Bursalı İhracatçı, Siyah İncirde ABD Kapısını Zorluyor - Son Dakika
Ekonomi

Bursalı İhracatçı, Siyah İncirde ABD Kapısını Zorluyor

Bursalı İhracatçı, Siyah İncirde ABD Kapısını Zorluyor

UludağYaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr.

10.09.2012 14:53

UludağYaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, ABD heyetinin "İncirin bahçeden, paketleme aşamasına, hatta ABD sınırlarına girişine kadar tüm karantina şartlarının oluşturulmasını" istediğini söyledi. Çalı, "Bursa'nın siyah inciri Amerikalı tüketicilerin sofralarında yer alacaktır" dedi.

BURSA Başkanı Dr. Salih Çalı, ABD heyetinin "İncirin bahçeden, paketleme aşamasına, hatta ABD sınırlarına girişine kadar tüm karantina şartlarının oluşturulmasını" istediğini söyledi. Çalı, "Bursa'nın siyah inciri Amerikalı tüketicilerin sofralarında yer alacaktır" dedi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin (UYMSİB) davetiyle Bursa'ya gelen ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri 5 günlük inceleme programını tamamladı. Akdeniz Meyvesi Sineği tuzaklarını ve paketleme evlerindeki hijyen koşullarını yerinde inceleyen, bahçelerde ve tesislerde üretim ve paketleme çalışmalarını yerinde gören ABD heyetinin temasları hakkında bilgi veren Salih Çalı, "Belirli bir sistemde, düzenli ve disiplinli üretim teknikleriyle karşılaşmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Yetkililer, tespit ettikleri bazı eksikliklere alınacak önlemler ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan istedikleri bazı bilgilerin verilmesine takiben, hazırlayacakları rapora göre ABD'ye Bursa Siyah İnciri'nin ihraç izni alabileceği müjdesini verdiler" dedi.

ABD'li heyetin, Vali Şahabettin Harput, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hatice Güler'i de ziyaret Gıda Araştırma Enstitüsü'nde ve 3 gün boyunca arazide incelemelerde bulundular.

Üreticilerle görüşen ve Türk üreticisinin kalite uygulamasını yerinde gören ABD heyetinin izlenimleri hakkında bilgi veren Salih Çalı, heyetin ayrılmasının ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Bursa'da Akdeniz meyve sineği ile ilgili herhangi bir vakaya rastlanılmadı. Diğer zararlılar için de gerekli tedbirler en ince ayrıntısına kadar alınıyor. Gıda güvenliği ve tarım ilacı kalıntı konularına her zaman büyük önem veriyoruz. Bu durumu Amerikalı yetkililere de yerinde tespitlerle gösterme şansı bulduk. Bursa Siyah İnciri'nin ihracatta yakaladığı başarıları Amerika pazarı ile taçlandırmak için yıllardır yoğun uğraş veriyoruz. Bursa Siyah İnciri'nin bahçeden, paketleme aşamasına hatta ABD sınırlarına girişine kadar tüm karantina şartlarının oluşturulmasını istiyorlar. Kendilerine böcek bulaşmalarına karşı alınan önlemleri de anlattık. Hijyen koşulları gösterildi. Umuyorum ki uzun yıllar verdiğimiz çabaların sonucu "Bursa Siyah İncirimiz ABD'li tüketicilerin sofralarında yer alacaktır." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bursalı İhracatçı, Siyah İncirde ABD Kapısını Zorluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement