Ceo Club Toplantısında İş Dünyasında "İnovasyon" Kavramı Ele Alındı - Son Dakika
Ekonomi

Ceo Club Toplantısında İş Dünyasında "İnovasyon" Kavramı Ele Alındı

Ceo Club Toplantısında İş Dünyasında "İnovasyon" Kavramı Ele Alındı

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde ve Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda hayata geçirilen CEO Club toplantıları, "İnovasyon Zirvesi" kapsamında sektörün önde gelen liderlerini bir araya getirdi.

29.06.2012 15:57

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde ve Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda hayata geçirilen CEO Club toplantıları, "İnovasyon Zirvesi" kapsamında sektörün önde gelen liderlerini bir araya getirdi.

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda kurulan CEO Club'un Accenture'ün etkinlik sponsorluğu ve Yıldız Holding katkılarıyla gerçekleştirilen "İnovasyon Zirvesi" temalı toplantısında, iş dünyasının inovasyon konusunda uzman ve deneyimli isimleri bir araya geldi. Hyatt Regency İstanbul Hotel'de düzenlenen toplantıda, inovasyon kavramının global pazarda fark yaratmanın ve rekabet avantajı elde etmenin reçetesi haline geldiği bir dönemde inovasyon ortamını iyileştirmesi için atılması gereken adımlar; yatırım ortamının yenilikçiliği teşvik etmesi adına

ekonomik, teknolojik ve yasal altyapıda izlenmesi gereken politikalar masaya yatırıldı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes, Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü M. Rauf ve Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş'ın açılış konuşmalarıyla başlayan "İnovasyon Zirvesi" temalı panelin moderatörlüğünü CEO Club Başkanı Akın Öngör üstlendi. Panelin konuşmacıları arasında ise Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Yıldız Holding Global İnovasyon Grup Başkanı Bilal Kaafarani, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı gibi Türk iş dünyasının inovasyonu kurum kültürüne en üst seviyede entegre etmiş önemli aktörleri yer aldı.

Panelin açılış konuşmasında söz alan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes, şunları söyledi:

"Bugün nüfusun yüzde 70'ten fazlası mobil cihazlara sahip. Bu cihazları günlük 120 defadan fazla kullanıyoruz. Örneğin Türkiye'de nüfusun yüzde 50'den fazlası Facebook kullanıyor. Bu müthiş bir rakam. Endonezya'da 120 milyon insan Facebook kullanıyor. Bu durum bile inovasyon için müthiş bir itici güç. Yine sürat inovasyon için itici bir güç.

İşletmelerin bugün kullandığı aplikasyonlar mobil cihazlara geçecek. Cihazların penetrasyonu ile akıllı telefon ve tabletler sayesinde yeni işletmeler daha iyi hizmet sağlayacak. İşletmeler sabit ortamlardan mobil ortamlara geçecek."

Gelecekte makinelerin daha verimli kullanılacağına da işaret eden Jorge Fernandez, "İnsan başına 7 makine düşecek. Bu cihazların yüzde 50'den fazlası mobil cihaz olacak. Makineden makineye iletişim olacak. Vodafone olarak örneğin mobil sağlık konusunda Kızılay'la bir işbirliği yaparak, mobil sağlık izlemesi yapabiliyoruz. Yine Vodafone şirketi olan Oksijen Ar-Ge ile lokasyon hizmeti sağlıyoruz. Kırmızı Bulut hizmetimiz şirketlere inovasyon kaynağı olacak. Bu sayede mobil teknolojileri birleştirerek makineden makineye bağlantılar artacak. Hepsi bir araya geldiğinde akıllı bir temel oluşturduğumuzda inovasyon yapmak isteyen şirketleri teşvik etmiş olacağız" dedi.

CEO Club Başkanı Akın Öngör'ün yönettiği panelde söz alan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de, inovasyon için North Star isimli bir şirket kurduklarını belirterek şunları söyledi:

"80'li yıllara kadar Ülker'in ne ürettiğinin bir önemi yoktu. 80'lerden sonra rekabet daha farklı bir boyut kazandı. Hipermarketlerin de artmasıyla ürün çeşit sayısı çok arttı. Örneğin Çamlıca'daki Ülker mağazasında 3 bin 600 ürün olduğunu gördük. Daha sonra analiz yaparak basit bir sadeleştirmeyle ürün sayısını bin beş yüze kadar kısıtlayabildik. Bu noktada rakiplerden farklılaşmanın tüketicinin kalbine dokunabilmekten geçtiğini gördük. North Star'da 200 Ar-Ge çalışanı bir araya geldi. Gruplar arası bir sinerjiyi oluşturduk. Global rekabette global rakip olmak inovasyondan geçiyor. Türkiye dışında da etkin olmayı hedefliyoruz."

Panelde söz alan Yıldız Holding Global İnovasyon Grup Başkanı Bilal Kaafarani, inovasyonla ilgili yazmış olduğu "Sürüden Ayrılmak" isimli kitabından örnekler vererek yaptığı konuşmasında, "Sürüden ayrılmak inovasyon ve liderlikle mümkündür. İnovasyon çok kafa karıştırıcı bir kelime ve yanlış anlaşılabiliyor. Kitabımda da bahsettiğim gibi dört tip inovasyondan bahsetmek mümkün. Bunlardan ilki transformasyonel inovasyon. Hayatımızda ve yaşamımızda olan değişiklikleri sağlayan inovasyon olarak nitelendirebiliriz. İkinci olarak kategori inovasyonundan bahsedebiliriz. En fazla para kazandıran inovasyon türü. Bir ürünü para kazanıyorsan piyasaya sürüyorsun. Üçüncü olarak pazar yeri inovasyonu. İçinde bulunduğunuz kategorinin içeriğine ulaşmak. Son olarak da operasyonel inovasyon geliyor. En kaliteliyi en ucuz nasıl üretebilirim. Bunu sağlayan inovasyon. Bu dört faklı inovasyon da ayrı ayrı liderlik gerektiriyor" diye konuştu.

THY Genel Müdürü Temel Kotil de, "İnovasyon bizim işimizde nereye oturuyor. Bu noktada yaşasın rekabet diyoruz. Rekabet yoksa hiçbir şeye gerek yok. Dünya ile rekabet olacaksa, servisin iyi olacak, kaliteli olacak. Yenilik yapmadan, sürüden ayrılmadan pazar payını artırma şansın yok. Yolcunun beklediğinin bir ilerisini veremezsen dik yokuşu uzak yerlerden çıkmak zorunda kalırsın. Bizim açımızdan inovasyon budur. Burada yolcuyu memnun ederek kar payı artırmak amacımız. Sürüden ayrılmak gerekiyor. Yaşasın rekabet. Sektörde liderliğe oynamak istemiyorsan inovasyona ihtiyaç yok" dedi.

Panelde son olarak söz alan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı ise, holding olarak yapı grubunda yoğunlaştıklarını belirterek, "Dünyanın en eski endüstrisi olan taş toprağı farklı bir noktaya taşımamız gerekiyor. Bu noktada inovasyonun ağırlığını hissettik. Bu noktada tasarım en önemli ağırlık konusunu oluşturuyor. 2000'li yılların başında inovasyonu Ar-Ge ile birlikte olacak şekilde gerçekleştirmek için çalıştık. 2005'ten sonra konuyu nasıl kurumsallaştırabiliriz diye düşündük. İki sene boyunca tartıştık. Dört yıl kuluçkaya yattık. 2011 yılında da yeni ürünleri piyasaya verdik" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ceo Club Toplantısında İş Dünyasında 'İnovasyon' Kavramı Ele Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement