Düzeltme."Bankalar, Kredi Politikalarını Firma Ölçeği." Başlıklı Haberimizi, Sehven Farklı Rakamlar... - Son Dakika
Ekonomi

Düzeltme."Bankalar, Kredi Politikalarını Firma Ölçeği." Başlıklı Haberimizi, Sehven Farklı Rakamlar...

Düzeltme."Bankalar, Kredi Politikalarını Firma Ölçeği." Başlıklı Haberimizi, Sehven Farklı Rakamlar...

Merkez Bankası, 2013 yılı Nisan-Haziran 2013 dönemi Banka Kredileri Eğilim Anketi'ne göre bankaların genel olarak işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartları gevşettiği görüldü.

12.07.2013 12:23

Merkez Bankası, 2013 yılı Nisan-Haziran 2013 dönemi Banka Kredileri Eğilim Anketi'ne göre bankaların genel olarak işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartları gevşettiği görüldü. Bireysel kredilerde ise konut ve taşıt kredilerinde standartları değiştirmeyen bankalar, diğer bireysel kredilerde önceki çeyreği göre daha sıkı standartları uyguladı.

Merkez Bankası, 2013 yılı Nisan-Haziran 2013 dönemi Banka Kredileri Eğilim Anketi'ni açıkladı. Banka Kredileri Eğilim Anketi'nin Nisan-Haziran 2013 döneminde açıklanan sonuçları 2013 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleşen değişimler ile bankaların yılın üçüncü çeyreğine ilişkin beklentilerini içeriyor. Merkez Bankası, 2013 yılı Nisan-Haziran 2013 dönemi Banka Kredileri Eğilim Anketi'ne göre bankalar; hem büyük hem de küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırdıkları kredilerde standartları gevşetti. Kullandırılan kredinin vadesi açısından ise tüm vadelerde standartlar gevşetildi; ancak uzun vadeli kredilerde standartlar gevşetildi yanıtını veren bankaların oranı kısa vadeli kredilerdekine kıyasla daha yüksek oldu. Standartların gevşetilmesinde diğer bankaların rekabeti başta olmak üzere rekabet baskısı etkisi hissedildi. Ek olarak, risk algısına ilişkin faktörlerin önceki çeyreklerin aksine standartları sıkılaştırıcı yönde etkilemediği hatta bankaların genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentilerinin standartları gevşetici yönde etkilediği görüldü. 2013 yılının üçüncü çeyreğinde bankalar, genel olarak işletmelere kullandırılan kredilere uygulanan standartların sıkılaştırılmasını bekliyor.

-KREDİ VADESİ AÇISINDAN DAHA ESNEK BİR POLİTİKA İZLENDİ-

Nisan-Haziran 2013 döneminde ankete katılan bankaların işletmelere kullandırdıkları kredilerde yılın ilk çeyreğine göre daha düşük kar marjı ile çalıştıkları görüldü. Faiz dışında alınan ücret ve komisyonları düşüren bankalar, kredinin vadesi açısından daha esnek bir politika izlemiş; teminat ihtiyacı ve kredi sözleşmesi özel koşullarını ise sıkılaştırdı.

-ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE BANKALARIN BEKLENTİSİ KREDİLERE OLAN TALEPTEKİ ARTIŞ YAVAŞLAYARAK DEVAM EDECEK-

Yılın ikinci çeyreğinde, ankete katılan bankaların net yüzde 41'i genel olarak işletmelere kullandırılan kredilere olan talebin arttığını bildirdi. Kredi talebindeki artış krediyi kullanan firmanın ölçeğine göre değişmezken, uzun vadeli kredilere olan talebin kısa vadeli kredilerden daha fazla arttığı görüldü. Bankaların net yüzde 68'ine göre uzun vadeli kredilere olan talep artarken, kısa vadeli krediler için bu oran net yüzde 45 oldu. Ankete katılan bankalara göre talep artışında stok artırımı ve işletme sermayesi gereksinimi başta olmak üzere birleşmeler veya satın almalar ve yeniden yapılanma, sabit yatırımlar ve borcun yeniden yapılandırılmasından kaynaklanan finansman ihtiyaçları etkili oldu.

2013 yılının üçüncü çeyreği için bankaların beklentisi kredilere olan talepteki artışın yavaşlayarak devam edeceği yönünde gerçekleşti.

-KONUT VE TAŞIT KREDİLERİNDE UYGULANAN STANDARTLAR TEMELDE AYNI KALDI-

Konut ve taşıt kredilerine uygulanan standartlar temelde aynı kalırken, bankaların net yüzde 6'sı diğer bireysel kredilere uyguladığı standartları sıkılaştırdı. Standartları etkileyen faktörlere bakıldığında; taşıt kredilerinde tüm faktörlerin standartların temelde aynı kalmasında etkili olduğu, konut kredilerinde fon maliyetleri ve bilanço kısıtlamalarının standartları gevşetici yönde etkilediği görüldü. Diğer bireysel kredilerde ise fon maliyetleri ve bilanço kısıtlamaları ile rekabet baskısı standartları gevşetici yönde etkilemiş; ancak bankalar genel ekonomik faaliyetlere, tüketicilerin kredi itibarına ve talep edilen teminatlara ilişkin risk algıları nedeniyle standartları sıkılaştırdı. Takip eden çeyrek için beklenti, tüm bireysel kredi türlerinde standartların sıkılaştırılacağı yönünde gerçekleşti.

Nisan-Haziran 2013 döneminde konut kredilerine uygulanan koşul ve kurallara bakıldığında; krediler üzerinden alınan kar marjlarının ve vade koşullarının sıkılaştırıldığı, faiz dışında alınan ücret ve komisyonların ise gevşetildiği görüldü. Taşıt kredileri ile diğer bireysel kredilerde ise bankalar faiz dışında alınan ücret ve komisyonları ile krediler üzerindeki kar marjlarını düşürdü. Ankete katılan bankaların vade koşullarını diğer bireysel kredilerde sıkılaştırdığı, taşıt kredilerinde ise temelde aynı bıraktığı gözlendi.

-BİREYSEL KREDİLERE OLAN TALEPTE ARTIŞ YAŞANDI-

Bireysel kredilere olan talepte önceki çeyreğe göre artış yaşandı. Talep artışı bildiren bankaların oranı; konut kredilerinde net yüzde 36, taşıt kredilerinde net yüzde 16 ve diğer bireysel kredilerde net yüzde 34 oldu. Konut kredileri açısından konut piyasasına ilişkin beklentiler ve tüketici güveni başta olmak üzere finansman ihtiyaçları talep artışında etkili olurken, tüketicilerin alternatif finansman kaynakları yerine banka kredilerini kullanmayı tercih etmeleri de artışı destekledi. Taşıt kredilerinde tüketici güveni ile tüketicilerin bireysel tasarrufları yerine banka kredisi kullanmayı tercih etmeleri talebi artıran faktörler olarak gösterildi. Diğer bireysel kredilerde ise dayanıklı tüketim mallarına yapılan harcamalar, tüketici güveni ve bireysel tasarruflar kredi talebini artıran faktörler oldu. Takip eden çeyrekte talep artışının devam etmesi beklendi.

- Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Düzeltme.'Bankalar, Kredi Politikalarını Firma Ölçeği.' Başlıklı Haberimizi, Sehven Farklı Rakamlar... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement