Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) Başkanı Metin Tarakçı, "Sektörü, 2023 yılına gelindiğinde 300 bine yakın çalışanı ve 6 milyar doları geçen hacmi ile en büyük sektörlerden biri haline getirmek istiyoruz" dedi.
ÇMD tarafından düzenlenen "İletişimin Merkezi, İstihdamın Öncüsüyüz" etkinliğinde, çağrı merkezlerinin sorunları, çözüm önerileri ve potansiyel yeni iş alanları masaya yatırıldı. Çağrı merkezi sektöründeki üst düzey yöneticiler ile kamu kurumlarının yetkililerini bir araya getiren etkinlikte, 2014 yılı değerlendirmesi de yapıldı.
Sunuculuğunu Burcu Esmersoy'un yaptığı etkinlikte, çağrı merkezlerini etkileyen önemli yasal düzenlemeler hakkında ilgili yasa koyucular tarafından yapılacak bilgilendirmelere, sektörün en büyük sorunlarından birisi olan çalışan sirkülasyonu ve çözüm önerilerine, yeni iş alanları arasındaki sosyal medyada en iyi müşteri yönetimi hizmetinin nasıl olması gerektiğine kadar pek çok konuda sunum ve konferanslar gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan ÇMD Başkanı Metin Tarakçı, konuşmasında çağrı merkezi pazarının son yıllarda ciddi bir değişim geçirdiğini ve gelişmesini hızla sürdürdüğünü belirterek, Türkiye'de 80 binin üzerinde insana istihdam sağlayan ve pazar büyüklüğü 1,6 milyar doları geçen sektörde, kalifiye eleman talebinin de artışta olduğunu söyledi.
Tarakçı, gerek sosyal medyanın gelişmesi, gerekse iletişim sektöründe yaşanan hızlı gelişim neticesinde çağrı merkezlerinin artık yalnızca sesli iletişim değil, müşterilere farklı kanallardan da seslenmeye başladığına işaret ederek, bununla birlikte, işin çekirdeğini oluşturan sesli iletişim modelinin de büyümeye devam ettiğini aktardı.
Çağrı Merkezleri'nin geçtiğimiz sene içerisinde toplamda yaklaşık 1,9 milyar kez "Alo" dediklerini ve sektöre hizmet sunduklarını aktaran Tarakçı, "Vatandaşın günlük hayatında birçok konuda hayatını kolaylaştıran, iletişimin merkezinde olan bir sektörüz. Finans, sigorta, perakende, kamu ve sağlık sektörü artık vatandaşlardan çok daha fazla bilgi topluyor. Bu sektörler elde ettikleri bilgiyi faydaya dönüştürmek için çağrı merkezleri ile daha yakın işbirliği içerisinde olmayı önümüzdeki dönemde de sürdürecekler. Ayrıca, kamu sektöründe çağrı merkezi hizmetleri kullanımı da gerek iç hizmet gerek dış hizmet alımı modelleriyle artmaya devam ediyor" diye konuştu.
Konuşmasında Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'un 1 Mayıs'ta yürürlüğe gireceğini de hatırlatan Tarakçı, "Türkiye çağrı merkezi sektöründe çalışan 80 bin kişinin yaklaşık yüzde 25'i dış arama yaptığından, bu yasa devreye girdiğinde 12 bin kişinin istihdamı olumsuz etkilenecek. Bizim değerlendirmelerimiz göre, bu yeni yasayla birlikte ticari faaliyetlerin daralması ile Bizim değerlendirmelerimiz göre, bu yeni yasayla birlikte ticari faaliyetlerin daralması ile Anadolu'daki çağrı merkezlerimizin iş hacmi yaklaşık yüzde 10 kadar, tüm sektörün de yaklaşık yüzde 15 kadar küçülmesine söz konusu olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Tarakçı, Türkiye'nin 50 ilinde en büyük işveren konumunda bulunan çağrı merkezlerini, 2023 yılına gelindiğinde 300 bine yakın çalışanı ve 6 milyar doları geçen hacmi ile en büyük sektörlerden biri haline getirmek istediklerini söyledi.
Son Dakika › Ekonomi › Çağrı Merkezlerinin Durumu Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?