Hedef Türkiye Çalıştayı" İlk Kez Avrupa'da Düzenlenecek - Son Dakika
Ekonomi

Hedef Türkiye Çalıştayı" İlk Kez Avrupa'da Düzenlenecek

Hedef Türkiye Çalıştayı" İlk Kez Avrupa\'da Düzenlenecek

Amerika'dan sonra Avrupa'daki Türk bilim insanlarına eve dönüş daveti kapsamında düzenlenen "Hedef Türkiye Çalıştayı" 24 Ocak'ta Almanya'da gerçekleştirilecek.

20.01.2014 17:05

Amerika'dan sonra Avrupa'daki Türk bilim insanlarına eve dönüş daveti kapsamında düzenlenen "Hedef Türkiye Çalıştayı" 24 Ocak'ta Almanya'da gerçekleştirilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Amerika'dan sonra Avrupa'daki Türk bilim insanlarına eve dönüş daveti kapsamında düzenlenen "Hedef Türkiye Çalıştayı"nın 24 Ocak'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirileceği bildirildi.

Bu yıl ilk kez Avrupa'da düzenlenecek çalıştaya, Almanya ve çevre ülkelerdeki üniversite ile sanayi kuruluşlarında araştırmalarını yürüten Türk araştırmacılar davet edilecek. Berlin Türk Evi'nde saat 10.00'da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın açılış konuşmasıyla başlayacak çalıştayda, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak "Türkiye'de Bilim ve Teknoloji Alanındaki Son Gelişmeler" başlıklı bir sunum yapacak. Etkinlik, "Türk Alman Bilim Yılı ve Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı Kapsamında Araştırma İşbirliği Oturumları" ile devam edecek.

-1999 bilim insanı Türkiye'ye dönüş yaptı-

Avrupa'daki Türk bilim insanlarına eve dönüş yolunda, kapı açacak çalıştayın, "2014 Türk-Alman Bilim Yılı" etkinlikleri kapsamında gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, Almanya ile Anahtar Teknolojiler, Küresel Değişim ile Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında ortak çalışmalara ivme kazandırılmasının amaçlandığı ifade edildi. Etkinlikler kapsamında ortak araştırmaların güçlenmesi, her iki ülke arasındaki araştırma işbirliğinin yoğunlaştırılması, potansiyellerinin değerlendirilmesi ve genç nesil bilim insanlarının hedefe yönelik teşvik yolu ile güvence altına alınması hedeflendiği anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tersine beyin göçünün hızlanması için TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı, 'Beyin göçünün beyin gücüne dönüşmesi' sloganıyla 2010 yılından bu yana ABD ve Kanada'da 'Hedef Türkiye Çalıştayı' düzenliyor. Türkiye'nin önemli kurumlarının katılımıyla dönüş fırsatlarının anlatıldığı çalıştaylar şimdiye kadar 11 farklı noktada düzenlendi ve toplam bin 135 bilim insanıyla görüşüldü. Türkiye'den kamu ve özel sektör kuruluşları ile üniversitelerin katıldığı çalıştaylar kapsamında çok sayıda bilim insanına geri dönüşün yolu açıldı. Bu kapsamda, 2007-2013 yıllarında Avrupa Birliği Marie Curie Araştırma Programları ve burslarıyla 209, 2008-2013 yıllarında TÜBİTAK BİDEB burslarıyla 1790 olmak üzere toplamda 1999 bilim insanı Türkiye'ye geldi. Türkiye'ye gelen araştırmacıların istihdamı, devlet ve özel üniversitelerin yanı sıra Ar-Ge odaklı sanayi kuruluşlarının da öncelikleri arasında yer alıyor. Türk üniversiteleri ve özel sektör, gelişmiş  ülkelerden her türlü bilimsel konuda bilgi transferini kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla Türkiye'ye geri dönüş yapan araştırmacıları istihdam etmeye yönelik stratejiler geliştiriyor." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hedef Türkiye Çalıştayı' İlk Kez Avrupa'da Düzenlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement