Göbel Mezbahası Yeniden Faaliyette - Son Dakika
Ekonomi

Göbel Mezbahası Yeniden Faaliyette

Göbel Mezbahası Yeniden Faaliyette

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde kurulu bulunan ve kentin en eski mezbahalarından olan Göbel Mezbahası yenilenerek Medist Et Entegre Tesisi adıyla hizmete açıldı.

12.11.2016 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde kurulu bulunan ve kentin en eski mezbahalarından olan Göbel Mezbahası yenilenerek Medist Et Entegre Tesisi adıyla hizmete açıldı.

Susurluk'un Göbel Mahallesi'ndeki tesisin yeniden faaliyete geçmesi nedeniyle düzenlenen törene, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, bazı milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Daniş, burada yaptığı konuşmada, Balıkesir'in hem bitkisel hem de hayvansal üretimde ülkenin önemli şehirlerinden olduğunu belirtti.

Bakanlık olarak tarım ve hayvancılıkla ilgili önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Daniş, bu çalışmalar çerçevesinde sağladıkları desteklerin hem tarım hem de hayvan üreticileri tarafından memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.

Daniş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Türk çiftçisini kalkındırmadan Türkiye'yi kalkındıramazsınız." sözünü hatırlatarak, "Üreticilerimize desteğe devam ediyoruz. Önceden 12 ay boyunca aldığı desteklemeyi şimdi üreticimiz iki defada alacak. Bir ekerken bir de biçerken. Yani en fazla finansa, paraya, nakde ihtiyacı olduğu dönemde desteklemesini alacak." diye konuştu.

Bugünlerde toprakla ilgili bir çalışma yürüttüklerini anlatan Daniş, şöyle devam etti:

"Maalesef topraklarımızda yüzde 4'lerde olması gereken organik madde seviyesi, bu bölgemiz de dahil olmak üzere yüzde 1'lerin altına düşmüş durumda. Dolayısıyla topraktaki organik madde miktarını üretemediğimiz zaman kullandığınız kimyasal gübrenin yüzde 40'ını aslında bitki kullanamıyor ve kirlilik olarak topraklarımızda kalıyor. Dolayısıyla topraklarımızı rehabilite etmek durumundayız. Sayın Bakanımızın talimatıyla 941 havzada toprakta nasıl bir rehabilitasyon çalışmasının yapılacağını da bu havzalarda ilan edeceğiz. Toprağımızı daha verimli hale getireceğiz. Topraktan aldığımızı artık geri vermek durumundayız."

Daniş, Medist Et Entegre Tesisi'nin bölgeye hayırlı olmasını diledi.

"Bu da yap-işlet-devret-şükret formülü"

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur da Göbel'de ilk mezbahanın 1962 yılında açıldığını ve bir dönem Türkiye'nin adeta "kasap okulu" haline geldiğini, burada yetişen kasapların Mekke'de Hac esnasında kurban kestiklerini söyledi.

Medist Hayvancılık firmasının bir süredir kullanılmayan bu tesisi kendilerinden 10 yıllığına kiralayıp, yenileyerek yeniden faaliyete geçirdiğini anlatan Uğur, "Allah onlara hayırlı işler versin. 10 yıl sonra bize, Büyükşehire bırakacak. Bu da yap-işlet-devret-şükret formülü. Kendilerinden Balıkesir merkezde de bir mezbahamız var onu da inşallah yenilerlerse belki onu 10 yıl değil de 20-25 yıl yapabiliriz. Onlardan bu yatırımı da bekliyoruz." dedi.

- 10 milyon liralık yatırım

Medist Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özcan ise Balıkesir'in hayvansal üretimde Türkiye'nin en önemli merkezlerinin başında geldiğini belirterek, kendilerinin bu sektörde faaliyet gösteren bir firma olarak, Balıkesir etinin pazardaki değeri ve öneminin bilincinde olduklarını söyledi.

Balıkesir hayvancılığına katkı sağlamak ve markanın değerini artırmak amacıyla kente modern bir entegre tesis kazandırdıklarını ifade eden Özcan, şöyle konuştu:

"Kesimhanemiz 5 ay gibi kısa bir sürede 10 milyon lira gibi yatırımla Balıkesir ve ülke ekonomisine kazandırıldı. Kesim kapasitemiz aylık 2 bin 500 büyükbaş ve 26 bin küçükbaştır. Ayrıca tesisimiz, günlük 100 ton karkas et depolama kapasitesine sahiptir. Tesisimiz tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde 110 kişilik bölge insanına istihdam sağlayacaktır. Yatırımımızın gerçekleştirilmesinde bize her daim desteklerini esirgemeyen ve burada yanımızda bulunarak bize güç katan büyüklerimize teşekkür ederim. Bu tesisin ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim."

Davetliler, konuşmaların ardından açılışı yapılan tesisi gezdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Göbel Mezbahası Yeniden Faaliyette - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement