"Enflasyon Rakamları Piyasa Beklentilerinin Üzerinde" - Son Dakika
Ekonomi

"Enflasyon Rakamları Piyasa Beklentilerinin Üzerinde"

"Enflasyon Rakamları Piyasa Beklentilerinin Üzerinde"

Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, ağustos ayı enflasyon rakamlarının piyasa beklentilerinin üzerinde geldiğini söyledi.

03.09.2012 11:44  Güncelleme: 11:43

Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, ağustos ayı enflasyon rakamlarının piyasa beklentilerinin üzerinde geldiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon oranlarını AA muhabirine değerlendiren Girgin, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin

(TÜFE) 0,56 ile beklentilerin biraz üzerinde geldiğini ifade etti.

Alt kalemlere bakıldığında bunun gıda kaynaklı olduğunu dile getiren Girgin,

"Ayrıca, son petrol artışlarıyla beraber ulaştırma tarafında da beklentilerin üzerinde bir aylık artış olduğunu görüyoruz. Bu ikisiyle beraber ağustos ayı enflasyonu piyasa beklentilerinin üzerinde geldi" diye konuştu.

Ağustos ayında yıllık enflasyonun 8,9 olarak gerçekleştiğini ve bu rakamın bir önceki ay 9,1 olduğunu hatırlatan Girgin, şöyle devam etti:

"Genel olarak bakıldığında zaten bizim yıl sonu enflasyon beklentimiz yüzde 8. Merkez Bankası'nın tahmini de 6,2 civarlarında. Yani ağustos rakamı sürpriz bir rakam değil. Zaten Merkez Bankası, enflasyon raporunda; gıda tarafında, aynı şekilde petrol tarafında da risklerin devam ettiğini, bu iki emtianın önümüzdeki dönemde de risk olmaya devem edeceğini söylemişti. O anlamda çok sürpriz yapacak ya da para politikasındaki duruşu değiştirecek bir şey değil."

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisinin 6,2 olduğunu hatırlatan Girgin, "Yıl sonunda son 3 aydaki gelişmeler de baz etkisiyle beraber bu rakamı aşağıya itecek olsa bile, 2012 yılı için enflasyon gerçekleşmesinin, Merkez Bankası'nın üzerinde kalacağını düşünüyorum. Bu data, para politikasına herhangi bir etkisi olacak bir gerçekleşme değil. Çünkü Merkez Bankası Başkanı son yaptığı konuşmada eylül ayı itibariyle faiz bandında bir daralmaya gideceklerini söyledi. Bu anlamda da 18 Eylül'deki toplantıda bir indirime gitmesi bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos'taki artışta gıda fiyatları içerisinde Ramazan etkisi olduğuna işaret eden Girgin, önümüzdeki dönemde özellikle mevsimsel olarak gıda fiyatlarının genel enflasyon görünümüne çok fazla yardımcı olmayacağını ve özellikle son çeyrekte doğalgaz ve elektrikte fiyat ayarlamalarının olmasını beklediklerini dile getirdi.

Ağustos ayında tarım tarafındaki Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını takip etmenin değişik trendler verebildiği için çok zor olduğunu ifade eden Girgin, "Ama dünyanın genel gidişatına bakıldığı zaman gıda tarafında da kuraklık baş gösterdi ve o da bize yardımcı olacak gibi görünmüyor" dedi.

Önümüzdeki dönem için petrol fiyatlarının da enflasyona yardımcı olacağını düşünmediğini aktaran Girgin, "Çünkü öncelikle Fed'den bir genişleme sinyali verildi. Ayrıca Ortadoğu'daki ve diğer ülkelerdeki politik gelişmeler ve politik tansiyon da düşünülürse, ben önümüzdeki dönemde petrolün yardımcı olacağını düşünmüyorum. Risk faktörü olarak devam edeceğini düşünüyorum. Para politikasında bir gelişme görmeyeceğiz. Genel olarak faizlerde bir düşüş göreceğiz önümüzdeki dönemde" şekilde konuştu.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Enflasyon Rakamları Piyasa Beklentilerinin Üzerinde' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement