Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eylül ayı ihracatının geçen yıla göre yüzde 21 artışla 13 milyar dolara ulaştığını, ithalatın yüzde 6.4 azalarak 19.8 milyar dolara indiği belirtti. Çağlayan, ihracat artışının birkaç malın ihracatındaki artıştan kaynaklanmadığını kaydederek, "Hem pazar çeşitlendirilmesi hem de ürün çeşitlendirilmesi bu ihracat artışını sağlamıştır. İhracatta pazar ve ürün çeşitlendirmesi mayası tuttu. İlk dokuz ayda 64 fasılda, yani ürün gruplarının üçte ikisinde ihracat artışımız var" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dış Ticaret verilerini değerlendirdi. Çağlayan, Eylül ayı ihracatının geçen yıla göre yüzde 21 artışla 13 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, ithalatın ise yüzde 6.4 azalarak 19.8 milyar dolara indiği belirtti. Çağlayan, "Dış ticaret açığımız 12 aydır geriliyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı bu ay yüzde 65,6 oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranındaki yükselişin ve dış ticaret açığımızdaki gerilemenin ana sebebi ihracat artışıdır. Geçen yıl Eylül ayında bu oran yüzde 50,7 idi" ifadelerini kullandı.
Ocak-Eylül döneminde 129 ülkeye ya da bölgeye ihracatta artış görüldüğünü ifade eden Çağlayan, "Bu hem bizim Bakanlık olarak çeşitlendirme stratejimizin, hem de dinamik girişimcilerimizin çalışmalarının açık bir sonucu. Şükürler olsun AB pazarındaki kayıplarımızın daha fazlasını diğer pazarlardan telafi ediyoruz. 2011 yılında AB'nin ihracatımızdaki payı yüzde 43.3 iken, 2012 yılının 9 ayında AB'nin ihracatımızdaki payı yüzde 38.3'e gerilemiştir. 9 ayda AB ülkelerine ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.9 azalırken, aynı dönemde Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 33, Asya ülkelerine yüzde 46, Amerika ülkelerine yüzde 22 oranında artış gerçekleşmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
İhracat artışının birkaç malın ihracatındaki artıştan kaynaklanmadığını kaydeden Çağlayan, "Hem pazar çeşitlendirilmesi hem de ürün çeşitlendirilmesi bu ihracat artışını sağlamıştır. İhracatta pazar ve ürün çeşitlendirmesi mayası tuttu. Öyle olsa ayakları yere basmayan bir artış olurdu. İlk 9 ayda 64 fasılda, yani ürün gruplarının üçte ikisinde ihracat artışımız var. Yani bir taraftan pazarlarımızı çeşitlendirirken, bir taraftan da yeni ürünlerdeki satışlarımız artıyor. Bundan sonra ise katma değeri yüksek ürünlerin üretimine ve ihracatına yönelmemiz gerekiyor" dedi.
"TÜRKİYE İHRACATINI EN ÇOK ARTIRAN ÜLKELERDEN BİRİ OLACAK"
Çağlayan Türkiye'nin geleceğinin sanayide ve üretimde olduğunu anlatarak, sanayi kapasitesini ve üretimini özellikle katma değeri yüksek ürünlerde ve ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerde artırmanın önemine değindi. Çağlayan şunları kaydetti:
"Yılın 9 ayı yani 3 çeyreğine ait dış ticaret verileri tamamlanmış oldu. 9 aylık ihracatımız yüzde 13,7 artışla 113 milyar dolara ulaştı. Bu çok ciddi bir oran. Almanya ve Brezilya'nın bu dönemdeki ihracatında yüzde 4'ün üzerinde gerileme var. ABD'nin ihracatı yüzde 5, Çin'in ihracatında yüzde 7 civarında artış var. Türkiye 2012 yılı sona erdiğinde ihracatını en çok artıran ülkelerden biri olacak. İlk iki çeyrekte olduğu gibi üçüncü çeyrekte de ihracatımız göz dolduran performansını sürdürdü. GSYİH verileri açıklandığında büyümenin yine net ihracat yoluyla olduğunu göreceğiz."
Bakan Çağlayan, son 12 aylık İhracatın 148.5 milyar dolar, ithalatın 235.6 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, "Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 149.5 milyar doları inşallah yakalayacağız.
9 aylık ihracatımızın toplamı 113 milyar dolar, aylık bazda ortalama 12.55 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi.
Kalan 3 ayda aylık bazda ortalama bu ihracat gerçekleştirildiğinde orta vadeli program hedefi olan 149.5 milyar doları rahatlıkla aşıp, 150 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmek ve yeni bir ihracat rekoru kırmak için çalışacağız. 12 aylık toplam Dış ticaret dengesinde 87.2 milyar dolarlık açık bulunmaktadır. Bu rakamlara enerji hariç bırakıldığında 12 aylık dış ticaret açığımız sadece 35.4 milyar dolar seviyesindedir. Enerji hariç dış ticaret açığı 2010 Kasım ayından bu yana son 22 ayın en düşük seviyesidir" dedi.
"Geçen yılın aynı dönemine göre 12 aylık enerji açığımız 7.4 milyar dolar artarken, enerji dışı dış ticaret açığımız 17.9 milyar dolar azalmıştır" diyen Çağlayan,
"Enerji açığının giderek artmasına rağmen dış ticaret açığımızda sağlanan iyileşme, enerji dışı ürün gruplarında sağlanan gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Yılın ilk 9 ayında olduğu gibi, gelecek aylarda da hem cari açığı azaltacak, hem istihdam yaratacak, hem de ekonomimizi büyüteceğiz. Hedeflerimizi yakalayacağız. Hükümetimiz olarak, Türkiye ekonomisini geleceğe hazırlamak, yüksek katma değerli ihracatımızı artırmak için Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vurguladığı gibi, 'vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır' anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › İhracat Artıyor, İthalat Azalıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?