Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, 2020'de dünyada internete giren cihaz sayısının 50 milyara yükseleceğini bildirerek, "Diyeceksiniz ki 7 milyar insan varken, 50 milyara nasıl çıkacak? 50 milyara çıkan insan olmayacak. Bunun 7 milyarı insan olacak, 43 milyarı makinalar olacak" dedi.
Teradata tarafından Sheraton Hotel'de düzenlenen "Veri Entegrasyonu" etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Acarer, ilginç bir sektör olan bilişim sektörünün gelişimi hakkında bilgi vererek, çekirdek ailenin tanımının artık anne-baba-çocuklar ve internet olarak değiştiğini söyledi.
Bugün Türkiye'de 34 milyon genişbant abonesinin bulunduğunu ifade eden Acarer, "Bu rakam, bizim 2023 vizyonu için koyduğumuz rakama yakın. Bunun 9 milyonu sabit genişbant, 25 milyonu mobil genişbant. Bu hızlı bir şekilde mobil genişbantın lehine genişliyor" diye konuştu. İnternetin ekonomiye etkisinin net bir şekilde görülmeye başladığını dile getiren Acarer, "her zaman her yerde internet" kavramının ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye'de ve dünyada küresel kriz nedeniyle ekonomiler geriye giderken, bilişim sektöründe büyümenin her zaman olduğunu ifade eden Acarer, geçen yıl Türkiye'nin bilişim sektöründeki büyüme oranının, ekonomik büyümesinin yaklaşık 3 katı olarak gerçekleştiğini anlattı.
Acarer, 2013-2015 yıllarında IP trafiğinin yıllık ortalama yüzde 32 büyüyeceğine, sadece video içeriğinin de yüzde 55 artacağına dikkati çekerek, internet kullanımı süresinin aylık ortalama dünyada 24.7 saat, Avrupa'da 27 saat, Türkiye'de 32 saat olduğunu bildirdi.
2020'de dünyada internete giren cihaz sayısının 50 milyara yükseleceğini dile getiren Acarer, "Diyeceksiniz ki 7 milyar insan varken, 50 milyara nasıl çıkacak? 50 milyara çıkan insan olmayacak. Bunun 7 milyarı insan olacak, 43 milyarı makinalar olacak. Bu yıl içinde 2 milyon M2M abonesi çıktı. İstatistikler ve istatistik mantalitesi değişiyor. Genişbant deyince biz sabiti dikkate alıyorduk, 2 senedir mobili de dikkate almaya başladık" diye konuştu.
Akıllı cihaz kullanımının hızla arttığını dile getiren Acarer, bugün dünyada her an her yerden online olarak her türlü hizmete ulaşılabildiğini söyledi. Acarer, 2020 yılında dünyada veri büyüklüğünün 44 kat artacağını vurguladı.
"Almanya bilişim devletine geçiyor"
Yılda iki defa ders vermek üzere Almanya'ya gittiğini anlatan Acarer, son bir kaç yıldır büyük veri ve akıllı telefon sistemlerine inanılmaz yatırım yaptığını bildirdi. Kendisinin ders verdiği öğrencilerin yarısının büyük veri diğer yarısının da akıllı telefonlarla ilgili proje hazırladıklarını belirten Acarer, "Almanya sanki kabuk değiştiriyor. Sanayi devletinden bilişim devletine geçiyor. İnanılmaz para harcıyorlar. Yararlanmak lazım, değerlendirmek lazım" dedi.
Büyük verinin en önemli kavramlardan biri olduğunu, ekonomik olarak güç olma yanında ülkelerin en değerli varlıklarından biri olacağını belirten Acarer, bunun karşılacağı tehditlerin önlenmesi amacıyla siber güvenlik tatbikatları yapıldığını kaydetti.
"Bugün 2023 hedefleri konuşuluyor"
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş ise Türkiye'nin uzun bir yolda olduğuna, teknoloji dünyasında önemli bir yer edinmeye çalıştığına dikkati çeken Menteş, bugün 2023 yılı hedeflerinin konuşulduğunu ifade etti.
Yolun uzun, zahmetli olduğunu ve bunun farkındalığının yaratılması gerektiğini dile getiren Menteş, büyük veri ve bulut bilişim ile ilgili Türkiye'de hukuki ve teknolojik düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydetti. Kişisel Bilgilerin Korunması için kanunun yasalaşması için çalışma yapılması gerektiğini bildiren Menteş, bunun için de BTK'ya destek verilmesi gerektiğini belirtti.
Menteş, Türkiye'ye uluslararası alanda biçilen rolün yazılımla sınırlandırılmaması, donanımın ihmal edilememesi gerektiğini vurguladı. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Btk Başkanı Acarer Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?