Discovery Communications: Türkiye Çok Güçlü Piyasa, Genişleme Yolu Arıyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Discovery Communications: Türkiye Çok Güçlü Piyasa, Genişleme Yolu Arıyoruz

Discovery Communications: Türkiye Çok Güçlü Piyasa, Genişleme Yolu Arıyoruz

173 Ülkede 1.5 Milyar İzleyiciye Ulaşan Discovery Communications'un Ceo'su David Zaslav, Türkiye'nin Çok Güçlü Bir Piyasa Olduğunu Belirterek, "Türkiye'de Genişlemek İçin Yollar Arıyoruz" Dedi. Zaslav, İstediklerini Elde Etmek Amacıyla Satın Alma ve Birleşme Yoluna Gidebileceklerini Söyledi.

18.11.2007 01:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

173 ülkede 1.5 milyar izleyiciye ulaşan Discovery Communications’un CEO’su David Zaslav, Türkiye’nin çok güçlü bir piyasa olduğunu belirterek, "Türkiye’de genişlemek için yollar arıyoruz" dedi. Zaslav, istediklerini elde etmek amacıyla satın alma ve birleşme yoluna gidebileceklerini söyledi.

ABD’de 14, uluslararası platformda 18 kanalla yayın yapan, 173 ülkede 1.5 milyar izleyiciye ulaşan Discovery Communications CEO’su David Zaslav, "Türkiye çok güçlü bir piyasa, Türkiye’de genişlemek için yollar arıyoruz" dedi. CNBC ve MSNBC kanallarını yaratan kilit isim olarak tanınan David Zaslav, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde büyüyen ve umut vaadeden bir pazar olduğuna dikkat çekti. Discovery Communications’ın ABD’nin Maryland eyaletinin Silver Spring şehrindeki merkezinde yeni dönem planlarını açıklayan Zaslav, "İstediğimizi elde etmek için satın alma veya birleşme yoluna gidebiliriz" mesajını verdi.

TEK RAKİBİMİZ KENDİMİZİZ: Zaslav, "Faaliyet gösterdiğimiz alan çok benzersiz, senaryoya dayalı olmayan kurgusuz yayınlarda (non-fiction) dünya lideriyiz ve satın almalarımızı da bu alanda yapacağız. Bu pazarın sınırları dar, ama çok heyecan verici bir yere odaklandık. İzlenme oranımız niş piyasamız içinde değerlendirildiğinde geniş bantlı yayınlardan daha iyi. İçeriğimizin maliyeti onlarınkinden daha düşük" diye konuştu.

ULUSLARARASI PLATFORMDA BÜYÜYORUZ: Zaslav, "Uluslarası platformda hem abone, hem abone ücreti hem de reklam alımında büyüyoruz. İçeriğimize pazar payı anlamında güveniyoruz, ancak bazı ülkelerde reklam pazarının biraz daha güçlenmesine ihtiyacımız var. Ama reklam anlamında bu yıl Avrupa için güzel bir yıl olacak" diye konuştu. İnsanların, son 2-3 yıldır sadece televizyona değil internet, cep telefonu, i-pod gibi diğer yeni medya kanallarına da yöneldiklerini belirten David Zaslav, "Yapmamız gereken tüm bu platformlarda popüler olmak. Araştırmalar önümüzdeki 10 yılda insanların yeni medya dağıtım kanallarında daha çok vakit geçireceğini gösteriyor" dedi.

YEŞİL ALANDA BÜYÜYECEĞİZ: İki kanaldan büyümek istediklerini söyleyen David Zaslav, "Birincisi uluslararası platformlarda yeni kanallara ve içeriğe yatırım yapmak ve yerel satışı güçlendirmek. İkincisi işimizi, yeni medya dağıtım kanallarına taşımak" dedi. Zaslav, şöyle devam etti: "Elimizdeki kullanılmayan 20 yıllık bir içerik kütüphanesini izleyicilere ulaştırmak için ’newdiscovery.com’ adresli bir internet sitesi hazırladık. Çevreci ’treehugger’ ve herşeyin nasıl çalıştığını anlatan ’howstuffworks’ internet sitelerini satın aldık. Dünyanın bir numaralı kár amaçlı çevreci web sitesi ’Treehugger’ bizim çevreye duyarlı tüketicilere yönelik büyümemizi hızlandıracak. Ayrıca 2008’de ABD’de yayına başlatacağımız ’planet green’ adlı çevreci kanalla 50 milyon eve ulaşmayı hedefliyoruz."

David Zaslav’ın kariyeri eğlence dünyasından geçiyor

DISCOVERY Communications’ın CEO’luğuna Ocak 2007’de getirilen David Zaslav, 1960’ta New York’un dışında dünyaya geldi. New York eyaletindeki Cornell Üniversitesi’nde okurken, birinci yılın sonunda Suny Binghampton Üniversitesi’ne geçti. Boston Üniversitesi’nde hukuk alanında yüksek lisans yaparken, eğlence sektörü hukuku dersleri aldı. 1985’te New York’ta bir hukuk firmasında işe başladı.

HAMİLELİK İZNİ ZASLAV’A YARADI: Warner Cable’ın (Warner Kablolu Yayıncılık) baş avukatının LeBouef’e ortak olmasıyla bu sektörle tanıştı. MTV ve Discovery Channel’ı temsil eden yeni ortak sayesinde, bu sektöre yönelik çalıştı. Discovery Channel’in baş avukatı 6 aylık hamilelik izni alınca, şirket onu, Discovery’nin kurucusu John Hendricks’e yardımcı olmakla görevlendirdi. İşin eğlenceli yanından, dinamizminden o kadar çok etkilendi ki artık yapmak istediği şeyin avukatlık olmadığını anladı.

