Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısı ile ilgili, "Heyecanlı bir bekleyiş içerisinde değilim" dedi.
Çağlayan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
PPK'nın bugünkü toplantısından çıkacak faiz kararına ilişkin beklentisinin sorulması üzerine Çağlayan, Merkez Bankasının finansal istikrarı sağlamak adına elindeki çeşitli araçları kullanan bir kuruluş olduğunu söyledi.
Merkez Bankasının döviz kurlarının yükseldiği dönemlerde bu duruma müdahale ettiğini hatırlatan Çağlayan, "Türkiye bu konuda tek değil. Benzer konular Brezilya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yaşanıyor. Paranın genişlemesinin ya da daralmasının yarattığı dalgalanmalar... Heyecanlı bir bekleyiş içerisinde değilim" diye konuştu.
İş adamlarına "durmak yok, yola devam" tavsiyesi"
Dünyanın içinde bulunduğu durumda iş dünyasına ne gibi önerilerde bulunacağına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çağlayan, iş dünyasına "empati ile değil, sempati ile baktığını" dile getirdi.
Morali bozacak hiçbir şey olmadığını kaydeden Çağlayan, Gezi Parkı olaylarının sadece kamu maliyesine dönük zararı olduğunu, ekonomi üzerinde bir etkisi olmadığını ifade etti.
Türkiye ekonomisinin tüm şoklara karşı dayanıklı konumda bulunduğunu belirten Çağlayan, "Yatırımda, üretimde, dünya ile temasta durmak yok, yola devam" ifadesini kullandı.
Dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulunda daha fazla üretim ve istihdam için neler yapılabileceği konusunda Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) nezdinde görüşülen 49 maddenin aktarıldığını anlatan Çağlayan, bürokratik engellerin azaltılması noktasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları olduğunu ifade etti.
İhracat ve yurt dışındaki yatırımların Türkiye'ye çekilmesi ile ilgili önemli araçlar üzerinde çalıştıklarını da belirten Çağlayan, ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi konusunda da yeni araç ve gereçlere sahip olduklarını söyledi.
Mısır'a yönelik Ro-Ro seferlerinde yaşanan sorunlar"
Mısır'a yönelik Ro-Ro seferlerine ilişkin son dönemde yaşananlara ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çağlayan, Mısır'daki güvenlik problemi nedeniyle Ro-Ro gemilerinin dışarıda kalması yükünü boşaltan kamyon ve TIR'ların Ro-Ro gemisi gelmediği için geri dönemediği gibi bazı sorunların yaşandığını söyledi.
Ro-Ro seferlerine talip olan ilk firmanın zaman zaman sorunlara neden olduğunu anlatan Çağlayan, bunların başında gemi arızası, malların zamanında gitmemesi, zamanında boşaltılmaması gibi problemler yaşandığını kaydetti.
Söz konusu firmanın Mısır'daki acente ile yaşamış olduğu sorunlar bulunduğuna dikkati çeken Çağlayan, "Bu problemlerden dolayı maalesef bazı TIR'larımız bekletilmektedir. Bunun hiçbir hukuki tarafı yoktur" dedi.
Meselenin Ro-Ro firması ile Mısır'daki acente arasındaki alacak-verecek anlaşmazlığından kaynaklandığına işaret eden Çağlayan, Türk araçlarının bu yüzden bekletildiğini bildirdi.
Sorunun bugün ya da en geç yarın çözüleceğini belirten Çağlayan, şu anda Port Said Limanı'nda 98 TIR'ın geri dönmek, Port Tevfik Limanı'nda da 3 TIR ve 2 kamyonun Suudi Arabistan'a geçmek için beklediğini bildirdi. Çağlayan, sorunun Mısır'daki acentanın keyfi davranmasından kaynaklandığını söyledi.
-İSO 500 listesi
Çağlayan, İSO 500 listesindeki şirketlere ilişkin, artık eskisi gibi yüksek karların görülmediğini kaydetti.
Büyük firmaların ihracatının önemli bir kısmını Avrupa ülkelerine yaptıklarına işaret eden Çağlayan, KOBİ'lerin ise bu konuda daha esnek olduklarını belirtti.
Sadece İSO 500 listesindeki gelişmelere bakarak değerlendirme yapılamayacağını anlatan Çağlayan, "Dünya ekonomisi ile entegre olmuş bir Türkiye var. Hala iki yakası bir araya gelememiş birçok Avrupa ülkesi var. Biz daha fazla nasıl büyümemizi ve ihracatımızı artırırız? Bu konudaki çabaları izliyoruz" dedi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Çağlayan, Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?