Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 2,9'a düşürdü.
IMF'nin yılda iki kez hazırladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Ekim 2015 sayısı bugün yayımlandı. Raporda, dünya ekonomisine yönelik risklerin düşen emtia fiyatları ve artan finansal dalgalanmalar ile yükseldiği belirtilirken, kürüsel büyüme tahminleri 2015 için yüzde 3,3'den yüzde 3,1'e ve 2016 için yüzde 3,8'den yüzde 3,6'ya indirildi.
IMF, bununla birlikte gelişmiş ülkelere yönelik 2015 ve 2016 yılı büyüme beklentilerini de sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 2,2'ye revize etti. Söz konusu tahminler, temmuz ayından güncellenen raporda yüzde 2,1 ve yüzde 2,4 olarak öngörülmüştü.
Aşağı yönlü revizyonlarda, Almanya, Japonya ve Kanada'ya ilişkin büyüme tahminlerinde yapılan indirim etkili oldu. Öte yandan, ABD ve İngiltere'nin bu yılki büyüme beklentileri yüzde 0,1 artırılarak, yüzde 2,6 ve yüzde 2,5'e yükseltildi.
IMF, raporunda ayrıca gelişmiş ekonomilerin düşük verimlilik ve deflasyonist baskılara maruz kalmaya devam edeceğini kaydederken, destekleyici para politikalarının sürdürülmesi çağrısını yineledi.
"Yükselen ekonomilerinde büyüme üst üste 5 yıldır düşüyor"
Diğer taraftan, Türkiye'yi de içeren yükselen piyasa ekonomilerinin yavaşlamaya devam ettiğine işaret eden IMF, raporunda şu tespitlere yer verdi:
"Yükselen piyasa ekonomilerine yönelik büyüme beklentileri ülkeler ve bölgeler arasında farklılık gösteriyor, ancak genel görünüm 5 yıldır üst üste düşmeye devam eden büyümeyle birlikte zayıflıyor. Bu durum, petrol üreticilerinin daha yavaş büyümesi, Çin'de ithalat ağırlıklı yatırımlara bağımlılığın azalmasıyla gelen yavaşlama, kredi ve yatırım patlamasından sonraki dengelenme süreci, diğer emtia ihracatçılarının zayıflayan görünümü ile jeopolitik gerilimler ve bazı ülkelerdeki yerel çatışmalar gibi faktörleri yansıtıyor."
IMF, ayrıca düşen sermaye girişlerinin de gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine yönelik baskıyı artırdığına işaret ederken, bu gruba ilişkin 2015 büyüme beklentisini yüzde 4,2'den yüzde 4'e, 2016 projeksiyonunu da yüzde 4,7'den yüzde 4,5'e düşürdü.
Raporda, dikkat çeken bir başka tespit son dönemde Çin'in yuanı devalüe etmesi, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki zayıflama ve artan küresel risklere bağlı olarak ortaya çıkan finansal dalgalanmaların dünya genelinde varlık fiyatlarında sert düşüşlere yol açmasıydı.
IMF, buna ilaveten ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artışı ve kötüleşen küresel ekonomik görünümün gelişmekte olan ülkelere yönelik finansal şartları sıkılaştırdığı değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin büyüme beklentileri düşürüldü
Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelere de yer veren IMF, siyasi belirsizliğin iç talebi düşüreceğini savunarak, büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etti.
Buna göre, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 2,9 büyümesi bekleniyor. Söz konusu oranlar, bir önceki raporda yüzde 3,1 ve yüzde 3,6 düzeyindeydi.
IMF, aynı zamanda Türkiye'ye yönelik enflasyon tahminini 2015 için yüzde 6,6'dan yüzde 7,4'e ve 2016 içinse yüzde 6,5'den yüzde 7'ye çıkardı.
Cari açık dengesine (cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranı) yönelik IMF tahminleri ise 2015 için yüzde -4,5 ve 2016 için yüzde -4,7 seviyesinde bulunuyor. Bu oranlar, önceki raporda yüzde -4,2 ve yüzde -4,8 olarak belirlenmişti.
IMF, ayrıca geçen yıl yüzde 9,9 seviyesindeki işsizlik oranının bu yıl yüzde 10,8'e ve gelecek yıl yüzde 11,6'ya yükseleceğini öngörüyor.
Diğer ülkelerin büyüme beklentileri de revize edildi
IMF, aralarında ABD, Almanya, Japonya, İngiltere, İtalya, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika'nın bulunduğu birçok ülkenin büyüme beklentilerini revize etti.
IMF'nin güncellenen tahminlerine göre, G20 ülkelerinin 2015 ve 2016 büyüme rakamları şöyle olacak:
IMF Büyüme Beklentileri
Son Dakika › Ekonomi › IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu Yayımlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?