eğitimle ilgili yazılımların geliştirilmesi ve donanım alanında güçlenme adına bir yatırım fırsatına dönüştürmeyi amaçladıklarını belirten Ergün, bu konuda Türkiye'de yatırım yapmayı düşünen şirketlerin şanslı olduğunu belirtti.

Apple, Microsoft, Google gibi şirketlerin yanı sıra Japon ve Avrupa firmalarının da bu proje ile çok yakından ilgilendiklerini ifade eden Ergün,

"Hatta bir kısmının yatırım planlarını da ona göre yaptıklarını, yani 'ihaleyi biz alırsak fabrikayı ve Ar-Ge merkezini şu kadar zamanda kurmamız lazım' diye planlar içinde olduklarını biliyoruz. Bundan da büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Projenin ilk 4 yıl için 6 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu anlatan Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ama buna 4 yıl olarak bakılmaması gerekir. 4 yıldan sonraki her yılda yaklaşık 2 milyon ilave tablet dağıtımı var. Onlar da bu işin ekonomisinin uzun vadeli bir ekonomi olduğunu firmalara göstermesi açısından önemli. Bir de bu sistemi kullanarak yetişen öğrencilerin bilgi ve iletişim teknolojilerine olan hakimiyeti ve bundan sonraki hayatlarında da bu teknolojilerle içiçe olmalarını düşündüğünüzde çok daha büyük bir ekonomi doğuyor bunun etrafında."

Yayıncı: Ercan Halıcı - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement