İş Güvenlik, Yaşam Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

İş Güvenlik, Yaşam Zirvesi

İş Güvenlik, Yaşam Zirvesi

Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, son 10 yılda 11 bin çalışanın iş kazalarında hayatını yitirdiğini bu ortalamanın da her yıl bin 100 işçinin hayatını yitirmesi demek olduğunu belirtti.

24.10.2013 13:54

Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, son 10 yılda 11 bin çalışanın iş kazalarında hayatını yitirdiğini bu ortalamanın da her yıl bin 100 işçinin hayatını yitirmesi demek olduğunu belirtti.

Yüksekte çalışmanın gereklerine dikkat çekmek ve yüksekte çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği politikalarının gelişimine katkı sunmak için düzenlenen ana sponsorluğunun Kaya Grup'un, gümüş sponsorluğunun ise Altek Endüstriyel Yapı Market'in üstlendiği 6. İş Güvenlik, Yaşam (İGY) Zirvesi Adana Hilton'sa Otel'de gerçekleşti.

Zirvenin açış konuşmasını yapan Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, SGK verilerine göre son 10 yılda 11 bin çalışanın iş kazalarında hayatını yitirdiğini bu ortalamanın da her yıl bin 100 işçinin hayatını yitirmesi demek olduğunu söyledi. Kaya, "Son birkaç yıl hariç ondan önceki yıllarda kayıt dışı ölümlü kazaları da dikkate aldığımızda aslında ortalama bin 600 kişiyi her yıl yitiriyoruz. Türkiye'de en fazla işçi ölümü ve iş kazalarının üçte biri inşaat sektöründe yüksekte yapılan çalışmalarda meydana geliyor. Bu sebeple birçok ülkede yüksekte çalışma taşıdığı riskler açısından bağımsız olarak ele alınıyor. Özel mevzuatlar ve standartlarla yönetiliyor. Ülkemizde de bu konunun özel olarak ele alınması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Yüksekten düşme sonucu oluşan kazaların sık görülmesinden dolayı İGY Zirvesi'nin 2003 yılında temelleri atıldığını ifade eden Kaya, "İGY Zirvesi'nin 2013 yılına kadar Türkiye'den de Almanya, Rusya, Danimarka, Azerbaycan, Kazakistan, İran ve Katar gibi dünyanın birçok ülkesinden dünyaca kişiyi iş sağlığı güvenliği konusunda bir araya getirerek yüksekte çalışmalarda ülkemizde ve dünyamızdaki uygulamalarla teknolojik alışverişler sonucunda bilgi alışverişi sağlandı" diye konuştu.

Altek Endüstriyel Yapı Market Genel Müdürü Ömer Tekdemir ise uluslararası yüksekte çalışma platformunun dönüşme yolunda hızla ilerlediğini ifade ederek, "Bir sosyal sorumluluk projesi olarak başladığımız ve alanımızda dünyanın en büyük organizasyonlarından biri haline gelen iş güvenlik yasal bildirgesinin ulusal kimlik kazanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.

Türkiye'de 6.'sı düzenlenen İGY Zirvesi'nin Adana'da olmasının sektördeki birçok kişiye güzel anlamda katkı sağlayacağını söyleyen Tekdemir, şöyle devam etti:

"İnsan doğadaki en akıllı ve bilgili düzenli olarak hem yönetici rolündedir hem de bu rolünden ötürü sorumludur. Bu nedenle de önemli ve değerlidir. Bu sektördeki gelişmenin etkisiyle bugün insana doğaya ve tüm canlılara verilen önemin arttığı sahada çalışan üreten rolü ile insana daha düzgün çalışma ortamları yaratmak önemi artmaktadır. İşte iş güvenliği, iş sağlığı, çalışan sağlığı, çalışma ortamlarının elverişli olması gibi kavramlarda iş hayatının kalbi haline gelmiştir."

Zirve açılış konuşmalarının ardından Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku ABD Başkanı Doç. Dr. Zeki Okur, İş Sağlığı ve Güvenliği'nde Hukuki Kurallara Uymamanın Hukuki Sorumlulukları konulu sunumunu yaptı. Ardından yine Çukurova üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usulü Hukuku ABD Başkanı Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun'un İş Sağlığı ve Güvenliği'nde Hukuki Kurallara Uymamanın Cezai Sonuçları hakkında bir sunum gerçekleşti. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İş Güvenlik, Yaşam Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement