Yerli Otomobil Bu Hafta Görücüye Çıkıyor - Son Dakika
Ekonomi

Yerli Otomobil Bu Hafta Görücüye Çıkıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, elektrikli yerli otomobilin bir aksilik olmazsa bu hafta Bakanlar Kurulu'na da sunacaklarını söyledi.

06.10.2015 13:14  Güncelleme: 14:59

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, elektrikli yerli otomobildeki son duruma ilişkin, "İnşallah bir aksilik olmazsa bu hafta Bakanlar Kurulu'na da sunmayı arzu ediyoruz. Lansman konusunda sadece Bakanlar Kurulu sunumundan sonra Sayın Başbakanımızın talimatını alacağız." dedi.

2020'DEN ÖNCE SERİ ÜRETİM

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilkent Otel'de düzenlenen 5. Ulusal Verimlilik Kongresi'ne katılmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin elektrikli yerli otomobil prototipindeki son durumu sorması üzerine Bakan Işık, "Elektrikli yerli otomobilde 3 tane prototip üretildi. Şu anda bu prototipler üzerinde geliştirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Yani proje programımız uygun olarak devam ediyor. İnşallah bir aksilik olmazsa bu hafta Bakanlar Kurulu'na da sunmayı arzu ediyoruz. Lansman konusunda sadece Bakanlar Kurulu sunumundan sonra Sayın Başbakanımızın talimatını alacağız. Onun dışında proje baştan yaptığımız programa uygun devam ediyor. Bu yıl içerisinde prototipler üzerindeki geliştirme çalışmalarını sürdüreceğiz. 2016'da bir filo üretimini yapıp tüm araziyi iklim ve mevsim şartlarında testleri yapacağız. İnşallah 2020'den önce de seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. Yerli otomobille ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor." yanıtını verdi.

"VOLKSWAGEN İLE İLGİLİ GELİŞMELERİ DE YAKİNEN İZLİYORUZ"

Volkswagen'in dizel otomobillerinin ABD'de hareket halinde iken emisyon değerlerini aştığını ortaya çıkmasının ardından Türkiye'nin bu araçlar konusunda herhangi bir adım atıp atmayacağına Işık, şunları kaydetti:

"Volkswagen ile ilgili biz Bakanlık olarak dünyadaki gelişmeleri de yakınan izliyoruz. Özellikle bizim bakanlığın yetki ve sorumluluk alanında konuyu değerlendiriyoruz. Ancak bugün bir gazetede çarpıtarak vermişler Amerika'da ve Avrupa'da bu kadar Volkswagen ile ilgili büyük yankı oluşmasını temel sebebi oradaki vergilendirmenin otomobilde emisyon değerleri üzerinden olması. Emisyon değerlerini düşük göstermek demek daha az vergi vermek demek. Bu da Amerika'da kamuoyunun çok fazla tepki gösterdiği Amerikan hükümetinin de üzerinde durduğu bir konu. İkinci konu da emisyon salınımındaki çevreye yaptığı etki. Bu noktada Türkiye'nin otomobillerde vergilendirmesi emisyon sistemi üzerinden değil, motor hacmi üzerinden. Dolayısıyla bu emisyon değerlerinin bizim açımızdan önemi çevreye verdiği zarar noktasında. Bununla ilgili çevre Bakanlığımız emisyonları ilgili çalışmasını sürdürüyor. Bu noktada TÜBİTAK'ta bizim kendi hazırlığımız var. Bu sonuçlar ortaya çıktığı zaman biz de esaslı bir değerlendirmeyi yapacağız. Şu anda kendi ölçümlerimizi yapmadan şöyledir böyledir demek bizi ileride yanıltabilir. Bu noktada özellikle Avrupa'da ve Amerika'da bu kadar sansasyon olmasının temelinde emisyona dayalı vergilendirme mekanizması yatıyor."

"EMİSYON DEĞERLERİNDE GEREĞİNİ YAPARIZ"

Fiyatlar konusunda maliyetin yükseleceği haberlerinin ise spekülatif haberler olduğunu ifade etti. Işık, "Rakamların net olarak ortaya konması bizim açımızdan önemli. Bizim emisyon eşiğimizin üzerine çıkarsa gerekli yasal işlemi yapacağız. Emisyon eşiğinin altındaysa hukukta karşılığı olmayan hiçbir yaptırımı olmaz." dedi.

