Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,
"Tüketicinin korunmasına ilişkin kanun taslağı hazır. Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşeceğiz" dedi.
Yazıcı, 98. Dönem Kaymakam Adayları Kursu'nda yaptığı konuşmada, dünyada tüketici hakları konusunda çok önemli değişimler olduğunu, tüketici ne kadar bilinçli ve seçici olursa, üretimin kalitesinin de o kadar artacağını söyledi.
Tüketicinin korunmasına ilişkin kanun taslağının hazır olduğunu belirten Yazıcı, "Önümüzdeki hafta Pazartesi günü önce EKK'da görüşeceğiz. İki noktada takılmış durumdayız. Birincisi bankalarla ilgili faiz dışı gelir kalemleri konusunda nasıl bir yol izleyeceğimiz, bir diğeri de maketten satışlarla alakalı" dedi.
Düzenlemeyle tüketici hakem heyetlerinde raportör istihdam edileceğini belirten Yazıcı, tüketicinin aldığı malı iade etme süresinin de biraz daha uzatıldığını kaydetti.
-"Oda sayılarını azaltma yönünde çalışmalarımız var"-
Meslek odalarının sayılarını azaltma yönünde çalışmaları olduğunu ifade eden Yazıcı, "Herkes bir oda kurmuş, şimdi bunları derleyip toparlamamız lazım. Daha fonksiyonel hale getirmemiz lazım. Kendini taşıyamayan her oda o ilçeye yüktür aslında" diye konuştu.
Yazıcı, hizmet ederken " Türkiye'nin doğusu-batısı" diye ayrım yapmadıklarının altını çizerek, "Türkiye'yi şu terör belasından kurtarabilirsek ki inşallah kurtuluruz, Türkiye'yi kimse tutamaz" dedi.
-"Ulaşılamayacak konumda bulunmayın"-
Kaymakam adaylarıyla tecrübelerini de paylaşan Yazıcı, Türkiye'nin muazzam bir değişim ve dönüşüm yaşadığını, buradaki başarının, kamu yönetimi anlayışında devlet-birey ilişkilerinde devletin fonksiyonunu hizmet odaklı olarak kurgulayarak, pratiğe dönüşmesine bağlı olduğunu bildirdi.
İnsan haklarının önemine dikkati çeken Yazıcı, ekonomik ve sosyal faaliyetleri vatandaşların güven ve huzurunu dikkate alarak planladıklarını söyledi. Yazıcı, kaymakam adaylarına "Bulunduğunuz ilçede hiçbir zaman ulaşılamayacak konumda bulunmayın. Vatandaş size en seri şekilde ulaşabilmelidir. Yapamayacağınız bir şeyin sözünü vermeyin" tavsiyesinde bulundu.
-"Bu sorunu ortadan kaldırıyoruz"-
Kaymakam adaylarının sorularını da yanıtlayan Yazıcı, kaçak akaryakıt satan akaryakıt istasyonlarına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'de sadece akaryakıtta değil, tütün ve çay ürünlerinde de kayıt dışılık olduğunu, ekonomide kayıt dışılık oranının yüzde 35-40 seviyelerinde bulunduğunu söyledi.
Yazıcı, son dönemlerde akaryakıt istasyonlarına ilişkin düzenlemeler yaptıklarını ifade ederek, "Bu sorunu ortadan kaldırıyoruz" dedi.
Bakan Yazıcı, siyasi dengenin nasıl kurulması gerektiğine ilişkin bir sorusu üzerine de şöyle konuştu:
"Türkiye'de müşterek değerlerimiz var. Cumhuriyet, ülkenin bir kazanımı. Kimsenin Cumhuriyet ile demokrasi ile sorunu yok ama sorunlu alanlar var. Türkiye birey haklarının korunması, birey haklarına yaklaşım tarzı itibariyle sorun üreten bir Türkiye olmuş bugüne kadar. Bütün enerjimizi, kimimiz o sorunları büyütmek için harcamışız, kimimiz o sorunları ortadan kaldırmak için harcamışız.
'Dünyada böyle bir toplum yok' diye düşünüyorum.
Türkiye'de elbette siyasette bir rekabet ortamı var. Rekabet güzel birşey. Nasıl ekonomide rekabet kaliteyi artırıyorsa, yönetime talip olan yapılarda da o çerçevede bir rekabet olması lazım. Rekabetin projeler üzerine olması lazım. Türkiye'nin temel sorunlarını çözme noktasında ortaya irade koymuş insanların, çok yetkili belli konumlarda bulunan kişiler tarafından 'vatan hainliği' gibi sözcüklerle anılmasını, vicdanın kabul etmeyeceği tarzda bir değerlendirme olarak görüyorum. Böyle olmaması lazım. Ben kimseyi o anlamda düşünmüyorum. Yelpazenin neresinde olursa olsun, çok marjinal gruplar hariç, marjinal olanlar zaten taşeron olur, taşeronluk yapar. O anlayışı bağnazlıktan arındırıp 'değerler hepimizindir' diyerek projelere yönlendirebilirsek, Türkiye'yi büyütürüz." - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?