Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediyeye bağlı metan gazından elektrik enerjisi üretim tesisinin 4 üniteden oluştuğunu belirterek, "Tam kapasite ile çalışan tesisimiz günlük ortalama 26 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor" dedi.
Akyürek, gazetecilere yaptığı açıklamada, metan gazından elektrik enerjisi üretim tesisinin Konya ve Türkiye açısından önemine değindi.
Tesisin tam kapasitesiyle saatte 5,6 megavat enerji ürettiğini ifade eden Akyürek, şunları kaydetti:
"Tesisimiz 4 üniteden oluşuyor. Tam kapasite ile çalışan tesis, günlük ortalama 26 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Enerji tesisinde saatte 2 bin 850 metreküp çöp, yakılarak enerjiye dönüştürülüyor. Tesiste 2015 yılında 43 milyon 232 bin 243 kilovatsaat elektrik üretildi. Aynı zamanda üretim tesisinde jeneratörlerin çalışmasıyla ortaya çıkan ısı, eşanjör vasıtasıyla serada kullanılıyor."
Akyürek, bin 200 metrekarelik seralarında ise yılda 30-35 ton civarında domates üretilebilecek kapasite bulunduğunu söyledi. Akyürek, "Burada üretilen domatesler, arılı sistemle doğal olarak üretildiği için çok rağbet görüyor. Tesis, Türkiye'nin dünyaya örnek gösterebileceği bir yatırım" diye konuştu.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve çevrenin korunması açısından çalışmalarını sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi, kentin çöplerinin toplandığı katı atık depolama sahasında elektrik enerjisi üretiyor.
Geçen yıl 43 milyon 232 bin 243 kilovatsaat elektrik üretilen tesiste, aynı zamanda jeneratörlerin çalışmasıyla ortaya çıkan ısı, serada kullanılıyor.
Son Dakika › Ekonomi › Çöpten Üretilen Elektrikle 26 Bin Konut Aydınlatılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?