Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından düzenlenen 'Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik Çalıştayı' Ankara'da gerçekleşti.
Çalıştayda bir konuşma yapan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun kurulacağı zaman çok heyecanlandığını belirterek, "Maalesef toplumumuzda şu anda beceri eksikliği var, mesleki eğitimlerde başarısızız. Bunun objektif yöntemlerle ortaya konulması ve başarılı olanlarla, başarılı olmayan okullar arasında bir tecrübe oluşturulması suretiyle kendisine çeki düzen vereceği inancıyla ben bu işe o zamandan sahip çıktım. 36 meslekte hem yeterlilikleri hem mesleğin standartlarını hazırladık. Onun dışında da Ankara Sanayi Odası olarak ağaç işleriyle ilgili de standartları, yeterliliklerini hazırladık. Aşağı yukarı 40 kadar meslek ve bunlara ait yeterlilikleri ASO bünyesindeki arkadaşlarımla hazırladık. Maalesef biz Türk toplumu, yumurta kapıya gelinceye kadar çok fazla sorumluluklarımızın bilincinde olmuyoruz. Bu yılbaşından itibaren ceza da işleme girmiş olmasına rağmen hala sertifika için müracaat etmemiş işçi kardeşlerimiz olduğu gibi bunu organize eden işverenlerimiz de var. Bu sertifikaları almak lazım, bu sertifikalar yalnız Türkiye için değil, Avrupa ülkeleri için de geçerli bir şey. Uluslararası geçerliliği olan bir ehliyet bu, çalışanlarımızın ve işverenlerimizin daha fazla gayret göstermeleri gerektiğine inanıyorum. Türkiye'de becerinin seviyesinin artması, daha yüksek katma değerli ürünler üretebilmemizin yolunun açılabilmesi ve en önemlisi en çok iş güvenliği ile ilgili konularda çalışan arkadaşlarımız sınavda başarısız oluyorlar ki bu bizim milli sorunumuz iş sağlığı ve güvenliği, iş kazaları. Bu anlamda da çok hayırlı bir iş olduğuna inanıyorum onun için de bunu destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"İlk defa bir işçi konfederasyonu bu konuda elini taşın altına koydu"
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, küreselleşmenin, nitelikli iş gücü elde etme konusunda mecbur bıraktığına vurgu yaparak, "Hem ülkemizde hem de dünyada rekabet gücümüzün artması, gelişmişliğimizi ve kalkınma sağlayabilmemizin temel unsurlarından bir tanesi nitelikli iş gücü. Bunun standartlarının belirlenmesi, uluslararası düzeyde tanınır olması hem ülkemizde hem de dünyada emek hareketinin, emekçilerin rahat ve kolay bir şekilde istihdamını da sağlamanın yolunu açacaktır. Biz Hak-İş olarak 8 meslekte, bu konuyla ilgili projelerimizi işin başından itibaren kabul ederek ilk defa bir işçi konfederasyonu bu konuda elini taşın altına koydu ve uzun bir mücadeleden sonra bugün başarılı bir şekilde sınav ve belgelendirme merkezimiz çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.
"Hepimize düşen sorumluluk, kendi sorumluluğumuzu yerine getirmek"
İnsanların sertifika almanın başka yolu olup olmadığını sorduklarını ifade eden Arslan, "Alışmışlar, alıştırmışız. Bence MYK'nın bize sağladığı en önemli disiplin bu konudaki kararlılığı. Burada hepimize düşen sorumluluk, kendi sorumluluğumuzu yerine getirmek. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerle ilgili 2015'te getirdiğimiz düzenleme aslında 2016'da yürürlüğe girecekti, çeşitli gerekçelerle bu 2017'nin Ocak ayına ertelendi. Peki biz bu tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde neden MYK sertifikasını zorunlu hale getirdik? Yaşadığımız, büyük iş kazalarında kaybettiğimiz çocuklarımız için. Biz, ekonomiyi, sermayeyi, parayı, imkanı, gücü ne olursunuz insan odaklı düşünelim. Kaynaklarımızın hepsini elde edebiliriz, imkanlarımızın hepsini yeniden çoğaltabilirsiniz, her şeyi yeniden kurabilirsiniz ama insanımızı kaybederseniz geriye getiremiyorsunuz. O yüzden hepimiz MYK'nın kararlı, tavizsiz ve bugüne kadar getirdiği başarılı süreci daha da güçlendirici yeni adımlar atmamız gerekiyor. İş kazalarının en aza indirilmesi ve 'sıfır kaza sıfır ölüm' hedeflerine ulaşmamız için aslında MYK gerçekten çok önemli bir misyona sahip. O yüzden MYK etrafındaki spekülasyonları artık bitirmek lazım, MYK'nın misyonunu daha da güçlendirecek yeni adımlara ihtiyacımız var" değerlendirmelerinde bulundu.
Düzenlenen çalıştaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar da katıldı. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Çalışma Hayatında Mesleki Yeterlilik Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?