Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Esnaf Oda Başkanlarını Kabul Etti - Son Dakika
Ekonomi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Esnaf Oda Başkanlarını Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Esnaf Oda Başkanlarını Kabul Etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül esnaf oda başkanlarını kabul ettiCumhurbaşkanı Abdullah Gül esnaf oda başkanlarını kabul etti.

09.08.2012 11:28

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül esnaf oda başkanlarını kabul ettiCumhurbaşkanı Abdullah Gül esnaf oda başkanlarını kabul etti. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF), şoför esnafının sorunları köşke taşıyarak, 80 sayfalık bir dosya sundu.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu yönetim kurulu üyesi ve Bahçelievler Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Halit Yılmaz ve beraberinde Kağıthane Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Akın Atlı, Alibeyköy Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Rıza Yavuz, İstanbul Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatif Başkanı Fahrettin Can ve Türkiye Taksiciler Vakıf Başkanı Güneş Taş ile birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret ederek taksici ve minibüsçü esnafının mağduriyetini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül'e sorunlarını içeren 80 sayfalık bir dosya sunduklarını belirten TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi ve Bahçeli Evler Şoförler Odası Başkanı Halit Yılmaz, görüşmeden oldukça memnun ayrıldıklarını belirterek, "Sorunlarımızı en yüksek makama kadar ilettik. Artık çözümünü bekliyoruz" dedi.

-"TAKSİCİLİK MESLEĞİ TOPLU TAŞIMA DEĞİLDİR"-

Görüşme ile ilgili yazılı bir açıklama yapan TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi Halit Yılmaz, UKOME ve İl trafik komisyonlarında mesleğin gerçek sahipleri olan odaların imza yetkilerinin olmadığını ve temsil ettikleri esnaf kesimin haklarını koruyamadıklarını belirtti. UKOME'de karar veren birimlerin meslek dışından olmasının ve esnaf temsilcisinin oy hakkının bulunmayışının mağdur ettiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"5216 sayılı Büyükşehir Belediyeler kanununa Mesleki odaların UKOME de temsil hakkı verilmelidir. Yine aynı kanunda taksiciler toplu taşımacı olarak kabul edilmektedir. Oysa taksiler toplu taşım aracı değildir. Bu araçlar özeldir. Bu madde mutlaka değişmelidir. Yine aynı kanunda "toplu taşıma araçları ile taksi sayıları çoğaltabilir' ifadesi yeni ihaleler getireceğinden esnafı mağdur edecektir. Bunun için bu madde yeniden düzenlenmelidir."

-"RENT A CARLARIN TARİFİ YAPILMALIDIR"-

Başbakan Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda çıkarılan korsan taksi kanununda 'rent a car' tarifinin yapılmadığını görüşmede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ileterek bu tarifin yapılması gerektiğinin altını çizen Halit Yılmaz, "'Rent a car' ın tarifi yapılmadığından rent a car adı altında korsan taşımacılık yapılmaktadır. Bunun için mutlaka 'rent a car' tanımı Avrupa standartlarına göre yapılmalıdır. En önemlisi korsan taksi yasası yazılış biçimi ile de hatalı. Şöyle ki; "ilgili belediyelerden taşıma ruhsatı almayan' diye başlayan kanun maddesi taksici ve minibüsçü esnafımız ruhsatlarını güncelleyemediğinden korsan taksi muamelesi görmektedirler. Araçlarımız 60 gün trafikten men, 1950 lirada trafik cezası uygulanmakta. Kanunda ilgili belediyelerden taşıma ruhsatı almayan diye başlayan maddede değişikliğe gidilerek "tescil ruhsatında yazılı olan amacı dışında taşımacılık yapanlar korsan' statüsüne girmelidir. Çünkü taksiciler vergi dairesine kayıtlı ve ruhsatlarında ticari yazmaktadır. Buna rağmen korsanla aynı cezai işleme tabi tutulmak en büyük haksızlıktır" dedi.

-"YENİLENEN ARAÇLARDAN KDV VE ÖTV ALINMAMALIDIR"-

Taksici ve minibüsçü esnafının kaliteli, hızlı ve konforlu taşımacılık yapmak istediğini de görüşmede anlattıklarını da ifade eden Halit Yılmaz, "Ticari taksi ve minibüsçü esnafından araçlarını yenileyenlerden bir defaya mahsus ÖTV ve KDV alınmamalıdır. Ticari taksi ve minibüsler özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde mali mesuliyet sigortaları çok yüksek. Ücretlerin yüksek devam etmesi halinde şoför esnafımız ileriki yıllarda sigorta primlerini ödeyemeyecek duruma gelecektir. Acilen taban ve tavan fiyat uygulamasına geçilmelidir. Öte yandan İstanbul da minibüslerin çalıştığı hatlara yeni otobüs hattı ihalesi yapılması yeniden gözden geçirilmelidir" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Esnaf Oda Başkanlarını Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement