Büyükşehir'in Tasarruf Projeleri Türkiye Ekonomisine Katkı Sağlıyor - Son Dakika
Ekonomi

Büyükşehir'in Tasarruf Projeleri Türkiye Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Büyükşehir\'in Tasarruf Projeleri Türkiye Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hem tasarruf hem de hizmet amacıyla hayata geçirdiği projeler Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor.

30.10.2017 17:05

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin hem tasarruf hem de hizmet amacıyla hayata geçirdiği projeler Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor.

Büyükşehir Belediyesi, enerji kaynaklarını verimli kullanma konusunda yaptığı çalışmalar ile takdir topluyor. Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği 'Sürdürülebilir Atık Yönetimi Projesi' kapsamında, Mersin Sarıibrahimli Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisinde saatte 6 megawatt, Silifke Göksu Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisinde saatlik 1.2 megawatt ve Tarsus Gürlü Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesisinde ise saatlik 2.4 megawatt üretim sağlıyor. Proje kapsamında Mersin genelinde merkez, Tarsus ve Silifke ilçeleri olmak üzere 3 adet katı atık düzenli depolama ve bertaraf tesisinde 2014 yılından bugüne kadar toplam 1 milyon 812 bin 271 ton katı atık bertaraf edilip, yaklaşık 68 bin 812 konutun aydınlanma enerjisine eş değer 77 bin 591 megawatt elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirildi. Proje sayesinde entegre katı atık değerlendirme hizmeti ile 2014 yılından bugüne kadar toplam 31 milyon 416 bin 715 lira kazanç elde edildi.

Yapılan enerji üretimi tesisi ile atmosfere karbondioksit gazından 21 kat daha zararlı etkisi bulunan metan gazının elektrik enerjisine dönüşümü sağlandı. Bu sayede 2014 yılından bugüne kadar yaklaşık toplam 4 milyon 123 bin 278 ton metan gazının salınımı engellenerek, yaklaşık 3 bin 388 ağacın kurtulması sağlandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılından bu yana 373 bin 100 kilogram ömrünü tamamlamış lastikleri toplayıp geri kazanılmasını sağladı. Belediye, 2014 yılından bu yana 15 bin 730 kilogram elektrikli ve elektronik ekipman atığı lisanslı araçlarla lisanslı geri kazanım tesislerine iletilerek geri kazanımı sağlandı. Oluşan 15 bin 730 kilo gram elektrikli ve elektronik ekipman atıktan 4 bin 940 kilogram demir, 985 kilo gram bakır elde edilerek, ekonomiye katkı sağlandı.

Demokrasi kavşağı ile 28 milyon 236 bin 570 lira kazanç sağlandı

Demokrasi Kaşağı projesi ile Mersin trafiğini biraz rahatlatan Büyükşehir Belediyesi, bu proje ile yıllık 12 bin 658 bin 892 liralık zaman kazancı, 9 milyon 997 bin 654 liralık yakıt tüketimi kazancı, 5 milyon 580 bin 24 liralık emisyon kazancı olarak kente fayda sağladı. Bu değerler toplandığında kavşak Mersin'e kazandırılmadan önceki haliyle toplam 28 milyon 236 bin 570 liralık bir kazanç sağlanmış oldu. Önümüzdeki günlerde yapımına başlanacak ve Mersin'in üçüncü katlı kavşak projesi olan üniversite katlı Kavşağı yapımı tamamlandığında ise yıllık zaman kazancı 9 milyon 691 bin 152 lira, yakıt tüketimi kazancı 7 milyon 653 bin 812 lira, emisyon kazancı olarak da 4 milyon 271 bin 848 lira olmak üzere 21 milyon 616 bin 812 liralık kazanç sağlanacak. Yakıttan tasarruf, amortisman, lastik aşınması, zaman kazancı gibi pek çok konuda sürücüleri rahatlatacak olan kavşağın senelik kazancı ekonomiye yaklaşık 22 milyon lira olarak dönecek.

Belediye Marangozhane Atölyesi, piknik masasından kamelyalara, pergolelerden çiçeklik, saksı ve banklara kadar akla gelebilecek her türlü kent mobilyasını bu atölyede üretiyor ve dışarıya oranla maliyeti yarı yarıya indiriyor. Aynı zamanda bu ürünlerin üretiminden onarım ve bakımına kadar her türlü aşaması bu marangozhanede yapılıyor.

Belediye ayrıca atıl durumda olan bir depoyu personelin ihtiyacının karşılanması için terzihaneye dönüştürdü ve bünyesinde hizmet veren personelin kıyafetini diken terzihane 1 yıl içerisinde yaklaşık 3 bin parça üniforma dikerek belediyenin bu alandaki bütçesine yaklaşık yüzde 70'lik bir tasarruf sağladı.Hafriyat atıklarının çevreye bırakılmaması ve değerlendirilmesi konusunda 2014 yılından itibaren Mersin'in tüm ilçelerinde 24 adet dolgu alanı izinlendirilerek, 817 bin 81 metre küplük alan dolduruldu. Bu dolgu alanlarının ortalama derinliğinin 1 metre olduğu varsayılırsa 817 bin 81 metre karelik yani yaklaşık 14 adet Mersin Stadı büyüklüğünde alan doldurularak Mersin'e geri kazandırıldı. Yıllardır kapalı olan ekmek fabrikasını hizmete açarak Mersin halkına ekmek üreten Büyükşehir Belediyesi, ekmek israfının önüne geçerek, artık ekmekleri değerlendiriyor. Hiçbir koruyucu ve katkı maddesi kullanılmadan bir kısmı dilimlenen, bir kısmı ise küçük parçalara ayrıldıktan sonra fırınlarda ısıtılan ve bu yolla küflenmesinin önüne geçilen ekmeklerin öğütülmesi ile elde edilen galeta unu 500 gramlık poşetler halinde satılıyor. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Büyükşehir'in Tasarruf Projeleri Türkiye Ekonomisine Katkı Sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement