Bosna'yla Hedef 1 Milyar Dolarlık Ticaret" - Son Dakika
Ekonomi

Bosna'yla Hedef 1 Milyar Dolarlık Ticaret"

Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, 2017 yılında yaklaşık 620 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin, imzalanacak serbest ticaret anlaşmasıyla 1 milyar doların üzerine çıkabileceğini belirtti.

24.10.2018 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, 2017 yılında yaklaşık 620 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin, imzalanacak serbest ticaret anlaşmasıyla 1 milyar doların üzerine çıkabileceğini belirtti.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek'i ziyaret eden Bursa Milletvekili Refik Özen, Konsolosluk binasında gerçekleşen ziyarette, Bosna Hersek ve Türkiye arasında ticari ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda ayrıca, vefatının 15'inci yıl dönümü dolayısıyla, bağımsız Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı olan Aliya İzzetbegoviç de anıldı.

Ziyarette konuşan Özen, Balkanlar'ın Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"500 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde varlığını sürdüren Bosna Hersek, bizler için her daim önemli bir ülke olmuştur. Bosna Hersek, bugün Balkanlar'ın kalbinde, Osmanlı'nın bizlere mirası olarak varlığını sürdürüyor. Aliya İzzetbegoviç'in vefatından bir gün önce, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a vasiyet niteliğinde söylemiş olduğu 'Siz evladı Fatihansınız, onun için Bosna'm size emanet, o emaneti koruyunuz' sözleri, Bilge Kral'ın Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsında Türk milletine duyduğu güvenin ve kardeşliğin ifadesi olmuştur. Bizler de bu güvene layık olmak için elimizden geleni yapıyoruz."

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yıl Bosna Hersek'e yaptığı ziyarette iki ülke arasında mükemmel düzeydeki ikili ilişkilerin en üst düzeye çıktığını aktaran Özen, "Ekonomi, ticaret, altyapı, ulaştırma, tarım, savunma sanayi, enerji ve turizm gibi alanlarda gerçekleştirilecek somut işbirliği projelerinin daha da pekiştirilmesi ve iki ülke arasında 2017 yılında yaklaşık 620 milyon dolar olan ticaret hacminin yakın zamanda imzalamayı umduğumuz serbest ticaret antlaşması ile 1 milyar doların üzerine çıkarılması yönünde gerekli adımlar atılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Özen'i ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek de fahri konsolos olarak çalışmalarını daha da farklılaştırmaya ve çeşitlendirmeye gayret ettiğini ifade etti. Bu kapsamda, Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfını kurduklarını hatırlatan Çilek, "Sivil toplum kuruluşları, yerel yöneticiler ve iş insanları ile toplantılar yapıyoruz. Umarım tüm bu çalışmalarımızla ve sizlerin de destekleriyle iki ülke arasındaki yatırımların, ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı koyarız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bosna'yla Hedef 1 Milyar Dolarlık Ticaret' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bolu'da Kış Lastiği Uygulamasının Sona Ermesiyle Oto Lastikçilerde Yoğunluk Yaşanıyor
    14:59 Bolu'da Kış Lastiği Uygulamasının Sona Ermesiyle Oto Lastikçilerde Yoğunluk Yaşanıyor

    Bolu'da zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. Vatandaşlar yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerine akın ediyor. İşletme sahipleri yoğunluğun artmasıyla birlikte memnuniyetlerini dile getiriyor.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı
    14:57 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında kriz yaşandığı iddialarına ilişkin açıklama yaparak, yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Şimşek, vatandaşlardan üretilen dedikodulara itibar etmemelerini ve politikaları ile ilgili duymadıkları hiçbir haber veya söylentiye inanmamalarını istedi.

  • Antalya'nın domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle düştü
    14:55 Antalya'nın domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle düştü

    Antalya, Türkiye'nin en önemli domates üretim merkezi olarak bilinirken, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracatı düşmeye başladı. İhracatçılar, Ukrayna nüfusunun azalması ve tüketim gücünün zayıflaması nedeniyle ihracatın yüzde 70 düştüğünü belirtti. Ayrıca, üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Cizre'de yasa dışı avlanan üç kişiye 122 bin 630 lira ceza
    14:41 Cizre'de yasa dışı avlanan üç kişiye 122 bin 630 lira ceza

    Şırnak'ın Cizre ilçesinde yasa dışı şekilde 23 keklik avladığı tespit edilen üç kişiye 122 bin 630 lira idari para cezası verildi. İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan denetimlerde ele geçirilen keklikler, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şırnak Şube Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Budapeşte'ye teknik ziyaret gerçekleştirdi
    14:34 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Budapeşte'ye teknik ziyaret gerçekleştirdi

    Avrupa Birliği tarafından oluşturulan Net Zero Cities Projesi kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ikiz şehir olarak eşleştiği Budapeşte'ye teknik ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette, enerji verimliliği ve finansal destekler konularında bilgi alışverişi yapıldı.

  • Şanlıurfa'da üreticilere 11 ton çeltik tohumu dağıtıldı
    14:28 Şanlıurfa'da üreticilere 11 ton çeltik tohumu dağıtıldı

    Şanlıurfa'nın hububat üretim merkezlerinden biri olan Karacadağ bölgesindeki üreticilere 11 ton sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, bölgede yapılan üretimden elde edilen 900 ton pirincin organik ve besin değeri yüksek bir ürün olduğunu belirtti. Devletin verdiği desteklerle üretimin artırılması ve sağlıklı ürünlere ulaşılması hedefleniyor.

  • Özel'den Merkez'in açıkladığı rekor zarara tepki: Emekliye
    14:28 Özel'den Merkez'in açıkladığı rekor zarara tepki: Emekliye

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Merkez Bankası'nın 818,2 milyar TL zarar etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel, "Merkez 2013'ten 2023 yılına kadar 320 milyar TL kar etmiştir. 1 yıllık zarar 10 yıllık kararın 2,5 katıdır. Merkez Bankası 25 yıllık karını 1 yılda bir avuç zengine verdi. Bu para 'En düşük emekli maaşını 17 bin TL yapalım' dediğimde 'Yapamayız, para yok' dedikleri paranın tam 2 katıdır. Yazıklar olsun" dedi.


Advertisement