Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Almanya ve Lüksemburg'un 'AAA' olan yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını teyit etti, görünümlerini de durağanda tutmaya devam etti.
Fitch açıklamasında, Almanya ekonomisinin büyüdüğüne işaret edilerek, bütçe pozisyonunun nispeten olumlu ve nominal faiz oranlarının da düşük seviyede olduğu, hükümetin orta vadeli mali hedefler içinde olmaya devam ettiği vurgulandı. Genel hükümet yapısal dengesinin 2013 yılında pozitif bölgede yer aldığı, ülkenin kamu maliyesinin de geçen yıl Ağustos 2013'te tahmin edilenden biraz daha iyi olduğu ifade edilen açıklamada, "Genel devlet bütçe dengesinin az miktarda bütçe açığı beklentisinin aksine dengede olması bekleniyor" denildi.
Yeni koalisyon hükümetinin kamu borçlarını düşürmeyi amaçladığı ve Almanya'nın rekabetçi bir üretim sektörü ve etkili siyasi, sivil ve sosyal kurumlarıyla katma değeri yüksek bir ekonomiye sahip olduğu aktarılan açıklamada, hükümetin bütçe dengesi oluşturma ve kamu borcunu düşürmesine ilişkin taahhüdün uygulanmasının beklendiği vurgulandı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Fitch Almanya ekonomisinin 2014'te yaklaşık yüzde 1,6 ve 2015 yılında da 2013'e oranla yüzde 0,4 daha fazla büyümesini tahmin ediyor. Bu aynı zamanda Almanya'nın en büyük ihracat pazarı olan Avro Bölgesinin yumuşak toparlanmasının devam etmesine de bağlı. Avro Bölgesi düzeyinde mali ve finansal entegrasyonda derinleşmenin devam edeceğini, para birliğindeki önemli makroekonomik dengesizliklerin yavaş yavaş çözüleceğini ve bölge hükümetlerinin orta vadede mali politikalarını sıkılaştıracaklarını düşünüyoruz. Aynı zamanda Avro Bölgesi'nin parçalanma riskinin düşük olduğunu varsayıyoruz."
- "Not teyidi sürpriz değildi"
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz, Almanya'nın dengeli bütçesiyle ekonomik yükseliş içine girdiğini, bu yüzden not teyidinin sürpriz olmadığını ayrıca koalisyonun harcama planları hakkında "aşırı endişeli olunmadığını" anlattı.
ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen de kararın sürpriz olarak karşılanmadığını belirterek, "Almanya Avro Bölgesi'nin en iyi performansa sahip ülkesi olma özelliğini sürdürüyor" dedi.
Kuruluşun Lüksemburg'a ilişkin yaptığı açıklamada ise, "Lüksemburg, diğer Avro Bölgesi ülkelerine kıyasla olumlu makroekonomik dinamikleriyle çok yüksek gelirli, ultra-açık bir ekonomidir. Ülke geçen yıl yüzde 2 oranında büyümesini hızlandırarak bölgede en güçlü toparlanmalardan birini gerçekleştirdi. Lüksemburg gelecek yıllarda mali zorluklarla karşılaşacak olsa da, ülke güçlü kamu finans pozisyonuna sahip" ifadelerine yer verildi. - Hessen
Son Dakika › Ekonomi › Fitch, Almanya ve Lüksemburg'un Kredi Notlarını Teyit Etti - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?