Dolarda Düşüş Nereye Kadar Sürer? - Son Dakika
Ekonomi

Dolarda Düşüş Nereye Kadar Sürer?

Dolarda Düşüş Nereye Kadar Sürer?

Türkiye'ye olan ilgi yeniden arttı. TL 2016 yılına oldukça iyi bir başlangıç yaptı. Uzmanlar dolardaki değer kaybını ve TL'nin gelebileceği seviyeleri değerlendirdi.

03.02.2016 16:29

Dolar, 2016 başından bu yana TL karşısında 3 lira seviyesini görmezken, bugün özellikle enflasyonun beklenen kadar kötü gelmemesinin de etkisiyle değer kaybını artırdı. Dolar bugün TL karşısında en son 4 Ocak'ta gördüğü 2,93 seviyesini gördü.

Peki dolardaki bu değer kaybının ana nedeni ne? Uzmanlar, temelde petrol fiyatlarındaki düşüşün emtia bağlantısı diğer ülkelere göre daha az Türkiye'ye olan ilgiyi artırmasından dolayı, TL'nin güçleneceği görüşünde.

GÜRSES: ARKASI SAĞLAM BİR YÜKSELİŞE BENZEMİYOR

Hürriyet yazarı Uğur Gürses, "Ben burada doların düşüşünü başka şeyler destekler mi diye bakıyorum. Burada da tahvil faizlerine bakıyorum. Türkiye'nin temel göstergeleri TL'nin düşüşünü desteklemiyor. Ödemeler dengesindeki hareket ve Merkez Bankası rezerv verileri bunu destekleyen bir noktada değil. Yani özetle TL'deki bu yükseliş arkası sağlam bir yükselişe benzemiyor" yorumunu yaptı.

SALAR: TÜRKİYE'NİN DESTEKLENDİĞİ BİR DÖNEMDEYİZ

Azimut Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, "Son dönemde türbülans arttı ve riskler fiyatlanıyor. Dünya genelinde güvenli limana kaçış var. Bunun temel nedeni olarak petrol fiyatlarındaki gerileme ve Çin'deki yavaş büyüme gösteriliyor. Ama enerjideki düşüş, Türkiye için iyi bir haber. Petrol düştükçe, petrol için ödenen dolar da azalacak. Türkiye'den doların daha az çıkması demek. Türk Lirası'nı son dönemde spekülatif ataklar yukarı çekiyor. Türk Lirası'ndan dövize geçisin daha az olması gerektiği bir dönemdeyiz. Esasen Türkiye'nin lehine bir dönemdeyiz. Türk Lirası'nın görece değerleneceği bir dönemdeyiz. Spekülatif ataklar oluyor zaman zaman seviye vermek için. Petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte, Türkiye'nin birden fazla yerden desteklendiği bir dönemdeyiz. Dediğim gibi TL'nin görece değerlenmesini beklediğimiz bir dönemdeyiz" yorumunu yaptı.

METİN: 2,90 VE ALTINDAKİ SEVİYELER GÖRÜLEBİLİR

ING Bank Döviz Birimi Müdürü Burçin Metin, "Petrolün bu kadar değer kaybetmesi, ciddi anlamda bir yerden sonra Türkiye ekonomisi için iyi bir haber olmaya başlıyor. Bir yerde de diğer gelişen ülkelere göre daha iyi faiz veren bir ülkeyiz. Bir de diğer ülkelerin genelde emtia ile de bağlantısı var. Bu da bize olan yatırımları artıyor. Şu anda ciddi bir giriş var. Bu bir süre daha devam edecek. Nereye kadar devam edecek diye sorarsanız, bu yıl içinde 2,90 ve altındaki seviyelere geri dönülebilir ancak bunun çok daha kalıcı olmayabileceği görüşündeyim. Ama yılsonunda yine 2,90 ve altı seviyelerde olabilir TL" şeklinde konuştu.

USKUAY: TL'NİN GÜÇLENMESİNDEKİ TEK ETKEN MERKEZ BANKASI

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Gelişen ülke para birimleri arasında tüm dünyada yılbaşından bu yana iyi performans gösteren bir tek Türk Lirası var. Bu sadece Merkez Bankası'nın dik duruşu ile açıklanabilir. Çin kaynaklı dalgalanmaya karşın son derece mükemmel bir performans gösterdi TL, bunun da tek açıklaması Merkez Bankası'nın faiz ve likidite adımlarını doğru atması. Bunu keşke 2014-2015'te de yapsalardı. Türk Lirası'nı Merkez Bankası'nın bir şekilde dengelemesi gerekiyor. Enflasyonu desteklemek gerekirken tam tersine adımlar atılıyor. Enflasyon hedefin oldukça üzerinde, zamlar geliyor. Merkez Bankası yurtiçindeki dinamiklere karşı da duruyor. Bu işin içine sadeleştirme, faiz indir baskısı girerse, bu durun değişebilir. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı son derece başarılı bir para politikasıyla veda edecek bir dönem daha devam etmezse. Kurdaki başarının arkasında tamamen Merkez Bankası'nın başarısı söz konusu" dedi. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Dolarda Düşüş Nereye Kadar Sürer? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • 0: Dolar sene sonuna 1.5 bulur ülkede istikrar var güçlü ülke büyük ülke yolunda herkes el ele yaşasın kardeşlik 1 4 Yanıtla
    TIR ELEKTRIKCISI: Gece kuru fasulye yemedim dimi 0 1
  • yalnız kurt : dolar 2 - 3 ay sonra 2.40 herkes plan ını iyi yapsın ters köşe olmayın 1 4 Yanıtla
    hehe: Yok bence 1.80 olur sonucta istikrar geldi .Hicbir sikinti yok masallah memlekette.. 9 0
  • 0ercişli: Kardeşim sen doları düşüreceğine enflasyonu düşürde hayat sıntandart seviyesi yükselsin 3 0 Yanıtla
  • ordulu: dolar 2.5 gelecek orta vadede 1 1 Yanıtla
  • Zaza : kesinlikle bu yıl sonu 4 tl olacak diye tahmin ediyorum bu inişin yükselişi. çok büyük olur 2 0 Yanıtla
  • 0: Suni bir düşüş ekonomi batık. Medyaya devletin verilerine inanmayın. Çevrenize bakın iş yerleri kapanıyor. Aynes battı. Leke Jean battı. Firmalar tek tek iflas erteleme istiyor. Büyük bir kriz kapıda. Teyit falan geçmeyecek artık tam kalbimizden vuracak. Koyunlar nerde koyunlar. Cahiller eserinizle övünün.Nihat Hatipoğlu anlatsın siz şükredin. Yakında Öcalan da serbest bırakılacak. Oslo görüşmeleri açıklanacak. Güneydoğu da özerlik ilan edilecek. Uyu güzel ülkem uyu. 1 1 Yanıtla
  • silendAZ: ıntibak a el atin 4 yildir yilan hikayesine dondu 1 0 Yanıtla
  • 0: Suni bir düşüş ekonomi batık. Medyaya devletin verilerine inanmayın. Çevrenize bakın iş yerleri kapanıyor. Aynes battı. Leke Jeans battı. Firmalar tek tek iflas erteleme istiyor. Büyük bir kriz kapıda. Teyet falan geçmeyecek artık tam kalbimizden vuracak. Koyunlar nerde koyunlar. Cahiller eserinizle övünün.Nihat Hatipoğlu anlatsın siz şükredin. Yakında Öcalan da serbest bırakılacak. Oslo görüşmeleri açıklanacak. Güneydoğu da özerlik ilan edilecek. Uyu güzel ülkem uyu. 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement