Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, D-8 ülkelerinin kendi arasındaki ticareti ve ekonomik işbirliğini arttırmasının İslam ülkelerinin tamamında itici bir etki yapacağını bildirdi.
D-8 üyesi ülkelerin ticaret ve sanayi odalarının katılımıyla organize edilen, "D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu İstişare Toplantısı", Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı.
Hisarcıklıoğlu, toplantının açılışında, D-8 girişiminin başlatılmasındaki amacın, toplam 1 milyarı geçen geniş bir nüfusa ve yaklaşık 3,7 trilyon dolar milli gelire sahip 8 ülkenin yeni bir sinerji ortaya koyması olduğunu anımsattı.
Özellikle petrol-doğalgaz ticareti dışarıda tutulursa İslam ülkelerinin ihracatının yüzde 90'ına yakınını D-8 ülkelerinin yaptığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Yani bu 8 ülke aynı zamanda, ekonomik olarak İslam ülkelerinin dinamosu. O yüzden İslam ülkeleri arasında geliştirmeye çalıştığımız ekonomik entegrasyon konusunda bize büyük bir yük düşüyor" diye konuştu.
Tercihli Ticaret Anlaşması, ortak tahkim, vize, ticaret koridorlarının geliştirilmesi konularında, kapasitesi yüksek ülkeler olarak önce kendilerinin adım atması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bizim kendi aramızdaki ticareti ve ekonomik işbirliğini arttırmamız, İslam ülkelerinin tamamında itici bir etki yapacaktır. O yüzden bizim üzerimizdeki sorumluluk çok büyük" ifadelerini kullandı.
"D-8 ülkelerinin ekonomik işbirliği alanında ilişkileri zayıf"
D-8 ülkelerinin toplam dış ticaretin sadece yüzde 7'sini birbiriyle yaptığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
"Ülke olarak biz şu anda 800 milyar dolarlık gayri safi milli hasılamızla dünyanın 18'inci, Avrupa'nın 7'inci büyük ülkesiyiz. Geçtiğimiz yıl, tamamına yakını sanayi malı olmak üzere, 158 milyar dolar ihracat yaptık. Ama bunun sadece yüzde 5'ini D-8 ülkelerine sattık. Yine geçtiğimiz yıl dünyadan 242 milyar dolarlık mal aldık. Bunun da sadece yüzde 6'sını D-8 ülkelerinden aldık. Bir yılda tam 37 milyon turist ağırlıyoruz. Ama bunun sadece yüzde 5'i, D-8 ülkelerinden gelen misafirler. Yine yurt dışına çıkan vatandaşlarımızın çok daha azı D-8 ülkelerine gitmeyi tercih ediyor. Özetle, D-8 ülkeleri olarak ekonomik işbirliği alanında, insanlarımız arasındaki ilişkilerde çok zayıfız. Ekonomik işbirliği ve ekonomik güç olmadan, uluslararası kararlarda etkin olabilmek de mümkün değil. Burada önemli bir fırsat önümüzde duruyor."
Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda özel sektör kuruluşlarına da büyük görevler düştüğünü, özel sektörün, sorunların yanı sıra çözüm önerilerini de sunması gerektiğini dile getirdi.
- "D-8'de kullanılması gereken büyük potansiyel var"
D-8 Genel Sekreteri Seyet Ali Muhammed Musavi de D-8 ülkelerinin 1997'de 20 milyar dolar olan ticaret hacminin 2014 itibarıyla 122 milyar dolara ulaştığını bildirdi. D-8 ülkelerindeki ticaret hacminin 2018 yılı itibarıyla 500 milyar dolara çıkarılmasının amaçlandığına işaret eden Musavi, özel sektörün bu hedefe ulaşmada önemli bir lokomotif görevi göreceğini söyledi.
D-8 teşkilatının ekonomik işbirliğini geliştirmeye çalışırken çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getiren Musavi, ülkelerin hem ticaret kuruluşlarının hem özel sektörün hem de hükümetler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. D-8'de aslında kullanılması gereken çok büyük bir potansiyel olduğuna dikkati çeken Musavi, şöyle devam etti:
"Burada 1 milyardan fazla nüfusa sahip bir piyasadan bahsediyoruz. İşgücü maliyeti düşük, aynı zamanda stratejik konumu oldukça önemli ve doğal kaynakları çok fazla. Özel sektörle ortak projelerin güçlendirilmesi ve insana yatırım kesinlikle özel sektör tarafından yapılması gereken çalışmalardır. Her bir ülkenin kendi bir takım sıkıntıları, zorlukları ve kısıtları olduğunu da dikkate almak gerekiyor, özellikle ekonomik büyümenin sağlanması açısından. Bu zorlukları da dikkate alacak olursak, tutarlı, mantıklı modele göre bu çalışmaların yürütülmesi önemlidir."
Pakistan Ticaret ve Sanayi Federasyonu Başkanı Mian Muhammed Adres de insan kaynaklarına ek olarak D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin özellikle potansiyele bakıldığında küçük kaldığını söyledi. Bu ülkelerin birbirlerinin ekonomilerini tamamlamalarının ve bölge içi ticareti artırarak küresel piyasada rol oynamalarının önemini vurgulayan Adres, küresel ticaret ve ekonomik konularla ilgili ortak hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Elitaş, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve D-8 ülkelerinden katılan temsilcilerle fotoğraf çektirdi.
D-8 ülkeleri
Gelişmekte olan 8 ülke olarak bilinen D-8, Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'dan oluşuyor. İstanbul'da 1997 yılında yapılan zirve ile resmen kurulan D-8, kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmeyi, ticari ilişkilerini çeşitlendirmeyi ve ticaret alanında üye ülkelere yeni imkanlar yaratmayı, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü biçimde katılımlarını sağlamayı ve halklarının yaşam seviyesini yükseltmeyi amaçlıyor.
Son Dakika › Ekonomi › D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu İstişare Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?