Hazır Beton Kum Satışlarını Sıfırladı - Son Dakika
Ekonomi

Hazır Beton Kum Satışlarını Sıfırladı

Hazır Beton Kum Satışlarını Sıfırladı

Hazır beton çıkmadan önce inşaat sektöre 100 m3 kum satışı yapan kumcular şimdi sadece 2 m3 kum satabiliyor.

27.07.2017 14:17

Hazır betonun Türkiye"ye girmesiyle birlikte sektörde çok şey değişti. Eskiden işçiler betonu el yordamıyla karmaya çalışıyordu, ancak şimdi mikserle karışıyor. Hazır betonun kum satışlarını düşürdüğünü anlatan Güven İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Genel Müdürü Hamdullah Balcı, "Daha önce hazır beton olmayınca kum satışı yapıyorduk. Hazır beton çok çok daha iyi. Hazır beton mikserde karışıyor. Diğer şekildeki beton tam karışmadığı için sağlıklı olmuyor. Bizi etkilese de etkilemese de hazır beton çok daha sağlam. Bizim kum, çimento satışlarımız çok daha yüksekti ama şuan yok denebilecek seviyeye geldi" diye konuştu.

Hazır Beton Kum Satışlarını Sıfırladı

İNŞAATTA DENİZ KUMU YASAK

Türkiye"de artık deniz kumunun inşaatlarda kullanılmadığını anlatan Hamdullah Balcı şu bilgiyi verdi: "Zaten isteseniz de bulmanız çok zor. Gelen kum Adapazarı, Silivri ve Meriç Nehri"nden geliyor. Adapazarı kumu dere içinden çıktığı için çok mükemmel, taştan yapılma bir kumdur. Ama bazı tarladan, dere yatakları değiştirilerek çıkarılan kum vardır. Silivri"den çıkarılan kum da eski dere yataklarından çıkarılmaktadır. Yapı denetiminde bu konuda sıkı uygulamalar var. Her inşaattan örnekler alınıyor ve betonların içeriği inceleniyor. İnşaatlarda eskiden metre kareye 17-18 kilo demir kullanılıyordu. Artık 35 kilo kullanmak zorundasınız. İş merkezleri için bu oran 45 kilo olmak zorunda. Hazır betonlardaki oranlarda aynı şekilde kontrol ediliyor. Her beton mikserinden örnekler alınarak numuneler inceleniyor. Eksiklikler olduğunda ise caydırıcı cezalar kesiliyor."

Hazır Beton Kum Satışlarını Sıfırladı

FİYATLARI ARSA SAHİPLERİ ARTIRIYOR

Hamdi Bal"a göre konut fiyatlarını arsa sahipleri artırıyor. Arsa sahiplerinin yüzde 70"e varan oranda hak talep ettiğini ifade eden Bal, inşaat maliyetleri hakkında şöyle konuştu: "Normalde bir konutun metrekare fiyatı 1.100 ile 1.500 lira olmalıdır. Ancak toprak sahipleri yüzde 70"e varan oranlarda pay isteyince maliyetler üç katına kadar çıkabiliyor. Bu nedenle de 100 metrekare bir evin fiyatı 400 bine çıkıyor."

Hazır Beton Kum Satışlarını Sıfırladı

İNŞAAT MALZEMECİLERİ HADIMKÖY"DE TOPLANIYOR

Aynı zamanda İstanbul İnşaat Malzemeleri ve Seramikçiler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkan Yardımcısı olan Hamdullah Balcı inşaat malzemecilerin Hadımköy"e toplandığını belirtti. Hadımköy"de 35 bin metrekare yer aldıklarını açıklayan Balcı, "Şuan üye sayımız 22. Ama üye sayımızı 70 ile 140 arasında oluşturmayı hedefliyoruz. Son arsa alımlarımızdan sonra daha çok destek ve talep gelmeye başladı. Ödemelerimizi peşin olarak yaptık. Örneğin bir MASKO gibi bir alan oluşturmak istiyoruz. TOKİ"yle bu alanda çalışmalarımız var, istişare ediyoruz. Ticaret odasıyla da istişare halindeyiz. 70 bin metrekare alanımız olunca projeyi TOKİ"ye sunacağız. Yapılacak çalışmalar bitince de TOKİ bize geri teslim edecek" dedi.

Kaynak: Projemlak

Son Dakika Ekonomi Hazır Beton Kum Satışlarını Sıfırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement