Türkiye Sigorta Birliği, PERYÖN tarafından düzenlenen 16'ncı Dünya İnsan Yönetimi Kongresi'nde 'Otomatik Katılım İK için iş yükü mü, çalışan memnuniyetinde fırsat penceresi mi?' başlıklı bir oturum gerçekleştirdi.
Türkiye Sigorta Birliği, PERYÖN tarafından düzenlenen 16'ncı Dünya İnsan Yönetimi Kongresi'nde 'Otomatik Katılım İK için iş yükü mü, çalışan memnuniyetinde fırsat penceresi mi?' başlıklı bir oturum gerçekleştirdi. Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri M. Akif Eroğlu, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Emeklilik Daire Başkanı Uluç İçöz ve Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Cem Kılıç'ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda Bireysel Emeklilik'te otomatik katılım tüm yönleriyle işlendi.
Birlik Genel Sekreteri M. Akif Eroğlu'nun açılış konuşması ile başlayan oturum Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Cem Kılıç'ın sunumu ile devam etti. Kılıç Türkiye'de emeklilik profilini değerlendirerek, emeklilik sisteminde sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Türkiye'de yeterince tasarruf yapılmadığını, tasarrufu artıcı çalışmaların hız kazanmasına rağmen önümüzdeki 5 yıllık süreçte oranların yerinde sayacağını aktaran Cem Kılıç, yurtdışından örneklere de değinerek "Türkiye'de 1 çalışan 2 emekliyi finanse ediyor. Dünyadaysa bu 4 emekliye denk geliyor" diyerek emeklilik için tasarrufun önemini vurguladı.
Otomatik katılım ile BES daha kolay anlaşılacak
Birlik Genel Sekreteri M. Akif Eroğlu ise sunumunda 2003 yılında kurulan Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES), 2013'te devlet katkısı uygulamasının başlamasıyla girdiği yüksek büyüme trendini devam ettirerek, Eylül 2016 itibariyle katılımcı sayısında 6,5 milyona, toplam fon tutarında ise 58 milyar TL'ye ulaştığını değindi. Türkiye'nin yaşlanan nüfusuna dikkat çeken Eroğlu "Gönüllü BES'i pazarlamak ciddi bir maliyet ve çalışma gerektiriyor. Vatandaşlar tasarruf yapmak istiyor, ama doğru sistemle bir şekilde tanışamıyor. Otomatik Katılım ise sistemle tanışmak için hem kolay, hem de maliyeti düşük bir yol sunacak" dedi.
Eroğlu, ayrıca, insan kaynakları yöneticilerini doğrudan ilgilendiren otomatik katılım ile ilgili karmaşık düzenlemelerden kaçınılacağını, basit ve uygulanabilir bir sistem kurulacağının bilgisini verdi.
Oturumun son konuşmacısı olarak söz alan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Emeklilik Dairesi Başkanı Uluç İçöz ise sunumunda otomatik katılımın işleyişine değindi. Sisteme otomatik olarak katılan çalışanların cayma hakları olduğunu, caydıkları takdirde hiçbir cezanın uygulanmayacağını, ama sistemde kaldıkları sürece teşvik ve ödüllendirilmeden yararlanabileceklerinin önemle altını çizdi. İçöz, "Çalışanların otomatik olarak katılacağı BES'in sigorta şirketini işverenler seçecek. İnsan kaynakları çalışanlarına operasyon yükü getirmeyecek şekilde tasarlanan sistemde işveren katkısı olmayacak ve fon seçimi otomatik katılıma dahil edilen çalışan tarafından belirlenecek. Sistemde kalan çalışanlara, yüzde 25 devlet katkısına ek bin TL hoş geldin ödülü ve parasını yıllık gelir sigortasına yatıranlara ekstra yüzde 5 katkı verilecek. Prime esas kazancın yüzde 3'ü katkı olarak alınacak" diyerek sunumunu sonlandırdı. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › İk Gözüyle Otomatik Katılım Değerlendirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?