Menderes ilçesindeki arıtma tesisinde üretilen çamuru güneş enerjisiyle kurutan İZSU, hem nakliye masraflarından 1,3 milyon lira tasarruf etti, hem de yenilenebilir enerji kullanımıyla 2 bin ton karbondioksidin atmosfere salınımını engelledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, İZSU Genel Müdürlüğü'nün Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisinde yılda 2 bin ton arıtma çamuru güneş enerjisiyle kurutuluyor. 2014 yılı Nisan ayında hizmete giren tesiste, yenilenebilir enerji kullanımı ile 20 ayda 1,3 milyon liralık nakliye tasarrufu sağlandı. 2 bin ton karbondioksitin atmosfere salınımı engellenirken, buna eşdeğer olarak 3 bin ağaç da doğaya kazandırılmış oldu.
İZSU, Torbalı, Ürkmez ve Bergama'da yeni solar çamur kurutma tesislerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.
İZSU Genel Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Tesisimiz günde 5,5 ton, yılda 2 bin ton arıtma çamurunu kurutma kapasitesine sahip. Çamurlar yazın 4-5, kışın ise 10-12 günde yüzde 97 oranına kadar kuruyor. Bu oldukça başarılı bir kurutma performansı. Bunda tesisin dizaynı, iyi işletilmesinin yanı sıra İzmir'in güneşli gün sayısının fazla olmasının da rolü büyük" bilgilerini aktardı.
Son Dakika › Ekonomi › Hem Çevreci Hem Ekonomik Tesis - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?