Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ iş birliğiyle düzenlenen Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, Bursa Sac İşleme Fuarı, Kalıp Avrasya 2017 ve Bursa Otomasyon Fuarı'nı aynı çatı altında buluşturan "Bursa Endüstri Zirvesi" ziyarete açıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış töreninde, dünyanın birçok derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin büyüme rakamlarını revize ettiğini, bu kuruluşların Türkiye için neredeyse 2 kat daha fazla büyüme öngördüğünü söyledi.
Türkiye'nin yüksek katma değerli ürün üretme kabiliyetinin artırılması gerektiğini belirten Çelik, "Sac işleme, metal, kalıp ve otomasyon teknolojileri, elbette çok önemli. Bursa'da bir kümelenme var. Daha yüksek katma değer oluşturan ilaveler var. Bu ilavelerle beraber bu ürünlerin değeri bir ise iki, iki ise üçe, dörde, beşe katlanıyor. Dolayısıyla bakanlık olarak yapmak istediğimiz, yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlayacak yeni adımların atılması, girişimlerin ortaya çıkmasıdır." diye konuştu.
Çelik, Bursa'nın "fuarlar kenti" olma yolunda ilerlediğini dile getirerek, "Düzenlenen fuar sayısı 30'a yaklaşmış. Bu, çok değerli bir şey. Gezip görmek, gördüğü yerlerdeki faydaları elde etmek, onları sağlamak, esasında güçlü olmanın kendisidir. Durduğumuz yerde güçlü olmamızın imkanı yok." ifadesini kullandı.
"Dünya markası ürünleri artırmamız lazım"
Beşeri sermayeyi güçlendirmek ve güçlü toplumu oluşturmanın yolunun tekniğin yanında sosyal faaliyetlerle mümkün olacağına değinen Çelik, şunları kaydetti:
"Küreselleşme ve bilgi, yeni toplum paradigmasının kendisidir. Bilgiyi ve bilgiyle ortaya konulan teknolojiyi hayatımıza, ürettiklerimize katmazsak silinip gideriz. Bilgi ve teknolojiyi hayatımızın her safhasında ihtiyaçlarımız doğrultusunda ticari bir ürüne dönüştüremezsek bu, geriye doğru gidişimize alamet olur. Bu yüzden daima hedefimiz, daha inovatif ve gelişmiş ürünler ortaya koyarak, maliyetleri aşağı çekip malımızın kıymetini, kilogram ihracat değerini artırmak olmalıdır. Bütün bunlar insanla olur. Üniversitelerle sanayiciler daha fazla iş birliği halinde olmalı."
Marka değerinin önemine dikkati çeken Çelik, "Dünya markası ürünleri artırmamız lazım. Adı anıldığında 'Türkiye' diye ifade edilecek ürünlerin daha fazla sayıda olması lazım. Çünkü değerine kat kat değer katıyor. Dolayısıyla yaptığımız ürünlerin uluslararası mahiyet kazanıp değerinin üzerine değer katmasını arzu ediyoruz. Bu fuarlar, bunu sağlayacak en önemli faaliyetlerdir." değerlendirmesinde bulundu.
"Ticarileşmede öne çıkmamız lazım"
Çelik, uzun dönemli ilerleme hedeflerinin gerçekleşebilmesinin ekonomik yapının güçlendirilmesinden geçtiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bunu yapabilmek için dinamik ve genç nüfusun daha fazla üretime kaymasında yanayız. Ne yazık ki üniversitelerin, teknik okulların yetiştirdiği gençlerin önemli bir bölümü, fabrikalarda çalışmayı arzu etmiyor. Bizim bu konuda eğitim manasında ele almamız gerektiğini görüyoruz. Bakanlık olarak bunu sanayiye doğrudan etki etmese bile sanayinin ihtiyaç duyduğu insan gücünü oluşturmamız gerektiği kanaatiyle Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile iş birliği yaparak daha fazla eğilmek istiyoruz. Biz, 300'ü aşkın sanayi bölgemize birer teknik kolej, yüksek okul açılsın istiyoruz. Hem ihtiyaç duydukları elemanları orada yetiştirsinler hem de beraberinde bu elemanlar istihdama katılır, hem de güç katar diye düşünüyoruz."
"Ticarileşmede öne çıkmamız lazım." diyen Çelik, fikirden fiiliyata geçen, hem de hayata dokunan yeni ürünlerin çeşitlendirilmesini istediklerini, bu konuda devlet desteklerinin verileceğini bildirdi.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay da 2016'da zor bir dönem geçiren Türkiye'nin, 2017 sonu itibarıyla yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olacağına inandığını belirterek, "Ülkemizin başarılarının arkasında Bursa gibi sanayi kentlerinin performansı yatmaktadır. Bursa, 14 milyar dolarlık ihracatıyla ülkesinin dış ticaretinin yüzde 10'unu tek başına gerçekleştiren bir kent. Katma değerli ve inovatif ürünlerin üretiminde büyük bir güce sahip Bursa, endüstri 4.0'a geçiş ile 8 dolarlık kilogram başı ihracat hedefine ulaşacaktır." diye konuştu.
Ardından Çelik, Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, BTSO Başkanı Burkay, Makine İmalatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ahmet Özkayan, Tezgahları Sanayici ve İş Adamları Derneği (TİAD) Başkan Yardımcısı Murat Akyüz ve TÜYAP Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, zirvenin açılış kurdelesini kesti.
Zirve kapsamında, 410 firmanın bulunduğu 60 ülkeden bin 100 iş adamının ağırlandığı fuarlar 3 Aralık'ta sona erecek.
Son Dakika › Ekonomi › Bursa Endüstri Zirvesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?