DOĞRUDAN CEO’YA MEKTUP YAZDI: Zaslav, fırsatın bir dergi kapağında önüne çıktığını şöyle anlatıyor: "Multichannel News dergisinin kapağında NBC Universal medya şirketinin CEO’su Bob Wright’ın ’NBC kablolu yayıncılık sektörüne girmek istiyor’ sözlerini gördüm. Wright’a mektup yazarak MTV ve Discovery için 3 yıllık çalışmam boyunca kablolu yayıncılık konusunda edindiğim deneyimleri ve bu işin içinde olmak istediğimi anlattım. Daha sonra Bob Wright ile biraraya geldik ve böylece 1989’da NBC’ye katıldım."

CNBC VE MSNBC’NİN YARATICISI: Zaslav, NBC Universal’da çalıştığı süre içinde CNBC ve MSNBC kablolu kanallarının yaratılmasında kilit bir rol oynadı. NBC’nin kablolu yayındaki 14 kanalının sorumluluğunu aldı ve şirketin, A&E, The History Channel, The Biography Channel, National Geographic International, The Sundance Channel ve TiVo şirketlerindeki hisselerini yönetti. NBC Universal’ın Kablolu ve Yerel Yayınlar Başkanlığı’na getirildiğinde NBC’yi programlarını internet, cep telefonları gibi pek çok yeni teknolojik platforma taşıdı.

Program yapımına daha çok para harcayacağız

DAVID Zaslav, şunları söyledi: "Discovery’yi kablolu yayın şirketinden, içerik ve ’yeni medya dağıtım kanalları’ şirketine dönüştürmeye odaklandık. Program yapımına daha çok para harcayacak ve markalarımıza odaklanacağız. Her markanın (Discovery Channel, Animal Planet vs.) en mükemmel halinde nasıl olması gerektiği üzerine kafa yoruyoruz. Ayrıca hangi işlerden çıkmalıyız, hangi işlere girmeliyiz diye düşünüyoruz."

Mağazalarımızı kapattık ürünleri lisanslayacağız

ABD genelinde Discovery ürünlerinin satıldığı 103 mağazayı kapattıklarını belirten Discovery Communications CEO’su David Zaslav, şöyle konuştu: "Ürünlerimizi önümüzdeki yıldan itibaren internet veya Wal-Mart gibi diğer perakendeciler üzerinden satacağız. Ürünleri kendi mağazalarımızda sattığımız için lisanslayamıyorduk. Bu karar elimizi rahatlattı. Şimdi tüm ürünlerimizi lisanslayarak dünyanın her yerindeki perakende mağazalarında satabileceğiz."

Kadınlara özel bir yayın ağı kuruyoruz

ABD’de ’TLC’ adıyla sadece kadınlara yönelik bir yayın şebekesi kurduklarını söyleyen David Zaslav, "Önümüzdeki 2 yıl içinde bunun format ve programları için çokça para harcamayı ve daha sonra da bu kanalı uluslararası platforma sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca yine Türkiye’de de gösterilen Discovery Travel&Living kanalımız kadınlara yönelik" diye konuştu.

173 ülkede 1.5 milyar izleyiciye ulaşıyor

Discovery Communications, 1985’te ABD’de yayın hayatına başladı. Discovery Channel ile yola çıkan şirket, bugün 173 ülkede, 35 dilde 1.5 milyara yakın izleyiciye ulaşıyor.

Discovery Networks International’ın (DNI) 28 ülkede ofisi var. DNI bünyesindeki 18 televizyon kanalı, 792 milyon izleyiciye ulaşıyor.

Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da 24 dilde yayın yapan 12 Discovery kanalının ise, 108 ülkede 167 milyon izleyicisi var.

Ayda 14 milyon kişi ’discovery.com’u ziyaret ediyor. Discovery Communications’ın dört ortağı bulunuyor:

Discovery Holding Company (NASDAQ: DISCA, DISCB), Cox Communications, Inc., Advance/Newhouse Communications ve John S. Hendricks (Şirketin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı).

Discovery kanalları D-Smart’tan izlenebiliyor

DOĞAN TV Holding, Aralık 2006’da Discovery Communications ile anlaşarak Discovery kanallarının Türkiye’deki yayın hakkını satın aldı.

Discovery’nin Şubat 2007’den beri Türkiye’nin yeni teknoloji platformu D-Smart’tan izlenebilen kanalları şunlar: Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Science, Discovery Travel and Living, Discovery Civilisation Channel.

Ortaklarımız kárdan 1 dolar dahi almaz

DAVID Zaslav, gelirlerinin üçte birinin ABD dışındaki uluslararası operasyonlardan geldiğini, bunu 5 yılda yüzde 50’ye yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Zaslav, şöyle konuştu: "173 ülkede 2-9 arası kanala sahibiz. Çok güçlü bir markamız var. ABD kültürü odaklı yayın yapmadığımız için içeriğimiz tüm dünyada seyahat edebiliyor. Uluslararası platformda güçlü yerel yöneticilerimiz var. ABD dışındaki operasyonlarımızda satış-pazarlama ekiplerimizin hepsi o ülkelerdeki yerel kadrolardan oluşuyor. Ayrıca diğer medya şirketlerindeki gibi sene sonunda kárımız şirket dışına aktarılmıyor, yatırım olarak dönüyor. Ortaklarımız Discovery Communications’dan şu ana kadar bir dolar dahi almadı. Reorganizasyon geleneksel medya şirketlerinde kárı başka yerlere aktarmak için kullanılır. Ama bizde reorganizasyon büyüme anlamına gelir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Discovery Communications: Türkiye Çok Güçlü Piyasa, Genişleme Yolu Arıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement