Gayrimenkul Sektöründe Mütekabiliyetle Beklenti Yükseldi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Gayrimenkul Sektöründe Mütekabiliyetle Beklenti Yükseldi

12.06.2013 11:16

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Gökkaya."Mütekabiliyet ile Rusya, Katar, Suudi Arabistan, İran, Irak, Türki Cumhuriyetleri, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Arap ülkelerinden önemli bir talep gelmesini bekliyoruz".

-GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Gökkaya:

-"Mütekabiliyet ile Rusya, Katar, Suudi Arabistan, İran, Irak, Türki Cumhuriyetleri, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Arap ülkelerinden önemli bir talep gelmesini bekliyoruz"

AA muhabirine mütekabiliyet yasasıyla birlikte sektörde yaşanan hareketliliği değerlendiren Gökkaya,  2012'nin  son iki çeyreğinde yabancılara gayrimenkul satışında artış yaşandığını, yıl genelinde yüzde 30,9'luk bir artış gerçekleştiğini ve satışların 2,64 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Gökkaya, yılda 5 milyar dolarlık gelir sağlaması beklenen mütekabiliyet yasası nedeniyle birçok gayrimenkul firmasının, yatırımları ve konut satışları için farklı ülkelerde ofisler açtığını ve  yurtdışında faaliyet göstermeye başladığını belirterek, düzenlemeyle birlikte Rusya, Katar, Suudi Arabistan, İran, Irak, Türki Cumhuriyetleri, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Arap ülkelerinden önemli bir talep gelmesinin  beklendiğini söyledi.

Kısa vadede yarısı İstanbul'da olmak üzere yabancılara 10-12 bin adet ve 2,5-3 milyar dolarlık konut satışı, orta-uzun vadede ise yıllık 4-5 milyar dolar değerinde konut satışı olacağının öngörüldüğünü vurgulayan Gökkaya, 2013'ün birinci çeyreğinde net doğrudan uluslararası yatırım girişinin 2 milyar 43 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, bu rakamın 719 milyon dolarını gayrimenkul sektörüne yapılan yatırımların oluşturduğunu söyledi.

Gökkaya, yapılan düzenlemeler ve bunları destekleyen tamamlayıcı çalışmaların da gerçekleştirilmesiyle beraber yabancılara yapılan gayrimenkul satışının 2013'te 3 milyar dolara, orta vadede ise 10 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

- "Yabancı kurumsal yatırımcıların sektöre gelmesi özendirilmeli"

Gökkaya, gayrimenkul sektörünün öngörülen 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi ve kentsel dönüşüm projesinin başarıyla gerçekleştirilmesi açısından yabancıların sektöre katılımının artırılmasının büyük önem arz ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Yabancı kurumsal yatırımcıların sektöre gelmesi özendirilmeli, sektörde şeffaflık sağlanmalı, rekabetçi ve etik bir piyasa ile uluslararası standartlarda aktifler ve likit pazarlar oluşturulmalıdır.  Bireysel yabancı yatırımcıların Türk gayrimenkul sektörüne katılımını artırmak için yeterli ve nitelikli arz geliştirilmesi önem taşımaktadır. Ayrıca firmaların organize bir şekilde yabancı yatırımcıya yönelik pazarlama çalışmalarına ağırlık vermesi, yurtdışındaki fuar ile  konferansların takip edilmesi, geliştirilen projelerin satış ve pazarlama stratejilerinin projeler bittikten sonra değil başında planlanması gerekiyor."

Projenin konsepti, mimarisi ve lokasyonu gibi unsurlar göz önünde bulundurularak saptanan müşteri profiline uygun olarak hazırlanan pazarlama ve satış stratejileri ile tanıtım faaliyetlerinin yatırımcıların sektöre katılımının artmasını sağlayacağına dikkati çeken Gökkaya, "Yabancı yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapmasının  önünü açacak birtakım konular bulunuyor. Yabancıların oturma, eğitim izinleri, giriş çıkış vize kolaylıkları, Türk bankalarından konut kredisi kullanabilme, konut sigortalama işlemleri, konutların teminat gösterilmesi, ipotek işleri, emlak vergileri, alım-satım vergileri, kiraya verme-sözleşme yapma, kira gelirlerinin vergilendirilmesi gibi alanlarda iyileştirmeler ve kolaylıklar sağlanmalıdır" diye konuştu.

"GYO'ların sayılarının, aktif büyüklüklerinin ve halka arzlarının artması gerekiyor"

Gökkaya, 2008 krizinden sonra risk faktörü yatırımcılar için karar aşamasındaki en önemli faktörlerden biri haline geldiğini ifade ederek, bundan dolayı global yatırımcıyı ülkeye çekmek açısından şeffaf, kurumsal, denetlenen ve mevzuat altyapısı  ile regüle edilmiş gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) büyük önem taşıdığını söyledi.

Gayrimenkul sektörünün gelişmesi için en önemli finansal enstrümanlardan biri olan GYO'ların sayılarının, aktif büyüklükleri ile halka arzlarının artması ve  portföylerinde likit, yüksek getirili aktifler oluşturulması gerektiğini belirten Gökkaya, GYO'ların başta altyapı GYO'lar olmak üzere farklı kategorilerde kurulmaları ve faaliyet göstermelerinin teşvik edilmesinin sektör açısından önem taşıdığını kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gayrimenkul Sektöründe Mütekabiliyetle Beklenti Yükseldi - Son Dakika


Advertisement