Volkswagen araçların Türkiye'de incelemelerine ne zaman başlanacağı sorusuna Bakan Işık, "Şu anda emisyon ölçümlerine bakıyoruz. Onun dışında bir incelememiz yok. Bizim vergilendirme mekanizmamız emisyon değerlerine göre olmadığı için şu anda sadece çevre etkisi açısından biz olaya yaklaşıyoruz. Emisyon değerleri bizim eşik değerlerimizin üzerine çıkarsa o zaman gerekli her türlü işlemi yapmakta kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Enflasyondaki artışa ilişkin ise Bakan Işık, "Enflasyondaki artışın en temel sebebi kurların birikime etkisi. Son dönemlerdeki kur artışlarının enflasyona maliyetini görüyoruz. İkinci olarak gıdada arzu ettiğimiz düşüşü henüz tam göremedik enflasyonda. Gıdadan kaynaklanan yükseklik devam ediyor. Biraz da bu belirsizliğin getirdiği bir durum var ama asıl faktör kurun birikimde etkisi." diye konuştu.

Yerli Otomobil Bu Hafta Görücüye Çıkıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yerli Otomobil Bu Hafta Görücüye Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (22)

  • dadaş: bazı emmesil HAZIMSIZLAR yok markası nerde yok şirket ismi yok hikaye falan yazmış devlet politikası ve gizliliği üzerinde yapılan çalışmadır mühendis ölümleri olsa aynı mallar yine yazar niye deşifre ettiniz derler ama vatan haini çok bu memlekette çıkınca al gör ve incele erdoğan düşmanlığınız olmayan milli duygularınızı bile köreltmiş 16 5 Yanıtla
  • Karadenizli: Kendimizi aşağılayacak olumsuz yorum yapmadan önce biraz araştırmanızı tavsiye ederim, saygıdeğer vatandaşlarım ! "Her parçası ithaldir" diyen Yunus kardeşim, sanki almanların veya herhangi bir ülkenin yapmış olduğu araçların parçalarını hep kendilerimi üretiyor ? Parçaların nerdeyse tamamı çeşitli ülkelerde yapılıyor, genelde çinde... 13 yıldır aynı gazeli okuyorlarmış, işte bu yoruma gülerim... "Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp" Kendinize bir iyilik yapında bir araştırın bakim, Savunma sanayisinde nekadar yol katetmişiz bi öğrenin, yorumunuzu ona göre yapın ! Kendi helikopterimizi yaptık haberiniz varmı ? Uçaklar, tanklar, daha neler neler... Kıskananlar çatlasın ! Türk Savunma Sanayisi yazıp bi bakmanızda fayda olacaktır ! Ben gurur duyuyorum, duymayan varsa ne olduğunu kim olduğunu ortaya koymuş oluyor !!! 16 2 Yanıtla
  • Xxl: Arkadaş kirpil tanıttınız yerli zırhlı araç dediniz motoru cummis motoru ingiliz abd malı 17 0 Yanıtla
    01: Hemşerim ne kadar yağdanlık olmaya heveslisin bu bir seçim yatırımı denyo 0 0 Koca kafalar: Yapılan tüm araç lar ithal parçası dışarıdan montaj türkiyede alsana yerli 0 0
  • Karadenizli: Şimdi bazıları mazallah gerçek falan zanneder, şaka yaptım şaka, fındık içi var ve AKP ye ait değil :-/ 11 4 Yanıtla
  • VATANDAS: SECIMDEN SONRA UNUTULUR GIDER, HER SECIMDEN ONCE AYNI MUHABBET,, 10 4 Yanıtla
  • miko: Deyin gayri sanki bana transformersmi,yaptınız amma uzattiniz haa merak içinde koydunuz ! 12 0 Yanıtla
  • Pilot: Hadi bakalım sonunda gercekleşiyor galiba! 6 5 Yanıtla
  • milli kürt: adı şah olsun osmanlıdan esıntı 9 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement