Ette 'Ağırlık Oyunu' Şoke Etti - Son Dakika
Ekonomi

Ette 'Ağırlık Oyunu' Şoke Etti

Ette \'Ağırlık Oyunu\' Şoke Etti

Erkan Çelebi'nin "Tüketicinin Erkan Abisi" Köşesinde Dün Gündeme Getirdiği, "Suprex Kullanıp, 700 Gramlık Eti, 1 Kiloya Çıkarıyorlar" Konusu, Tüketiciyi Şoke Etti.

10.03.2009 01:37

Erkan Çelebi’nin "Tüketicinin Erkan Abisi" köşesinde dün gündeme getirdiği, "Suprex kullanıp, 700 gramlık eti, 1 kiloya çıkarıyorlar" konusu, tüketiciyi şoke etti.

Dün, birçok televizyon kanalı "ette ağırlık oyunu"nu tartışmaya açarken, SETBİR bu konuda bir rapor hazırlama kararı aldı. Tat Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, "Kullanılan madde pakete yazılsın" dedi.

ERKAN Çelebi’nin dünkü "Tüketicinin Erkan Abisi" köşesinde gündeme getirdiği "700 gram eti Suprex’le 1 kiloya çıkarıyorlar" olayı, kamuoyunda şok etkisi yarattı. Hürriyet’te sürmanşetten gündeme getirdiğimiz konu, dün birçok televizyon kanalında tartışma gündemine alındı. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sektörde yaşanan sıkıntıların netliğe kavuşturulması için konunun incelenip rapor hazırlanacağını açıklarken, Maret’i de bünyesinde bulunduran Tat Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker de, "Satın alınan ürünün içeriğini vatandaş bilmek zorunda. Madem böyle bir şey yasal olarak uygulanabiliyor, ürünlerin üzerinde yer alması gerekiyor" dedi.

Eti ağırlaştırıyor

700 gram etin gramajını 1 kilograma çıkardığı için tüketicilerin aldığı ürüne değerinden fazla bedel ödemesinin yanlış olduğunu savunan Güçlü Toker, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kanunsuz olarak yapılan bir şey olmadığı gözleniyor. Ancak birinin çıkıp bunu açıklaması gerekiyor. Eğer bu yasal bir durumsa tüketicinin bilinçlenmesi için ürünlerin üzerinde içerik bölümünde yer alması gerekiyor. Sağlığı tehdit eden ve yasal olmadan bir çok üründe kullanılan maddeler için de gerekenler yapılması lazım."

Baharatlı köfte örneği

Türkiye’de et ürünlerinin lezzetini artırmaya yönelik bir çok çalışma bulunduğunu hatırlatan Güçlü Toker, şöyle devam etti: "Bu zengin ürün çeşitliliğinde kullanılan maddeler paketlerin üzerinde genişçe yer alıyor. Örneğin, ’Baharatlı köfte’ deniyor. Veya soslu ürünler belirtiliyor. Tıpkı bunlar gibi ürünlerde de açıklamalar yer almalı. Bu tür konular zaman zaman sektör de tartışılıyor. Ancak eti ağırlaştırmak suretiyle kullanılıyorsa bu zaten dolandırıcılıktır. Vatandaşa daha az et satıp daha çok para kazanma yoludur."

Rapor açıklayacağız

Sektörde bu konuda bir çok duyumlar aldıklarını hatırlatan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, şu bilgileri verdi: "Şu an için net bir şey söylemek doğru değil. Yapacağımız testler ve hazırlayacağımız raporlar bu konunun detaylarını ortaya çıkaracaktır. Önümüzdeki günlerde çalışma arkadaşlarımızla birlikte tüketici sağlığı ve müşteri memnuniyetine yönelik çalışmaları tamamlayacağız. Elde ettiğimiz bilgileri kamuoyuna açıklayacağız."

Etin gramajı nasıl artırılıyor

Suprex, istenirse sulandırılıp kırmızı ete şırınga edilebiliyor.

Kırmızı etin suyla karıştırılmış Suprex’e yatırılması da yöntemler arasında yer alıyor.

Etin mayalı hamur gibi hacminin genişlemesine ve ağırlığının da eklenen su kadar artmasına yol açıyor.

Suprex’in tutucu özelliği sayesinde et pişirilirken içerdiği suyu da kaybetmemesini sağlıyor.

Pişmiş ette, herhangi bir hacim küçülmesi yaşanmıyor.

Tüm bu işlemlerden sonra 700 gram etin gramajı 1 kilograma kadar çıkarılabiliyor.

Suprex nedir

UNLU mamüller ve fonksiyonel ürünlerde kullanılıyor. Tutucu özelliği sayesinde kullanıldığı ürünlere, eklenen suyu dışarı salmayarak, hacminin ve ağırlığının artmasına yol açıyor. Buğday içerikli olması nedeniyle doğal bir ürün. Suprex, buğdayın un haline dönüştürülmesinden sonra pastörize işleme tabi tutularak elde ediliyor.

Salam ve sosis gibi ürünlerde kullanılabilir

SUPREX’in fiili olarak et sektöründe kullanılan bir madde olmadığını yazılı bir açıklama yaparak duyuran Et Üreticileri Birliği (ETBİR), maddenin unlu mamuller sektöründe kullanılan bitkisel, başlayıcı bir lif olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada şunlara yer verildi: "İthalatçı bir firma tarafından kısa bir süre önce Türkiye’ye getirilmiş, yasal ve üretim izni alınmış bir gıda katkı maddesidir. Jambon, salam, sosis gibi marine edilmiş et ürünleri ve dönerde bağlayıcı, toparlayıcı madde olarak kullanılabilir. Ancak bu maddeyi taze, çiğ ette, kıymada, paketli etlerde kullanmak mümkün değildir. Firma da zaten et firmalarıyla çalışmadığını, herhangi bir kesilmiş faturası bulunmadığını ifade etmektedir. Ayrıca ete katılacak herhangi bir katkı maddesinin, yüzde 30 su tutması mümkün değildir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ette 'Ağırlık Oyunu' Şoke Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement