Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği 44. Araştırma Projeleri Yarışması'nın 'projeleri doğrudan hayata aktarma' amacı taşıdığını belirterek, "Patent enstitümüz bu projeleri koruma altına alacak faaliyeti yürütüyor ve TÜBİTAK'ın araştırma enstitüleri bu faaliyetleri geliştirecek ve ticarileştirecek adımlar atıyor. Özel sektörün ve üniversitelerin buradaki projeleri daha da geliştirecek çalışmalara yönelmesini bekliyoruz" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği 44. Araştırma Projeleri Yarışması'nda finale kalan 202 projenin ATO Congresium'da sergilendiği standları gezdi. Ergün, yaptığı açıklamada, birçok projenin hayatın içinden projeler olduğunu belirterek, "Polis Lisesi'nden arkadaşların trafik kazalarını önceden haber veren ve hastanelerle acil servislerle bağlantı kuran mekanizmalar üzerinde çalışması, askeri lisedeki arkadaşlarımızın lazer kontrollü füze sistemleri üzerinde çalışması veya Fen Lisesi'ndesi arkadaşların enerji tasarrufu üzerinde çalışması bu projeler arasında" dedi. Bu projelerin hem patentlenmesi hem TÜBİTAK enstitülerinde geliştirilmesi hem de ticarileşmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Ergün, yapılan yarışmanın 'projeleri doğrudan hayata aktarma' amacı taşıdığına işaret etti. Ergün, "Hem patent enstitümüz bu projeleri koruma altına alacak faaliyeti yürütüyor hem TÜBİTAK'ın araştırma enstitüleri bu faaliyetleri geliştirecek ve ticarileştirecek adımlar atıyor hem de tabii ki özel sektörün ve üniversitelerin buradaki projeleri daha da geliştirecek çalışmalara yönelmesini bekliyoruz. Eminim bu genç potansiyel, Türkiye'nin çok parlak bir geleceğinin olacağını gösteren bir potansiyel" şeklinde konuştu.
Bakan Ergün, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. 'İstanbul'a Silikon Vadisi'nin kurulmasına' ilişkin bir soru üzerine Ergün, "İstanbul bilişim sektörünün de kalbi sayılacak birçok firmanın bulunduğu bir yer. Marmara Bölgesi Türkiye'nin en kalkınmış bölgesi. Dolayısıyla Marmara Bölgesi'nden İç Anadolu'ya doğru yaygınlaşacak bir ekosistemi oluşturmamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Buradaki en önemli merkez Türkiye'nin teknokentleridir" dedi.
Bir gazetecinin, "Organize sanayi bölgeleri için faiz indirimine gidildiğini açıkladınız, neler söyleyeceksiniz" sorusuna Ergün, "Bugün yeni teşvik sistemiyle ve Türkiye'nin geldiği noktayla, not artırımları, istikrar, makro ekonomik dengelerin kurulması, hem içeride hem de dışarıda yatırımcıyı harekete geçirdi. O nedenle organize sanayi bölgelerimiz yatırımlar açısından çok cazip noktalar haline geldi ve Anadolu'daki birçok organize sanayi bölgesinde yer kalmadı. Ama yeni organize sanayi bölgeleri de kuruluyor. Bu organize sanayi bölgelerinin hem altyapıları hem de kamulaştırmaları kredilendiriyor" cevabını verdi.
Faiz oranlarının indirildiğini hatırlatan Ergün, "Kalkınmadaki öncelikli yörelerimizde faiz oranları yüzde 1 ve geri ödeme süresi 15 yıl. Bakanlığımızdan altyapıları ve kamulaştırmaları için kredi almış 60 kadar organize sanayi bölgemizin ödeyecekleri faiz miktarını 4 milyondan fazla azaltmış bulunuyor. Bundan sonra yeni kredi alacak olanlar da yeni faiz oranlarıyla kredilendirilmiş olacaklar" dedi.
Ergün, Kasis-Android Tabanlı Kaza İhbar Sistemi'nin tanıtıldığı stantta oyuncak aracı kullanarak sistemin güvenirliğini test etti. Daha sonra, hareket kopyalayan robot eldiveni eline takan Ergün, proje hakkında proje sahiplerinden bilgi aldı. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?