Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi Berdan Ber, yaklaşık 2 milyon ton biber üretimi olan Türkiye'de örtü altı üretimin yaklaşık yüzde 40'ının Antalya ve çevresinde yapıldığını belirterek, "İhracatının narenciye ve üzüm gibi çok önemli olduğunu düşündüğümüz biber, domates ve nara devletimizin gerekli desteği vermesini, üreticilerimiz ile ihracatçılarımızın ve iç pazar fiyat istikrarının sağlanması adına önemini vurgulamak isteriz" dedi.
Ber, yaptığı yazılı açıklamada, son iki yılda BAİB'in çabaları ile ilgili bakanlıkların biber üretimini, biber ihracatını belli dönemlerde desteklediğini ve ihraca yönelik ürünlere destekler verdiğini ifade ederek, "Maalesef tüm çabalara rağmen ihracatçılar 2014 yılında bu desteği alamamıştır. İhracatçılar destek alamamalarına rağmen, biber ihracatındaki tüm olumsuzluklara rağmen ellerinden gelen çabayı göstermişlerdir. Tüm çabalara rağmen son 3 ayda üreticinin eline 1 kilogram biberden 20 ila 50 kuruş arasında bir gelir geçmiştir. Bu rakam üreticinin maliyetini karşılamamış, üretici seradaki bitkilerini sökmüştür. Ayrıca üretici tohum, fide, sulama, sera yatırımı ve işçilik gibi maliyetlerini alamamış ve verimsiz bir sezon geçirmiştir. Bitkilerin sökülmesi nedeniyle son dönemde ürün arzı azalmıştır. Bu da önümüzdeki dönemde fiyatların yükselmesine neden olacaktır. Üretim eksikliği gerek iç piyasayı, gerekse dış piyasayı olumsuz etkileyecektir" dedi.
Hem ihracatçıların, hem üreticilerin amacının fiyat istikrarını sağlayarak, ihracatı optimal seviyede yapabilmek ve optimal maliyetleri yakalayabilmek olması gerektiğini de bildiren BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Berdan Ber, şunları kaydetti:
"İlgili bakanlıkların dikkatini çekmek, önümüzdeki dönemlerde benzer problemler yaşamamak adına ihracatının narenciye ve üzüm gibi çok önemli olduğunu düşündüğümüz biber, domates ve nara devletimizin gerekli desteği vermesini, üreticilerimiz ile ihracatçılarımızın ve iç pazar fiyat istikrarının sağlanması adına önemini vurgulamak isteriz. Ayrıca tüm meyve ihracatında biber ve domates gibi kalemler aracı rol üstlenmekte olduğu için geri plana atılmamalıdır. Unutulmaması gereken hassas konu ise 2,5 milyar dolara yaklaşan yaş sebze meyve ihracatının önümüzdeki yıllarda hızla artmasını sağlamak son derece hassasiyet taşımaktadır." - ANTALYA
Son Dakika › Ekonomi › İhracatçının Destek Talebi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?