Uzmanlara Göre, Dolara Talep Çok, Kurun Kaç Lira Olacağını Kestirmek Zor - Son Dakika
Ekonomi

Uzmanlara Göre, Dolara Talep Çok, Kurun Kaç Lira Olacağını Kestirmek Zor

Kurdaki hareketlenmenin Asya seansından kaynakladığını dile getiren uzmanlar, TL'deki zayıflamanın sürebileceğine dikkate çekiyorlar.

20.08.2015 14:56  Güncelleme: 15:27

Dolar/TL kuru çarşamba günü, Merkez Bankası'nın açıkladığı yol haritasının piyasayı tatmin etmemesi ve faiz artırımı için FED'in adım atmasının bekleneceğinin işaret edilmesi sonrası yükselmiş ve 2.94 seviyesini aşarak rekor seviyelere ulaşmıştı.

"DOLAR POLİTİK GELİŞMELERDEN ETKİLENİYOR"

BloombergHT Televizyonu'na değerlendirmelerde bulunan uzmanlar kurun politik gelişmelerden etkilendiği dile getirdiler.

"ÖNCE HATA VAR ZANNETTİK"

Portföy yöneticisi Emin Tay, dolar/TL kurunda perşembe sabahı görülen hareketlenme ile ilgili, "Dolar/TL'de 3 seviyesine görülen hareketin ne kadar anlamlı bir hareket olduğunu bugün muhtemelen öğlen 13-14 gibi anlarız. Yükselişi sabah ilk gördüğümde acaba bir 'Fed finger' olayı var mı diye düşündüm. Hemen bir dakikalık grafiklere baktım, böyle bir durum olmadığını, hatalı bir işlem olmadığını oradan anlayabildik. Gerçekten de insanın aklına önce bu geliyor. Ama böyle bir durum yok. Dolayısıyla burada Asya seansında ciddi anlamda TL'ye karşı dolara doğru bir alım iştahı olduğu açık.

"PİYASA DOLARA KARŞI İŞTAHLI"

Tay, "Yıl başında tüm araştırma şirketlerinin hedefinde dolar/TL için 2.60 seviyeleri vardı. En yüksek seviyeler 2.60'lar olarak görülüyordu. Hükümetin kurulamayacağı beklentilerinin artması ile dolar/TL 2.79'dan 2.84'lere çıktığından yeni raporlar geldi. O raporlarda Moody's not indirim tehlikesi arttı. Dolayısıyla dolar/TL 3'ü görebilir. Moodys's not indirdi mi, hayır. Dolar/TL 3'ü gördü mü, evet. Yani hangi seviye potaya girerse onu görmek kısa bir süre alıyor. Bu da aslında piyasanın bizim sandığımızdan agresif olduğunu gösteriyor." dedi.

"SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI DOLARI ETKİLİYOR"

Gedik Private'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcı Taner Özarslan, "Ülkedeki yönetim şekli fiyatlara yansıyor. Bir danışman veya bir bakanın değerlendirmeleri fiyatlarda oynama ve beklenti yaratıyor ve bir şey hedefliyor. O hedef de gerçekleşiyor genelde. Asya seansı da olsa 3 Lira'yı gördük. Sonuçta ilginç. Piyasalar açısından beklenmeyen veya olmaması gereken bir şey. Ama TL herhalde son iki üç haftanın en zayıf para birimi. Dolar tarafındaki borsaya aynı şekilde yansımıyor. Çünkü Türkiye'deki hisse senetleri dolar bazında da değerleniyor. Yurtdışından birisi almak istediği zaman dolar veriyor." diye konuştu.

"NEREYE GİDECEĞİNİ KESTİRMEK ZOR"

Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, "Net olarak bu oluşumu bir anomali olarak nitelemek yanlış olmaz. Hacimsiz bir Asya hareketi ile dolar/TL'de hedef fiyat olan 3 aşılıyor ve bu açılışlara 2.95-2.96 olarak yansıyor. Bu gerilemenin ne kadar ve nereye kadar süreceğini kestirmek zor. Piyasaların asıl istediği içsel dinamikler netleşene kadar boşluğu dolduracak bir otorite. Merkez bankasının son PPK toplantısı sonrası açıklamalar şu ana kadar piyasaların istediği hedef açıklamalar değil." değerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlara Göre, Dolara Talep Çok, Kurun Kaç Lira Olacağını Kestirmek Zor

Son Dakika Ekonomi Uzmanlara Göre, Dolara Talep Çok, Kurun Kaç Lira Olacağını Kestirmek Zor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • Kemal avcı: İnş 5 tl olur biraz eskileri hatırlamakta fayda var 5 8 Yanıtla
  • Way Ak: Dolar da yok sikinti da 4 5 Yanıtla
  • ısmail: İNŞALLAH batar bu ülke,inşallah 3 3 Yanıtla
  • nonsens: Tüh ya herkes dolarla alış veriş yapıyor, bu gidişle 20 tl olur. oraya çıkmadan biraz dolar almak lazım!!!!!!!!!!! Algı operasyonu diye tanımlanan şey herhalde bu olsa gerek. 3 0 Yanıtla
  • ABD AKP PKK çapulcular: Bunu yapan AKP bunu bilmeyen bir Türk varsa salaktır erken seçim bunu getirir ama onuda ermeni PKK yıda birgün bitirir 0 3 Yanıtla
  • ataması yapılmayan ögretmen: Doların ateşini okyanus suyu ile bile sonduremez hükümet bunalımı devam ettikçe etna yanardağı gibi patlar gider 1 0 Yanıtla
  • DELİGÜN: UZMANLARIMIZ ÇOK İYİ BİLİRLER DOLAR HER HALDE 50 TL OLUR ZİL TAKIN OYNAYIN UZMANLAR UZMANMIŞ AMA NE UZMAN!!!!!!!!!!! 1 0 Yanıtla
  • Vatan sever: 5 yetmez 10 olur 0 1 Yanıtla
  • uzman: Ekim sonu dolar 3.50 olur deniyor 0 0 Yanıtla
  • Kumandan Şakir: buda kim? başka biri kalmadimi? 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement