Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sivil Havacılık Meclisi Üyesi Uçak Mühendisi Can Erel, "Dünya ortalamasında havacılık sektöründe harcanan her bir lira veya dolar ekonomiye 3.25 kat etki ediyor. Türkiye'de ise bunun 5 katın üzerinde olduğu söyleniyor" dedi.
Erel, Eskişehir'de Sabiha Gökçen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öncülüğünde Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesindeki Salon 2009'da düzenlenen "Hava Aracı Bakım, Onarım ve Yenileme" Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 35 yıldır havacılık sektöründe çalıştığını söyledi.
Türk havacılık sektörünün dünya havacılığından yüzde 2.5 pay aldığını belirten Erel, gelecek 20 yıl içinde dünyanın 466 bin pilota ve 600 bin teknisyene ihtiyacının olacağını anlattı.
Saygın analiz kuruluşlarının araştırmasına göre 2031 yılında havacılık faaliyetlerinin ağırlık merkezinin Kıbrıs'ın güneyinde öngörüldüğünü belirten Erel, şöyle konuştu:
"Türkiye, havacılık açısından Allah'ın bize altın tepside sunduğu bir coğrafya. Havacılığın merkezi bizim güneyimizden geçiyor. Yani bundan 20 yıl sonra dünya havacılığının merkezi Türkiye'nin güneyinde. Dünya ortalamasında Havacılıkta harcanan herbir lira veya dolar ekonomiye 3.25 kat etki ediyor. Türkiye'de ise bunun 5 katın üzerinde olduğu söyleniyor. Türkiye'de hava alanı işletme alanında ise çok ciddi dünya markalarımız var ve her geçen gün büyüyor. Her bir milyon yolcu havaalanlarının olduğu bölgede 3 bin ekstra istihdam yaratıyor."
- "Türkiye'de şu anda bu sektörde 151 bin çalışan var"
Erel, Türkiye'de bu yıl 150 milyon yolcunun havayoluyla seyehat ettiğini, 2023 yılında ise 225 milyon yolcu hedeflendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Havacılık sadece uçak mühendisi, uzay mühendisi, havacılık mühendisi, bakım teknisyeni ve makinistten oluşmaz. Hukukçusu, iktisatçısı, tasarımcısı da eğer havacılık ürünüyle uğraşıyorsa ve gönül vermişse, havacı kabul edilmelidir. Çünkü bu meslek disiplinler arası çalışmanın belkide en ileri aşamasındaki bir meslektir. Türkiye'de şu anda bu sektörde 151 bin çalışan var. Havacılık kuruluşlarının cirolarının toplamı 15 milyar dolar. Kargo taşımacılığında ise 650 bin tona yaklaşan bir hacmimiz var. Aynı zamanda bakım, onarım yenileme faaliyeti yapan şirketlerimiz bölge lideri olma yolunda çalışıyorlar."
Konferans, Erel'in havacılık faaliyetleri konusundaki sunumuyla sona erdi.
Son Dakika › Ekonomi › 'Hava Aracı Bakım, Onarım ve Yenileme' Konferansı - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?